Rangadót vesztettek a kosarasok

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.12.23
  • 10:14
Megérdemelten nyerte meg az Oroszlányi SE Lions az NB I/B Piros-csoport év végi csúcsrangadóját, kosárlabdázóinknak volt tartása, tisztességesen helyt álltak, viszont a mérkőzés egyértelmű tanújelét adta annak, hogy a mutatottnál több van a csapatban.

A másodosztályú bajnokság egyik legjobban várt összecsapásán remek hangulat közepette indult útjára a labda: nem csak az éllovas hazaiakat bíztatták az övéik, az idegenbeli bravúrra készült vendégeket is félszáz szimpatizánsa kísérte el a Vértes északnyugati lábához. A mieink szerencsére nem megilletődötten rajtoltak, az általában nyerő párosként funkcionáló Ryan Cook és Körtélyesi Gergely jóvoltából minimális előnyhöz jutottak (6-8). A közönségszórakoztató játékrészben egymás nyakán lihegtek a felek, a blokk második helyezettje próbálta diktálni a tempót, azonban a támadólepattanókat szedett és a hátsó alakzatán szigorított ellenfélnek mindenre volt válasza, – miközben szorosan fogták Fortuna istenasszonyának kezét – előbb egyenlítettek, majd a vezetést is átvették (16-12). Az egyetemisták a találkozó ezen részétől az eredmény után futottak. Madár András a következő negyedben ott folytatta, ahol az előzőben abbahagyta, ezért nem volt mindegy, hogy a másik oldalon Kovács Soma miként tartja vele a lépést (23-19).

Fotó: OSE Lions

A bakonyiak igyekeztek pontosítani az előadásukon, de ez nehezen ment úgy, hogy nem találták a saját játékuk ritmusát. Többször ajtó-ablak helyzeteket rontottak el, ilyenformán a sikerhez nem tudták megteremteni maguk számára az esélyt. Pedig lehetett volna fogást találni a nagy ellenlábason, mert a Vavra-tanítványok sem voltak csúcsformában (26-23). Ha úgy tetszik: ők sem csináltak semmi különöst, „csak” nálunknál egységesebbnek tűntek. A csata színvonala közben visszaesett, s ha mindez nem lett volna elég: a veszprémiek produkciója hirtelen megbicsaklott (32-23). Sportolóink ekkortájt nem igazán értették meg egymást a pályán, ziccereket hagytak ki, ráadásul az önbizalmuknak az sem tett jót, hogy az irányítást kézben tartott OSE-spílerek jó néhányszor „lesapkázták” őket, a dobásaikat (41-32). Persze azért a veszprémieket is kemény fából faragták, minden erejüket összeszedve a vetélytárs után eredtek, hogy aztán Körtélyesi triplája zárja le az első félidőt.

A fordulást követően egy másik vendéggárdát láthatott a nagyérdemű, Hegedűs Gergelyék sokat kommunikáltak a küzdőtéren, az addiginál harcosabban, s elszántabban viaskodtak (43-40). Mikor már csak egy pont volt az együtteseket elválasztó különbség, a Komárom-Esztergom megyei drukkerek is csak nagy szemekkel bámulták az eredményjelző-táblát. Ám nem kellett túlzottan idegeskedniük, mivel a HOYA-mezesek képtelenek voltak átlépni az árnyékukat, magyarán átvenni a vezetést. A helyi kedvencek megint rossz dobásokra kényszerítették őket, egy sebességi fokozattal feljebb kapcsolva nyolc-tíz pontos differenciát dolgoztak ki maguknak (53-44). Ahogy az lenni szokott, a felzárkózások temérdek energiát vettek ki Helmeczi Andrásékból, akik nem mindig voltak képesek lábra kapni, a kezük is gyakran remegett meg (57-48).

Hétpontos hazai előnyről indult a záró felvonás, amit a határozottabb – és újabb lendületet vett – listavezető gyorsan megduplázott, kihasználva a mieink sokadik rövidzárlatát (66-52). Miközben az OSE-szurkolók pluszenergiát adtak nekik, a vendégseregből hiányzott az állhatatosság, míg a támadásaikból a dinamika, azon felül mintha az erejükkel is kezdtek volna elkészülni (70-56). Mikor mind jobban elúszni látszott a hajó, a veszprémiek kockázatot vállalva, feljebb tolták a védelmüket, de eleinte így sem bírtak az „oroszlánok” kulcsembereivel (72-64). Öt perccel a vége előtt ismét tizenkét ponttal ment a csapatként jobban iparkodott, nagyobb magabiztossággal rendelkezett és könnyű „gólokat” szerzett rivális, joggal énekelték a rajongóik, hogy „Játszik a csapat”. A hetvenkilenc-hatvannyolcról indult hajrában azért odatették magukat Cookék, becsülettel faragtak a hátrányukon, igaz, nem volt meg bennük az az átütőerő, ami a fordítás közelébe emelte volna őket. A mieink végül alulmaradtak a derbin, de a látottak alapján nincs miért szégyenkezniük.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 12. forduló:
Oroszlányi SE Lions–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 81-74 (21-16, 20-19, 18-17, 22-22)
Oroszlány, 1000 néző. Vezette: Tőzsér, Vida, Surányi.
Oroszlány: Madár 17/9, Illés 16/3, Kovács G., 15/3, Spagnolo 8, Zsíros 6. Csere: Kiss K. 7/3, Bödör 6, Sömenek 2, Burai 4, Balla, Kiss Á., Bogatin. Vezetőedző: Vavra András.
Veszprém: Cook 18/3, Pável 7, Kovács S. 22/3, Hegedűs 7/3, Körtélyesi 16/6. Csere: Helmeczi 2, Lógár 2, Schéda, Simon M., Balázs, Schmitz, Bagó. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Vállalható vereséget szenvedtünk el, egy nálunknál most egységesebb műhellyel szemben, így az OSE-nak meg kellett dolgozni a sikerért. Küzdöttünk, hajtottunk, de a hazaiak ezúttal ennyivel jobbak voltak nálunk. Sajnos az utolsó negyedre fejben is elfáradtunk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »