Végül felőrölték az ellent

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.12.09
  • 10:55
  • veszpremkosar.hu
Megdolgozott az újabb sikerért az MTK Törökbálint ellen HOYA-Pannon Egyetem Veszprém az NB I/B Piros csoportban. Kosárlabdázóink jól kezelték a nyomást: a döntő pillanatokban nem remegett meg a kezük.

Már az elején érződött, hogy a – tabellán előrébb állomásozott – vendégek számára nem lesz lefutott a mérkőzés, a „góljaikra” rendre feleltek a bajnokira szemmel láthatóan jól felkészült, folyton egyenlített hazaiak (7-7). Az eltökélt vetélytárs rálelt a mieink védőfalán keletkezett résekre, s nemcsak, hogy felzárkóztak, a vezetést is átvették (11-14). A hatodik percben tizenhét–tizenhatot mutatott az eredményjelző-tábla, s ez arról árulkodott, hogy a felek nem a masszív hátsó alakzataikkal óhajtják behúzni az összecsapást. Mérész-mester kisvártatva magához hívta az övéit, azonban a "fejtágítója" után is sok volt az eladott labda, a személyi hiba, valamint a kapott pont a tanítványai részéről (21-16). Az MTK-vezetés szerencsére nem törte meg a bakonyiakat, mikor igazán szorult a húrok, mindig tudták, hogy mit is kell játszani (21-23).

A fordulatos, a nézők számára élvezetes találkozó egy törökbálinti triplával folytatódott, majd a veszprémiek – mikor a két magasemberük, a két Gergelyük: Körtélyesi és Hegedűs a kispadon pihent – egy alacsonyabb szerkezettel igyekeztek zavart okozni, más kérdés, hogy a pályán maradt társaik a jobbnál is jobb megoldásokat keresték, időnként túlcifrázták az akciókat (27-27). Az egyetemisták eztán sem nyugodtak meg, bár az akkortájt ötven százalékos dobóformát prezentált ellenfélnél sokkal jobban szedték a lepattanókat, ugyanakkor nem éltek az így adódott második esélyekkel – ráadásul a távoli kísérleteik sem ültek (31-27). Még jó, hogy a védelmük valamelyest kezdett összeállni, persze nem annyira, hogy az ex-veszprémi Szabó Tibor a palánkok alatt ne használja ki a magassági fölényét (37-30). A vendégek a sokadik rövidzárlatuk után összekapták magukat, Pável Dániel hármasa egyfajta jeladás volt, annak hatására repesztettek egy kettő-tízes rohamot (39-40). A lendületbe jött, a mezőnyből „korrekten szórt” csapatunk ebben a periódusban már hozta a begyakorolt figuráit, az addiginál nagyobb energiával iparkodtak, hogy feltörjék a másik oldal védelmét, és annak sportolóit rossz dobásokra kényszerítsék (43-46).

Mivel a szemben állt gárdák több statisztikai adatot illetően is egyformán „muzsikáltak”, a nagyszünetet követően jól jött Körtélyesi kettő plusz egyes attakja, később pedig Ryan Cook adott zseniális passzt – a távolról időközben ismét eredményesnek bizonyult – Pávelnek (47-54; a harminc kinti próbálkozásunkból így is csak hét lett jó). A hazaiak már nem voltak olyan pontosak és élesek, mint korábban, de ezzel együtt sem szabadott leírni őket, hiszen például Jakab Péter pompásan célzott a büntetővonalról (…a tizenhét egypontos lehetőségéből csupán egyet hagyott ki; 52-58). A mozgékonyabb, faulthatáron védekezett HOYA-mezesek tartották a négy-nyolc pontos előnyüket, ám éppenséggel a rivális sem fogott ki rossz napot, időről-időre kellemetlenkedtek, okoztak nehéz pillanatokat (56-63). A csoportmásodik dominált, de a különbség továbbra sem volt megnyugtató, ezenfelül Kovács Soma, Cook és Pável akkor már a negyedik személyi hibájánál járt. Mikor újra tíz pont lett a csapatokat elválasztó differencia (56-66), a vendéghívek azt hitték, hogy a kedvenceik kiegyensúlyozottá válnak, csakhogy az MTK-nak erre is volt válasza.

Miután Boinitzer Dávidék egy nyolc–nullás etappal zárták a harmadik negyedet, a záró felvonás kétpontos veszprémi vezetésről indult, mondhatni minden kezdődhetett elölről (64-66). A hazaiak pillanatokon belül visszavették a vezetést, a mieink védekezése megint csúszásban volt, elől pedig elvesztették a fonalat: több rossz döntést is hoztak. Izgalmasan alakult a derbi, hol az egyik, hol a másik csapat járt előrébb (70-72, 74-72, 76-78). A mentálisan erősebb, a lepattanó-csatában negyvenöt–harminckettőre diadalmaskodott Körtélyesiék ezután már nem engedték ki a „kormányzást” a kezükből, mindenki egy kicsivel többet vállalt, a figyelmesebb és magabiztosabb produkció pedig hamarosan a jegyzőkönyvben is visszaköszönt. Miközben apró szabálytalanságok miatt sokat állt a bajnoki, a határozottabb és a végjátékra jobban ráhangolódott Kovácsék csináltak egy négy–tizennégyes „műsort”, amivel pontot tettek a párharcra (80-92). Az utolsó percekben az történt a pályán, amit az együttesünk akart: a lefújásig kézben tartották az irányítást – visszaverték az ellen offenzíváit.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 11. forduló:
MTK Törökbálint–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 88-95 (24-23, 21-23, 19-20, 24-29)
Törökbálint, 200 néző. Vezette: Jurák, Varga-Záray, Szilágyi.
MTK: Jakab 27/3, Máriás 10/6, Boinitzer 17/3, Bihari 7, Szabó 15. Csere: Dobos 3/3, Mohay 3/3, Bognár 5/3, Nagy 1. Vezetőedző: Simon Nándor.
Veszprém: Cook 13, Pável 12/9, Kovács 21, Hegedűs 13/6, Körtélyesi 19/6. Csere: Helmeczi 7, Lógár 8, Schéda 2. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Harcos mérkőzésen vagyunk túl, aminek során a védelmünk nem volt kellően stabil, ám a lényeg, hogy nyertünk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »