A gondokat is legyőzték

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.02.10
  • 11:55
  • veszpremkosar.hu
Mint ahogy arra számítani lehetett, a Nagykőrös nehéz feladat elé állította a HOYA-Pannon Egyetem Veszprémet az NB I/B Piros csoportban, de kosárlabdázóink becsülettel tették a dolgukat, nyertek és megőrizték a második helyüket.

Az idén valamennyi fellépésükön diadalmaskodott vendégek felütésként igazolták, hogy jó formában vannak, ugyanis az eredményjelző-tábla fél perc után nulla–négyet, majd egy percet követően nulla–hetet mutatott. Ebben a szakaszban elcsúszott a hazaiak védekezése, miközben a másik térfélen idegesen pattogtattak, rossz megoldásokkal vétették észre magukat. Az elméretezett átadások és meg nem értések „tengerében” Mérész-mester magához hívta az övéit, akik a „fejtágító” után sem találták a gyűrűtől való távolságot; a harmadik minutumban négy–tizenkettő volt az állás. Az egyetemisták nyögve nyelősen ocsúdtak fel a hidegzuhanyból, ráadásul közben sok kinti próbálkozásuk tévesztett célt.

Képgalériánk megtekintéséhez kattintson a fotóra!

Persze a „sólymok” sokmozgásos hátsó alakzata is hozzájárult a bosszantó hibákhoz, ahhoz, hogy a – belázasodott Helmeczi Andrást nélkülöző – mieink lassan vették fel az üzemi hőfokot (5-17). Aztán Schéda Martinék a hullámvölgyből kikászálódva próbáltak javítani a játékukon (…egyidejűleg a szurkolói megítélésükön), ám hiába lettek valamivel egységesebbek és határozottabbak, a bejátszásokat lefülelt rivális jelezte: most is rágós falat óhajt lenni (12-21). A mérkőzés első fordulópontjához akkor érkeztünk el, mikor elkezdtek „ülni” a HOYA-triplák, de ahhoz, hogy a kritikus perióduson átlendüljenek, szükség volt a harcosságukra is (22-24). Figyelmesebbek és összeszedettebbek lettek Hegedűs Gergelyék, akik ha némi kihagyással is, de „megérkeztek” a csatába.

Ez már egy másik veszprémi csapat volt – nem az a görcsösen viaskodott –, jóllehet még jegyezhettünk fel gikszereket, amik borzolták a kedélyeket. A tizenötödik percben, a labdaszerzéseknek köszönhetően sikerült átvenni a vezetést (29-28), a mind akaratosabb vendéglátók igyekeztek a saját játékukat előtérbe tolni. A nemrég még deréksérüléssel bajlódott Körtélyesi Gergely újfent klasszis teljesítményt nyújtott, elsüllyesztett két hárompontost is, aminek révén megnyugtatóbb lett a különbség (39-31). Gárdánk a nagyszünet előtt komoly nyomást helyezett a Pest megyeiekre, akik bajosan reagáltak a feljebb kapcsolt, jobb dobóformába került és sikeres triplákkal „operált” bakonyiak erődemonstrációjára (44-35).

Noha a fordulást követően Kovács Soma is bedobott egy hármast a kígyótérről (47-37), a vetélytárs a folytatásban agresszívabb lett, s ezzel a stílussal – ha rövid időre is, de – kizökkentették a helyi kedvenceket a ritmusukból. Egy nulla–tízes rohamnak tudható be, hogy négy percen belül egalizáltak, vagyis újabb kellemetlenkedésekkel jelezték: a derbin egy pillanatra sem szabad megnyugodni, illik őket nagyon komolyan venni (47-47). Az öltözőben maradt hazaiak kisvártatva rendezték a sorokat, és tyúklépésben szakadtak el a Molnár Miklós dirigálta üldözőiktől (53-47). Az egyetemisták (…lévén, nem volt könnyű dolguk, ezt támasztotta alá a lefújásig felírt huszonegy eladott labdájuk, igaz, a másik oldal ezen kategóriában felülmúlta őket) egyszerű, de hatásos recepthez nyúltak: távoli dobásokkal próbálkoztak, amikből ugyan maradtak ki, ám a nagy számok törvénye alapján több is behullott a gyűrűbe (59-51).

Hétpontos HOYA-vezetésről indult a záró felvonás, ami előrevetítette, hogy a későbbi sikerért bizony meg kell dolgozni (63-56). Mindkét alakulat inkább kintről „tüzelt”, s bár eleinte kimaradtak a helyzetek, később itt is, ott is eredményesek lettek a felek (67-61). A faultokat is bőszen gyűjtött Hegedűs a kipontozódása előtt még megtolta a csapata szekerét, gondoskodott arról, hogy a lendület ne fogyjon el a hajrá előtt (74-61). A terheket egymás között jól elosztott veszprémiek pontosabbak és koncentráltabbak lettek, a megnyugvásuk azt hozta magával, hogy a csata kezdett eldőlni (80-66). Persze hátradőlni nem lehetett a képzeletbeli karosszékben, mert az ellen kisebb-nagyobb szabálytalanságokkal tördelte szét a játékot, amivel nem csak a mieinket, hanem a sípmestereket is zavarba hozták, akik néha frusztráló ítéleteket hoztak. Igaz, ezen malőrök már nem osztottak, nem szoroztak, a nem mindennapi lepattanó-csatában is diadalmaskodott Pavlovicék (…a mutatót ötvenhárom–harminchatra hozták), a kihagyásaik dacára okosan tartották az előnyüket.

Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 18. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Nagykőrösi Sólymok SE 87-78 (17-22, 27-13, 19-23, 24-20)
Veszprém, 400 néző. Vezette: Gelencsér, Maár, Mintál.
Veszprém: Balázs 3/3, Schéda 14/3, Pavlovic 17/3, Hegedűs 18/6, Körtélyesi 17/9. Csere: Pável 3, Kovács 15/6. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Nagykőrös: Lakosa Á. 13/3, Molnár 33/12, Fehér P. 8/3, Tóth 17/3, Mácsai 1. Csere: Kocsis 2, Kónya 2, Fehér Á., Dorverkinger 2. Vezetőedző: Lakosa Zsolt.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Köszönöm a tanítványaimnak, hogy a bennünket sújtó betegség- és sérüléshullám közepette így álltak a bajnokihoz, mindnyájuknak gratulálok. Persze, a még jobb eredményekért tovább kell dolgoznunk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »