Nyernének a hidak városában

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.01.26
  • 07:43
  • veszpremkosar.hu
Lerázta magáról a közelmúltban elszenvedett vereségek terheit a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, a sérülésektől sújtott kosárlabdacsapat így január 27-én (szombat, 17 óra) sikerre tör a Calle Pubfood Békés otthonában.

Kosárlabdázóink előbb az NB I/B Piros csoportban, majd a dr. Hepp Ferenc emlékkupa negyeddöntőjében kaptak ki a Nyíregyháza Blue Sharks-tól, utóbbi „zakó” azt jelentette, hogy az ellenfél váltott jegyet a négyes fináléra (78-65). Az észak-alföldi fellépésen a veszprémiek a sérült Körtélyesi Gergelyt és Pável Dánielt, illetve a gyermeke születése miatt Nebojsa Pavlovicot is nélkülözték, ám a vetélytárs néhány nappal korábban, a Vetési gimnázium tornatermében is nyertek (60-70). Ha rövidek akarunk lenni: a bakonyiak a másodosztály rangadóján nem tudtak a saját ritmusukban játszani és gyenge dobóformával szolgáltak. A támadás-befejezésekkel már az elején akadtak gondok. A pályán nagy küzdelem zajlott – időnként szikrázott a levegő –, az egy-két pontos vezetésért is vért kellett izzadni, de a felek gyakran hoztak rossz döntéseket. A mieink elszántsággal kompenzálták, hogy képtelenek élvezetes „műsorral” kiszolgálni a híveiket, aztán fordulás után – mikor összeállt a védekezésük – érvényesítették az akaratukat. A záró negyedet mégis tizenkét ponttal hozták a Hegedűs Gergelyéket a bajnoki nyitányon is elpáholt, egy nulla–tizenhetes rohamot vezényelt nyírségiek, köszönhetően annak, hogy a helyi kedvencek leblokkoltak: az attakjaik bátortalanná és vérszegénnyé váltak.

A tabella második helyén – tizenegy–négyes mérleggel – álló Helmeczi Andrásék ezúttal azokhoz a békésiekhez látogatnak, akiket ősszel mattoltak a királynék városában (92-67). Azon az összecsapáson nem kellett túlzottan izgulni, a hazaiak megérdemelten diadalmaskodtak. Akkor, ha a veszprémiek megfelelően koncentráltak, összekapták magukat, újítani tudtak a jó képességű riválissal szemben. A másik oldal egy ideig próbált szívósan tapadni a mieinkre, a dolgukat megkönnyítette, hogy a csapatunk pontatlan volt, s a kohézió elmaradása is okozott kisebb-nagyobb problémákat. Kovács Somáék a nagyszünetet követően rátettek egy lapáttal az addigi teljesítményükre, magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak: a korábbinál több energiát mozgósítottak. Emiatt aztán gyorsabb és lendületesebb lett a játékuk, tíz, majd húsz ponttal húztak el. A veszprémiek előadásában a védekezés volt a kulcs, így tudták fokozni az iramot – a végén jól és nagy erőbedobással pattogtattak.

A tizenegyedik pozícióban lévő békésiek a zajló szezonban, idegenben még nyeretlenek, de odahaza hat–kettes mutatóval bírnak, csak az Oroszlányi SE Lions (90-98) és a Miskolci EAFC (80-104) járt túl az eszükön. Soraikban Koma Dánielre (…a teljes csoport értékindex kategóriájában első, a pontszerzőknél második, míg a támadólepattanó szedésben harmadik), Kertész Dánielre (…a liga legjobb gólpassz-adói között második), a szerb Danijel Krsticre és Nagy Balázsra érdemes odafigyelni. Persze azt sem szabad elhallgatni, hogy a HOYA-mezesek idegenben csupán négy–hármas számsorral állnak, ami nem igazán félelmetes…

– Nincs idő rágódni a múlton, igaz, tanultunk a vereségekből, megkerestük azok okait – mondta Mérész Csaba vezetőedző. – Szó sincs arról, hogy rossz szériában lennénk, ám az is biztos, hogy most harcosan és csapatként kell játszanunk, mert máskülönben nem leszünk képesek kontrollálni az eseményeket. A helyzetünket nem könnyíti meg, hogy Körtélyesi még fájlalja a derekát, míg a vállsérülést szenvedett Pávelre biztosan nem számíthatok. Ezzel együtt nyerni szeretnénk. Tisztában vagyunk azzal, hogy komoly hullámvölgyek aligha férnek bele a produkciónkba.

A küzdőszellem ezúttal is átsegítheti a gárdát a megpróbáltatásokon. Tompán nem lehet játszani, kell a dinamika, ám felpuhult védekezéssel is nehéz lesz labdába rúgni. – Támadásban sok energiát aktivizálnánk, de hátul is temérdek munkát fektetnénk be, hogy uraljuk a gyűrű alatti területeket, hogy ne kapjunk könnyű kosarakat. Az önbizalom sem hiányozhat belőlünk, mert úgy könnyebben kerekedhetünk az ellen fölé – tették hozzá a veszprémi sportolók.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »