Vranjes: a februári rajtig minden eldől

  • Telekom Veszprém
  • 2017.12.15
  • 01:55
A szakember értékelte a Telekom Veszprém őszi idényét, beszélt a játékoskeretben várható változásokról, megosztotta várakozásait a januári Eb-vel kapcsolatban, s azt is elmondta, hogyan ünnepli családjával idén a karácsonyt.

Ljubomir Vranjes érkezésével idén nyáron új fejezet nyílt a veszprémi kézilabdázás históriás könyvében. A Telekom Veszprém évek óta a legszűkebb világelithez tartozik, így vette át a stafétát spanyol elődjétől, Javier Sabatétól a svéd tréner, akit kimondva-kimondatlanul azért szerződtetek az együttes élére, hogy vezetésével végre Veszprémbe kerüljön a Bajnokok Ligája serlege.

Hullámzó teljesítmény, kiváló munkamorál

A karmesteri pálca fél esztendeje került Vranjes kezébe, hamarosan pedig téli álomra hajtja fejét a férfi klubkézilabdázás világa, de mielőtt megkezdődne a válogatott program, arra kértük a svéd mestert, hogy értékelje együttese őszi teljesítményét.

– Úgy gondolom, hogy remekül haladunk a csapatépítéssel. Kezdem kiismerni a játékosaimat, s azt hiszem, már ők is sejtik, mire számíthatnak tőlem. Napról napra többet látok viszont a pályán azokból az elemekből, amelyeket korábban elképzeltem. Nem mindig ment simán a tanulási folyamat, olykor hullámzó volt a játékosaim teljesítménye, de ez természetes ilyenkor. Az viszont nagyon üdvözítő, hogy a fiúk munkamoráljára egy szavam se lehetett eddig – összegezett Vranjes. A Telekom ez idő alatt imponáló magabiztossággal bizonyított a hazai porondon, a BL-ben pedig hat győzelem mellett, egy döntetlent és három vereséget mutat a mérleg.

– Kétség sem fér hozzá, hogy Aalborgban mutattuk a legrosszabb formánkat. Nem is elsősorban a kézilabdával voltam elégedetlen, hanem a játékosaim hozzáállásával. Azt hiszem, a pályán kívüli dolgok zavarhatták meg a fejeket – utalt arra a tréner, hogy az idény végén több játékosának is lejár szerződése, s az ilyenkor esedékes tárgyalások nem könnyítették meg munkáját.

A februári rajtig minden személyi kérdés eldől

Mint megtudtuk, Cristian Ugalde, Dejan Manaszkov, Mirsad Terzic, Schuch Timuzsin, Renato Sulic és Dragan Gajic kontraktusa is az idény végégi szól, s mint az ismeretes, Mirko Aliloviccsal nem hosszabbított a klub. Helyére az egykori kedvenc Sterbik Árpád érkezik jövő nyáron a BL-címvédő Vardar Szkopjétól. A szerb Petar Nenadic pedig már januártól a csapat segítségére érkezik. – Nem tarthatunk meg mindenkit, nem fogok mindenkit megtartani, ez az időszak pedig sosem egyszerű. Hatalmas nyomás nehezedik némely játékosomra, akiknek minden pillanatban ott van a fejükben ez a kérdés, s akiknek a családjukra is gondolniuk kell – tette hozzá a szakember, aki mielőbb szeretne pontot tenni ezen kérdések végére. A februári rajtig minden kérdés végére pont kerül – ígérte.

A mester hozzátette, aggodalomra semmi ok, a gárda visszatért a helyes útra, ahhoz a kifogástalan teljesítményhez, melyet a novemberi válogatott szünetig kapott vissza tanítványaitól.

Kellett még egy minőségi játékos

„Ljubo” a Telekom téli erősítésével kapcsolatos véleményét is megosztotta. – Úgy éreztem, hogy szükségünk van még egy minőségi játékosra a keretünkben. Ezért döntöttünk úgy, hogy elhozzuk Nenadicot, aki támadásban a világ legjobbjai közé tartozik. Két-három éve figyelem a játékát, nekünk most pont egy olyan játékosra van szükségünk, aki az egyéni képességeivel előrébb tolhatja a csapat szekerét. Remekül cselez, de átlövésből is veszélyes, s a beállókkal is remek a kapcsolata – húzta alá Vranjes, aki így több pihenőidőt tud majd biztosítani Lékai Máténak és Momir Ilicnek is.

Az eddig kevesebb játéklehetőséget kapó játékosokról is szót ejtett. Mint mondta, edzőként folyamatosan mérlegelnie kell, hogy mennyi játéklehetőséget biztosít azon játékosainak egyéni fejlődésük érdekében, akik még nem teljesítenek az elvárt szinten.

William Accambray két évig szinte nem is játszott. Nem egyszerű behozni a lemaradását. Jamali Iman játékával sem vagyok elégedett, folyamatosan apróbb sérülésekkel küzdött az ősz folyamán, aki pedig nem edz, az nem játszhat. Igyekszem lehetőséget adni nekik is, de amíg több hibát vétenek, mint jó megoldást alkalmaznak, addig nem rakhatom be őket BL-mérkőzésen, különben kikapunk. Türelmesnek kell lennünk velünk, ahogy a fiatalokkal is. Győri Mátyás nagyon idegesen kezdett nálunk, most már sokkal jobb munkát végez, s Ligetvári Patrik munkájával is sokkal elégedettebb vagyok. Esetükben nem szabad siettetni a fejlődést, mert az könnyen visszaüthet.

„Igazi harcosként az utolsó másodpercig küzdjenek a pályán” – Eb előtt

A játékosként világ- és Európa-bajnok edző nemzeti válogatottunk élén is elkötelezte magát. Novemberben egy hetet készülhetett a válogatott kerettel. Január elején Svédországban két felkészülési meccsen lépnek pályára Lékaiék. Vranjes ekkor ülhet le először a válogatott kispadjára, innen pedig egyenesen a horvátországi Európa-bajnokságra vezet majd az útja szövetségi kapitányként.

– A magyarok az utóbbi időben nem szerepeltek túl fényesen a kontinenstornákon, a legjobb eredményük egy nyolcadik helyezés a közelmúltból. Az a célom, hogy ezen javítsunk, de azt mindenkinek látnia kell, hogy borzasztó nehéz helyzetben vagyunk, hiszen két csoportellenfelünk, a dánok és a spanyolok is a világ négy legjobb csapata közé tartoznak. Azt sem szabad elfelejtenie a közvéleménynek, hogy válogatott egyéni kvalitásai nem érik el a Veszprém vagy a Szeged szintjét. Nem mi leszünk az esélyesek ezeken a mérkőzéseken, de ez nem jelenti azt, hogy nincs keresnivalónk. Türelmesnek kell lennünk, azt várom a válogatott tagjaitól, hogy igazi harcosként az utolsó másodpercig küzdjenek a pályán, s higgyenek abban, hogy együtt sikeresek lehetünk. Van még néhány napom eldönteni, hogy milyen végleges csapattal vágunk neki a tornának, de nagyjából már összeállt az utazókeret a fejemben.

A Vranjes-család karácsonya

Végül a közelgő ünnepekről mesélt nekünk „Ljubo”, akinek tizenhét év után adatik meg, hogy svédországi otthonában tölthesse a karácsonyt. – Karácsony reggelén egy közös reggeli után a gyerekekkel közösen nekiállunk a vacsora elkészítésének. Délután három órakor pedig leülünk a minden évben kötelező televízióprogram elé. Ilyenkor mesefilmeket adnak, de szinte minden évben ugyanazt, így minden mondatot, dallamot tökéletesen ismerünk kívülről. Ezt követi a közös vacsora, majd a gyerekek kibonthatják ajándékaikat.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »