Nem tudja elképzelni az életét foci nélkül

  • labdarúgás
  • 2017.12.25
  • 08:00
Ahogy a borsó és a héja, úgy tartozik össze cikkünk főhőse a veszprémi labdarúgó élettel. Tanulja, űzi, oktatja, szervezi, kutatja, tiszteli, szolgálja, népszerűsíti, de talán mindenek előtt imádja választott sportágát, a futballt. Egy olyan sikerekben gazdag életutat jártunk körbe, amely mögött szüntelenül ott pattog a labda. Finta Péterrel beszélgettünk.

Történetünk abba a korba nyúlik vissza, amikor a gyerekeket még nem a számítógépek, tabletek, telefonok elől, hanem a közeli futballpályákról kellett a vacsorához rimánkodni. Az ifjú Finta Péter az utolsó grundnemzedékek tagjaként ilyen miliőben ismerkedett meg a labdarúgással. – Az Endrődi utcai bitumenes pályán „kis tökalsóként” még be kellett kéredzkednem az idősebbek közé, hogy én is játszhassak, aztán a cselsorozataimmal és akarásommal sikerült kivívni a tiszteletüket – emlékezett vissza labdarúgó karrierjének első lépteire főszereplőnk, akit a legtöbben csak „Fityeszként” ismernek futballberkekben.

Bajnoki cím a harmadik és a második vonalban

Fociosztály a Simonyiban, majd a veszprémi utánpótlás ranglétráját végig járva debütálás tizenhét évesen a Veszprém NB III-as felnőtt csapatában. Kérdőjelek nélküli egyenes út a profik világába?! Majdnem. – Tizennégy-tizenöt éves koromban volt egy apró törés a futball iránti lelkesedésemmel kapcsolatban. Nem élveztem már annyira az edzéseket, amikről elkezdtem elmaradozni. Ekkor azonban új társaságba csöppentem, s Bédei András edzőm kezei alatt úgy éreztem, hogy szárnyakat kaptam a pályán. Valamikor ebben az időszakban alakult ki bennem a vágy, hogy minél magasabb szinten szeretnék játszani, s hogy a labdarúgóként szeretném keresni a kenyerem – árulta el Finta, akit nem annyira kimagasló tehetsége, sokkal inkább szorgalma és kitartása juttatta sikerekhez a focipályán. Egészen saját mozgása miatt sokan kritizálták, de ezek hangok rögtön elcsitultak, amikor látták, valahogy ragad ehhez a fiúhoz a játékszer.

Finta Péter

Veszprémből a szomszédba, Ajkára vezetett az útja, ahol NB III-as bajnoki címet ünnepelhetett. Ezt követően figyelt fel rá, s igazolta le az élvonalbeli Videoton, ahol mindössze egy meccsen kapott lehetőséget. A bal oldali védőként, s középpályásként egyaránt rutinos Finta, vérmesebb élvonalbeli álmainak szertefoszlását is a rá jellemző optimizmussal tette a helyére. – Természetesen van bennem egy kis hiányérzet, ugyanakkor mégis boldog vagyok, hogy ott tölthettem egy kis időt az ország egyik legnagyobb múltú futballklubjánál. Örülök, hogy saját bőrömön tapasztalhattam meg, hogy mi a különbség a NB-s osztályok között – tette hozzá mosolyogva Finta, aki a fehérvári kaland után Szombathelyen találta meg számításait, s ünnepelhetett újabb bajnoki címet, ekkor az NB II-ben.

Nagypályás eredményei közül érdemes még lejegyezni, hogy utoljára Finta Péterrel a soraiban nyerte meg az NB III-at, s szerepelt a másodosztályban a királynék városának labdarúgó csapata. Ekkor újabb kihívás érkezett életébe: az edzői és pedagógusi pálya csalogatásának mondott igent, hogy aztán a Szilágyi iskola tanáraként is otthagyhassa keze nyomát a városi labdarúgóéletben. A focitornák fáradhatatlan motorjaként, s az új szerelem, a futsal nagyköveteként találkozhatunk vele az intézményben azóta.

Váltás a futlsalra, újra az elitben

– Mindig is szerettem kispályán rúgni a bőrt. Így nem töprengtem sokat, hogy igent mondjak-e az akkor formálódó, másodosztályú veszprémi futsalgárda hívásának – tekintett vissza. Innen pedig egy újabb sikersztori vette kezdetét, immár a 40x20 méteres parketten. – Miután feljutottunk az élvonalba egy borzasztó nehéz kihívással kellett megküzdenünk. Az első NB I-es idényünk nem sikerült túl jól, aztán érkezett Madarász János a vezetőedzői posztra, aki remekül ötvözte a profi és amatőr sportolók egyvelegét a csapaton belül. Mindenkitől tökéletes, maximális koncentrációt várt az edzéseken. Az sem számított nála, hogy valaki 8-9 órás munkaidő után esik be a tréningekre – húzta alá.

Madarász János együttese „Fityesszel” a vezérek között, egyhamar felvette az élvonal ritmusát, az ellenfelek pedig hamar megtanulhatták, aki Veszprémbe jön, sosem mehet biztosra. – Természetesen büszke vagyok a Magyar Kupa-ezüstre és a bajnoki negyedik helyezésekre is, de talán amiatt még boldogabb vagyok, hogy harmincon túl, munka mellett is bizonyítani tudtam a legmagasabb szinten – jegyezte meg, az élsporttól idén nyáron búcsúzó sportember.

A feleségét is futball világában találta meg

Mindezek után talán nem is olyan meglepő, de a magánéletéből sem maradhatott ki a labdarúgás. Csapattársa húgában talált szerelemre, s két gyermeke is apjuk nyomdokaiba lépett.

Adódik a kérdés, hogy az, akinek ennyire átszövi életét a labdarúgás, mihez kezdett volna, ha nem találja meg számításait a sportágban. Itt akadt el először beszélgetésünk során először a 36 esztendős sportember. Némi töprengés után, kicsit elkomorodva annyit mondott: „nem tudom mi lenne velem a foci nélkül”.

– Nem is lehet egy gondolatban összefoglalni azt, hogy mit jelent nekem ez a sportág, Mindenem a labdarúgás, hálás lehetek Istennek azért, hogy gyerekkoromban ilyen jó döntést hoztam, s hogy megannyi felejthetetlen emlék részese lehettem – tette hozzá Finta, akinek a legtöbb sportoló álma is megadatott: Franciaországban a nemzeti strandfoci válogatott tagjaként a Himnuszt is eljátszották tiszteletére.

Nemrégiben újabb feladatot kapott, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) grassroots-koordinátorként, az amatőr labdarúgás minden szegletéből kiveszi részét. Strandfocitól, a téli futsal bajnokságig, mindenhol belefutunk Finta Péterbe, aki fáradhatatlan szorgalommal, derűs jókedvvel teszi a dolgát, s alkot biztos pontot a királynék városának labdarúgó vérkeringésében.

Tabellák
Férfi labdarúgás, NB III Nyugati csoport, 2017/18
1. Kaposvári Rákóczi FC 70
2. FC Ajka 64
3. Érdi VSE 57
4. Puskás Akadémia FC II. 53
5. III. Ker. TVE 50
6. Tarr Andráshida SC 48
7. Pápai Perutz FC 46
8. BKV Előre 45
9. Csepel FC 42
10. Videoton FC II. 39
11. Dunaharaszti MTK 33
12. Pénzügyőr SE 29
13. THSE-Szabadkikötő 27
14. Csornai SE 26
15. Gyirmót FC Győr II. 23
16. VLS Veszprém 22
utolsó módosítás 2018. június 03. 22:53
tovább »
Futsal NB I, 'B' csoport
1. Rába ETO Győr 25
2. Swietelsky Haladás VSE 22
3. 1. FC Veszprém 12
4. Aramis SE 8
5. Bőny 8
utolsó módosítás 2018. június 01. 19:48
tovább »
Futsal NB I, 2017/18 alapszakasz
1. MVFC Berettyóújfalu 43
2. Rába ETO Győr 38
3. Swietelsky Haladás VSE 35
4. Dunaferr 35
5. Nyírgyulaj KSE 26
6. 1. FC Veszprém 24
7. Ferencvárosi TC 20
8. Aramis SE 14
9. Debreceni Egyetemi AC 12
10. Bőny 12
utolsó módosítás 2018. március 19. 21:19
tovább »