Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

'Vérzik a szívem amikor azt látom, hogy hanyatlik a szeretett sportágam'

2018. január 20. 7:30
Az egykori világválogatott klasszis évek óta próbál rávilágítani a magyar kézilabdázás problémáira. Tehetségekkel jól állunk, de hiányzik a megfelelő versenyeztetés. Egy főállású kapitány jobban átláthatná a hazai viszonyokat Éles József szerint.

Csalódást keltő eredménnyel búcsúzott a horvátországi Európa-bajnokságtól a magyar férfi kézilabda-válogatott. A mieink három vereséggel zárták a tornát: a dánokkal negyven percig bírtuk az iramot, a spanyolok némi szerencsével kerekedtek felül a Vranjes-legénységen, amely simán kikapott a kvartett papíron leggyengébb tagjától, Csehországtól.

A nagy világversenyek történetében még soha nem esett meg a magyarokkal, hogy szerzett pont nélkül zárjanak egy tornát. A történelmi fiaskót követően sokan temetni kezdték a sportágat. Éles Józseffel, a korábbi világválogatott kézilabdázóval próbáltuk elemezni a kialakult helyzetet.

Éles József - Archív fotóÉles József - Archív fotó

Az Eb első két mérkőzésen nem szerepelt klasszikus szélső a mieink keretében, így először a hátország helyzetéről kérdeztük Éles Józsefet. ­– Nem a fiatal játékosok minősége a probléma, mert vannak extra képességű fiatal tehetségeink minden posztra. A rendszer legnagyobb hibája, hogy ezek a gyerekek nem kapják meg azt a színvonalú képzést, amit a versenytársaink. Sem a tehetségek kiválasztása, sem a versenyeztetésük nem megfelelő, így pedig évről évre eltűnnek a tehetségeink – foglalta össze Éles a legfőbb hiányosságokat.

Javaslattal is előállt az Éles Kézilabda Iskola atyja, véleménye szerint meg kellene teremteni annak a lehetőségét, hogy azok a 16-20 esztendős fiatalok, akikben komoly potenciál rendelkezik hétről hétre a hazai élvonalban készülhessenek. – Most az a helyzet, hogy olyan idősebb légiósokkal vannak teletömve a kiesés szélén álló NB I-es csapatok, akik nem emelik a liga színvonalát, viszont elveszik a helyet a fiatalok elől ­­– húzta alá.

– A dánok évek óta előttünk járnak, még ha legutóbb sikerült is legyőznünk őket. Ugyanez igaz a spanyolokra is. Az számomra is döbbenetes volt, hogy kikaptunk a csehektől, de a dánok elleni teljesítményüket is elnézve úgy néz ki, most ők is előttünk járnak. Egy évek óta összeszokott kerettel érkeztek az Eb-re, míg nálunk egy teljesen új csapatot kellett összerakni két hét alatt, az évek óta halogatott fiatalítás miatt ­– tért ki az tornára Éles, aki szerint nem bűnbakot kell keresni a kudarc után, hanem valódi összefogásra sarkallni a hazai kézilabda összes résztvevőjét.

– Szomorú vagyok, mert azt látom egyre rosszabb a rendszer, az is látszik, hogy sokszor nem hozzáértő emberek hozzák meg a fontos döntéseket. Egyre kevesebb fiatal tehetség kap lehetőséget az élvonalban. A válogatottnál is régóta lehet látni a problémákat, de az idősebb játékosok visszahívásával mindig odébb toltuk azokat. Bár a legutóbbi vb-n legyőztük a dánokat, a többi riválisunk könnyedén átgyalogolt rajtunk.

Éles József arra is felhívta a figyelmet, hogy a világ kézilabda nagyhatalmai szinte kivétel nélkül főállású kapitányt alkalmaznak. – Ljubomir Vranjes egész évben rendkívül kemény és stresszes munkát folytat a Telekom Veszprém élén. Kérdéses, hogy mennyi ideje marad átlátni, kiismerni a hazai viszonyokat.

– A kézilabda rendkívül magas népszerűségnek örvend ebben az országban, de nem szabad elfelejteni, hogy ezt is tönkre lehet tenni. Vérzik a szívem, amikor egykori válogatott játékosként azt látom, hogy néhány hozzá nem értő ember miatt ennyire hanyatlik az a sportág, amelybe szerelmes vagyok. Fáj azt látni, hogy a tehetséges fiatalok nem kapnak szerepet az élvonalban, s helyettük harmincon felüli délszláv játékosokat látok a pályán.

Zatkalik Dániel
Tál Dominik

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.