Oda a hazai veretlenség

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.01.13
  • 10:07
  • veszpremkosar.hu
A gyenge dobóformával szolgáló HOYA-Pannon Egyetem Veszprém tíz ponttal alulmaradt a vendég Nyíregyházával szemben az NB I/B Piros csoport pénteki derbijén.

„Nekem mindegy, hogy mennyivel, s hogyan, csak nyerjünk: az egypontos sikernek is örülnék” – mondta a bemelegítéskor Mérész-edző, jelezvén: nem akármilyen csata előtt áll a tabellán második helyen álló alakulata. A tanítványai mintha rácáfolni akartak volna a szavaira, látványosan és eredményesen kezdték a – telt ház előtt megrendezett – másodosztályú rangadót, ami jó felütést adott a műsorfolyamnak (4-0). Ezzel együtt már akkor érezni lehetett, hogy a mieinkkel a bajnoki nyitányon is elbánt észak-alföldieket jó képességű sportolók alkotják – és belőlük a trénerük egy mindenkire veszélyes „bandát” gyúrt. Mindkét csapat úgy, oly’ szigorúan védekezett, hogy a másikat hibákra kényszerítse, ennek a számlájára volt írható a kevés pont: az ötödik percben hat–ötöt mutatott a jelzőtábla. Időnként szikrázott az összecsapás, dobóhelyzetbe is nehéz volt kerülni, a felek óriási munkát végeztek a pályán, viszont a támadás-befejezésekkel – kiváltképp a közeliekkel – továbbra is akadtak gondok (10-10). A nyírségieknek mindenre volt válasza, jó néhány átadásunkat lefülelték, Kovács Soma negyedzáró triplája „csak” arra volt elég, hogy a klubja közelebb férkőzzön hozzájuk.

Fotók: foto24.hu

A helyi kedvencek a folytatásban sem találták a ritmust, feszülten, illetve néha elképzelés nélkül pattogtattak, pedig ha kicsivel figyelmesebbek, meglelhették volna a náluknál fürgébb „cápák” elleni fegyvert (15-21). A két Gergely, Körtélyesi és Hegedűs villanásaival sikerült feljebb kapaszkodni, a tizenhatodik minutumban tizenkilenc–huszonegyre álltak a gárdák, s ez éppenséggel nem közönségszórakoztató játékról árulkodott. A pályán hatalmas volt a küzdelem. Ha bajosan is, de a bakonyiak kisvártatva mind többször törték fel az ellen védelmét, igaz, az egyenlítésért (24-24), majd a vezetés visszavételéért szinte vért kellett izzadniuk. Csakhogy „macerás” volt úgy tartani ezt a pozíciót, hogy az egyetemisták előadásából hiányzott az összhang, aminek következtében rossz döntéseket hoztak (28-29).

A fordulást követően akarattal és elszántsággal kompenzálták Pável Dánielék, hogy ezúttal nem tudták jó játékkal kiszolgálni a drukkereiket, ám az önbizalomhiányuk továbbra is érvényben maradt (32-33). Mivel rettenetesen dobták kintről – a lefújásig két hármasuk lett jó a tizennyolc próbálkozásukból –, a bejátszásokat és a betöréseket erőltették, ami nem mindig hozott eredményt a konyhára, mert a rivális jól védte a festéken belüli területet. Mikor a szurkolók már azt hitték, hogy semmi sem jön össze, Helmeczi Andrásék hirtelen lendületbe jöttek: ha tyúklépésekben is, de elkezdtek valamiféle előnyt kiépíteni (38-35). A párharc ezen részében végre érvényesítették az akaratukat, az idegenben eddig nem túl acélos mérleggel bírt Nagy Krisztiánékat kicsit leszakították magukról (45-39). Miután a védekezésük nagyon összeállt – ha arról volt szó: lecsapdáztak –, a túloldalon dobhattak egy-két könnyű kosarat. Bár a harmadik negyed vége a tarthatatlan Bús Iván és társaié lett, kétpontos hazai előnyről indult a záró felvonás.

A szimpatizánsok arra gondoltak, hogy a lepattanó-csatában dominált HOYA-mezesek innen már nem engedik ki a kezükből az ütközetet, ám a vetélytárs máshogy vélekedett, lévén, két perc alatt hintett három triplát és két duplát, amire a mieink képtelenek voltak felelni (45-54). A veszprémiek teljesen leblokkoltak, Mérész-mester hiába kért időt, az akkortájt a Czura Attila által húzott nyíregyháziak repesztettek egy nulla–tizenhetes rohamot, ami padlóra küldte a vendéglátókat. Innen már nem volt visszaút, jóllehet Körtélyesi megtörte a gólcsendet. A remek hatékonysággal tüzelt rivális nagy elánnal küzdött, s ezzel megfojtották a bátortalan veszprémiek vérszegény attakjait: a helyzeteket ugyanis megcsinálták, de a végrehajtásokba rendre hiba csúszott (…a mezőnybeli dobóformájuk a végére harminchat százalékos lett; 51-64). A publikumon semmi sem múlt, a hajrában is bíztatta az összesen huszonegy labdát eladott övéit, pedig akkor már majd’ mindenki tudta, hogy a játékot okosan lassított nyírségiek ellen, a fordításhoz csoda kellene. Ami a sportpályákon ritkán „üti fel a fejét”.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 15. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Nyíregyháza Blue Sharks 60-70 (13-14, 15-15, 17-14, 15-27)
Veszprém, 400 néző. Vezette: Horváth, Tóth, Sabáli.
Veszprém: Pável, Kovács 7/3, Hegedűs 9/3, Pavlovic 17, Körtélyesi 17. Csere: Lógár 2, Helmeczi 4, Schéda 2, Balázs 2. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Nyíregyháza: Bús 22, Czura 17/9, Stojanovic 7/3, Sitku 7, Nagy 8/3. Csere: Oláh 5/3, Czinger 4, Mokánszki, Szondi, Vida. Vezetőedző: Siska János.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Először is gratulálok az ellenfélnek. Ma mintha nem lettünk volna itt fejben, ennek tudható be, hogy a támadásszövéseink zöme katasztrofális lett.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »