Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
18°C

Célkeresztben a maximális kikapcsolódás

2017. december 28. 7:30 // Forrás: Ecoport magazin
Repül a korong, ráhúzzuk a fegyver csövét, s azonnal tüzelünk – ez a sikeres lövés receptje. Ezúttal egy kevéssé ismert sportág, a koronglövészet kulisszái mögé kalauzoljuk olvasóinkat.

A koronglövészet Angliából eredeztethető, több mint százéves múltra visszatekintő sportág, amely a vadászatból fejlődött ki, s került be az olimpiai programba a húszas években. A vadásztradíciókat hordozza magában az agyaggalamb-lövészet elnevezés is, amely a sportág kezdeti célpontjaira, az élő galambokra utal. Ezt váltotta a modern agyagkorong, amely humánusabb megoldást kínál mind a versenysport, mind a hobbi sportlövők számára.

Ilyen egy sikeres találatIlyen egy sikeres találat

Népszerű időtöltés a koronglövészet a vadászok körében is, akik a sportlőtereken szabályozott körülmények között gyakorolhatják a fegyverforgatást. Ez a vadászatot nemcsak biztonságosabbá teszi, hanem a vad szakszerű elejtését is elősegíti.

A sportlövészeten belül a koronglövészetnek is több változata van. A legismertebb ezek közül az olimpiai programban is szereplő skeet- és traplövészet. Mindkét szakágban sörétes fegyvert használnak, azzal kell eltalálni a húsz-harminc méteres távolságba kirepített korongot. Az időzítés kulcsfontosságú ebben a sportágban, fél-egy másodperc alatt kell meghozni a helyes döntést a sikeres lövéshez. Ez első hallásra és látásra rendkívül bonyolultnak tűnik, de a gyakorlat azt mutatja, hogy oktatói segítséggel az abszolút kezdők is elkönyvelhetik első találataikat egy-két tucat lőszer eldurrogtatása után.

Komoly összpontosítás szükséges a sikeres találat kivitelezéséhezKomoly összpontosítás szükséges a sikeres találat kivitelezéséhez

Igazi rétegsportról beszélünk, mivel a professzionális koronglövészet nem olcsó mulatság. Az élsport éves szinten több millió forintos terhet ró a versenyzőkre, melynek előteremtése kulcsfontosságú a sikeres szerepléshez. Hobbiszinten ezzel szemben akár már tízezer forintból kipróbálhatjuk tudásunkat a Balatonfűzfői Lövész Egyletnél. Ehhez mindössze egy előzetes telefonos időpont-egyeztetésre van szükség, de az ország számos további pontján találhatunk koronglövő műhelyeket.

Saját puska egy hosszú hétvége árából

Ahhoz, hogy valaki saját fegyvert vásárolhasson, először fegyvertartási engedélyt kell szereznie. Ehhez elméleti és gyakorlati vizsgán is számot kell adni a tudásáról, s számos egyéb feltételnek is meg kell felelni.

Belépő szintű vadászfegyvereket 200 000 forinttól, sportpuskákat 500 000 forintos kezdő ártól lehet vásárolni. Az egyénre szabott felső kategóriás fegyverek akár tízmillió forintot is kóstálhatnak. Ehhez jön még a lőszerek és agyaggalambok ára, amely 15-20 ezer forint körül alakul alkalmanként. Dresszkód a sportlőtereken nincs, a lövészmellény és a fülvédő használata azonban ajánlott, ezek tízezer forinttól indulnak.

A lövészklubok íratlan szabályai

Az igényes lövészklubokhoz nem lehet egyik napról a másikra az utcáról belépve csatlakozni. A lövészegyletek köreibe tartozni komoly rangot jelent, a felkérést ki kell érdemelni, személyes ajánlás révén érkezhet a megtisztelő ajánlat. Számos topmenedzser és cégvezető megfordul ezekben a klubokban, az üzletről azonban nem illik beszélni. A sportversenyekre, edzésekre azért érkeznek a tagok, hogy kilépjenek a hétköznapi teendők terhei alól, s élvezzék az aktív kikapcsolódást, amit a koronglövészet biztosít.

Maximális kikapcsolódást kínál

A koronglövészet már hobbiszinten is rendkívül magas szintű koncentrációt és önfegyelmet igénylő tevékenység. Az alapvetően zajos sport olyan osztatlan figyelmet kíván célzás közben, ami teljesen kiüríti a versenyzők elméjét. Szinte kivétel nélkül erről az élményről számolnak be a sportág résztvevői, akik a maximális kikapcsolódás lehetőségét nevezték a szabadidős tevékenység legfőbb vonzerejének.

Bárkiből lehet jó koronglövő

A jó látás kulcsfontosságú az eredményességhez, ezért szemüvegeseknek nem ajánlják a koronglövészetet, de kontaktlencsével ez a probléma is orvosolható. Ahogy minden sportot, ezt sem lehet elég korán kezdeni, de a fegyver mérete és súlya miatt tizenhat éves kortól ajánlják a szakemberek a lövészetet. A jó állóképesség előny, de hobbiszinten semmilyen készülést nem igényel az agyaggalamb-vadászat.

Olimpiai műhelyben lőhetünk

Ha kedvet kapott a sportág kipróbálásához, nem kell messze utaznia, a balatonfűzfői sportlőtéren igazi olimpiai műhelyben tanulhatja meg az alapokat. A Balatonfűzfői Lövész Egylet 1968 októberében kezdte meg működését. A településen működő Nitrokémia gyár beruházásával az ország legkorszerűbb koronglőterét hozták létre. Az eredmények sem maradtak el: olimpikonokat, Európa- és világbajnoki érmes sportolókat neveltek ki, s több mint száz magyar bajnoki címet gyűjtött be az egyesület az évek során. Az egyesület kiváló oktatókkal – korábbi olimpikon és magyar bajnok trénerekkel – várja a sportág iránt érdeklődőket a 72-es számú főút mellett található balatonfűzfői lőtéren. Időpont foglalás a korongloveszet.hu oldalon található elérhetőségeken lehetséges.


A nyáron a vehir.hu csapata is kipróbálta magát a lőtéren, a végeredmény a videóban látható.

Galéria
Koronglövészet a balatonfűzfői Sporlőtéren
Zatkalik Dániel
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.