Elbírtak a növekvő téttel

  • Telekom Veszprém U20
  • 2018.01.03
  • 07:30
Húzóemberei távoztak, mégsem a kiesés elől menekül a Telekom Veszprém U20-as csapata a másodosztályú kézilabda-bajnokságban. A gárda edzőpárosa, Gulyás István és Tombor Csaba értékelte az őszi felvonást.

A nyáron igen komoly kihívással kellett szembenéznie a Telekom Veszprém második számú alakulatának. Nem elég, hogy hét tehetség is az élvonalba szerződött a „kis Veszprém” fészkéből, 23 éves korról 20 évre csökkentették a második együttesekbe nevezhető játékosok maximális életkorát. A tét is tovább nőtt, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) tervei szerint ugyanis jövőre egyesül a jelenleg keleti és nyugati csoportra osztott másodosztályú bajnokság, ami a kiesőhelyek számának növekedését vonzza magával.

Ebben a korántsem egyszerű helyzetben érkezett a Telekom U20 élére Gulyás István, akivel tovább bővült a veszprémi utánpótlásműhely legendáktól hemzsegő tábora. A 18,5 év átlagéletkorú legénység pedig igencsak kitett magáért, a féléves mérleg: hat győzelem, két döntetlen és öt vereség, amely holtversenyben az ötödik helyre repítette Ubornyákékat az NB I/B tabelláján.

Gulyás István

– Végeztünk egy kis számvetést az év végével, s mindössze két olyan meccset tudtunk felidézni, amely miatt keserű lehet a szánk íze. Az összes többi találkozónk a terveknek megfelelően alakult – értékelte tanítványai féléves teljesítményét Gulyás István.

A gárda életében a folytonosságot képviselő edzőpartner, Tombor Csaba hozzátette, azok a játékosok, akik korábban kevesebb játéklehetőséghez jutottak az NB I/B-ben, rövid idő alatt meg tudtak felelni az elvárásoknak, s húzóemberekké váltak. – Ez az utánpótlás lényege. Nekünk az a feladatunk, hogy folyamatosan érkezzenek az újabb és újabb erők, akiket a megfelelő időpontban tovább adhatunk valamely élvonalbeli gárdának – húzta alá Tombor Csaba.

A hazánkban párját ritkító csapatmunkáról is szó esett a féléves értékelés kapcsán. Tombor Csaba és Gulyás István ugyanis egyenértékű partnerségben irányítják a jövő veszprémi reménységeit. Mindketten megvívják saját meccsüket a kispadon, az éppen aktuális „rossz zsaru” kiosztja a hibázó kézist, társa pedig azonnal elmondja, mit kellett volna másként tennie. – Itthon nem nagyon volt példa arra, hogy két kolléga közösen vezetne egy csapatot, pedig igenis működik a recept. A Telekom utánpótlásánál egy dolgot mindig szem előtt kell tartani. Itt minden a tehetséges fiatalokról szól, s nem számít, hogy ki mekkora klasszis volt korábban. Ez már egy újabb csapat, ahol bizony be kell állnunk egymás mögé, mert csak úgy lehetünk sikeresek. Az egy csodálatos dolog, hogy itt mindenki félre tudta tenni az egóját, s egy közös célért tudunk dolgozni, méghozzá kifogástalan körülmények között – húzta alá Gulyás István és Tombor Csaba egyetértésben.

Az U20-asoknál folyó szakmai munkát a felnőtt gárda trénere, Ljubomir Vranjes is figyelemmel kíséri, aki az Orosháza elleni bajnokin Uros Borzasnak és Ubornyák Dávidnak is lehetőséget adott a „nagycsapatban”. A svéd tréner a fiatalok játékintelligenciáját méltatta a találkozót követően, a Tombor–Gulyás edződuótól pedig az első csapatéhoz hasonló, magas fordulatszámon pörgő gárda kinevelését kérte.

A Telekom U20 hálóőrét, Gödör Bencét sérülés miatt, a beállós Bábos Marcell pótlását pedig külföldi tanulmányai miatt kell megoldani a duónak, amely bízik a pozitív tavaszi folytatásban.

Mindkét edző számára megadatott, hogy nagy világversenyen magára öltse a címeres mezt, így a közelgő horvátországi Európa-bajnoksággal kapcsolatos várakozásaikat is megosztották. Mindketten úgy vélik, hogy itt az alkalom a tehetséges fiatalok beépítésére, hiszen a mieink számára január 13-án rajtoló kontinensviadal nem kvalifikál további seregszemlékre, így alkalmas lehet a kísérletezésre.

Tabella
Férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2017/18
1. VECSÉS SE ÉL-TEAM 44
2. AGROFEED ETO SZESE 42
3. PLER-Budapest 40
4. Veszprémi KKFT 33
5. Telekom Veszprém U20 32
6. Balatonfüredi KSE U20 27
7. Szigetszentmiklósi KSK 27
8. NEKA 25
9. Pécsi VSE 24
10. Tatai AC 23
11. Százhalombattai KE 22
12. KK Ajka 12
13. Grundfos Tatabánya KC U20 9
14. Csurgói KK U20 2
utolsó módosítás 2018. május 13. 15:58
tovább »