Gond nélkül nyertek a kosarasok

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.11.25
  • 08:26
  • veszpremkosar.hu
Megőrizte hazai veretlenségét az NB I/B Piros csoportban a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, amely pénteken fölényesen nyert a bonyhádiak ellen.

A Vasas Akadémia elleni múlt heti, vereséget hozott bajnokin két sportszerűtlen hibát kapott, kiállított és ennek okán egy mérkőzésre eltiltott Hegedűs Gergelyre nem számíthattak a hazaiak, ám a másik magas kulcsemberük, Körtélyesi Gergely betegen is vállalta az „előadást”. Mint utóbb kiderült: ez nem érződött a teljesítményén, úgy ért el harminchatos értékindexet, hogy a pontjai mellett tíz lepattanót, illetve öt szerzett labdát és öt gólpasszt is felíratott a neve mögé. A párharcot blokkok, szerelések és kimaradt helyzetek vezették fel, a bakikkal és kapkodásokkal tarkított szakaszból a vendégek jöttek ki jobban (0-4). A mieink elképzelései csak lassan valósultak meg, ugyanis az ellenfél eleinte komolyabb ellenállást tanúsított: nem is működött flottul a HOYA-gépezet (6-6). Az volt a szerencse, hogy a másik oldal sem brillírozott, a labdák kiszédültek a gyűrűből, főként az elől és hátul is remekelt Körtélyesi állt a serege élére (11-8). Aztán az egyetemisták – ha nem is hétmérföldes léptekkel, de – az erőcsatár vezérletével kezdtek elszakadni a riválistól, miközben a védekezés mind hatékonyabban szuperált: vele együtt egyre többet rontottak Jilling Lászlóék (…a csata során az exveszprémi spíler a mezőnyből nem is talált be; 19-11).

Magabiztosan nyert a Hoya (archív fotó)

Ryan Cook pompás betörésével, majd labdalopásával folytatódott a nem túl magas színvonalú összecsapás, Körtélyesi pedig ott folytatta, ahol az első negyedben abbahagyta (23-12). Jelentős fordulópont akkor következett be, mikor a Tolna-megyeiek elkezdtek keménykedni. A veszprémiek nem vették fel az eléjük dobott kesztyűt, ehelyett „kizökkentek az addigi komfortzónájukból”: sebességet váltottak és kellően felpaprikázva belelendültek (30-16). Közben több felállást is kipróbáltak, az előnyüket azonban nem tékozolták el, sőt, a dobóformájukat sikerült feljebb tornázni (36-19). Miként Lógár Bencéék, a vetélkedés is pergőbb, pattogósabb lett, a nagyszünet előtt húsz pontra hízott a feleket elválasztó különbség (44-24).

A bakonyiak a fordulást követően gond nélkül tartották ezt a differenciát, vagyis a vetélytárs sehogy sem tudta izgalmassá tenni a viadalt (48-28). Sajnos Gébert Attiláék viselkedése továbbra sem tűnt túlzottan szimpatikusnak, az volt a kívülálló érzése, hogy provokálni akarják a vendéglátókat, akik helyesen „átnéztek rajtuk”, a kettes-hármas poszton bevethető kosarasuk kipontozódását például nagy tapssal jutalmazta a közönség. Érezhető volt, hogy az előző fordulóbeli fiaskó, a megszakadt veretlenségi sorozatuk után Kovács Somáék nem óhajtanak csalódást okozni, ha időnként is, de visszatértek a helyes útra (54-28). Magabiztosan mind gyakrabban valósították meg a céljaikat: nagyszerű védőmunkával megfojtották a bonyhádiak játékát, igaz, ha úgy alakult a helyzet, megnyugtató lett az eltérés, akkor nem mindig szakadtak bele az igyekezetbe és visszavettek a tempóból (…ehhez legyen elég annyi, hogy a megmérettetésen összesen huszonhárom labdát adtak el – persze az ellen még ennél is néggyel többet). Az összképbe mindazonáltal ez is belefért, mert a Morgen-tanítványok nem késztették őket nagyobb erőbedobásra (56-39).

A lényeges dolgok a záró felvonás előtt eldőltek, ezzel együtt az évadban idegenben még nyeretlen bonyhádiak próbáltak kellemetlenkedni (62-47), ám a lefújásig hússzal több lepattanót gyűjtött Cookéknak volt tartásuk, nem engedték, hogy ennél jobban vérszemet kapjanak: a rosszabb periódusokat rendre jók követték (68-47). A riadókat ilyenkor általában Körtélyesi fújta, de az igazsághoz tartozik, hogy ekkortájt már nem volt olyan szigorú a védekezésük és meggyőző a produkciójuk. A helyi kedvencek az utolsó percekben még próbáltak a sportbarátok kedvében járni, a végén Bagó László is bevágott egy szép triplát (75-52). Egy szó, mint száz, a találkozó egészén „átjött” a gárdák közötti tudásbeli különbség, a drukkerek elégedetten indulhattak haza.

…Ahol egy újabb jó hír várta őket: Oroszlányi SE Lions–Vasas Akadémia 88-89.

Kosárlabda NB I/B piros csoport, 10. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Knipl Kft. Bonyhádi KSE 82-56 (19-12, 25-14, 15-13, 23-17)
Veszprém, 400 néző. Vezette: Boros, Kulcsár, Hernicz.
Veszprém: Helmeczi 3/3, Cook 9, Lógár 11, Kovács S. 16, Körtélyesi 25/9. Csere: Pável 9/3, Schéda 6/6, Bagó 3/3. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Bonyhád: Somogyfoki P. 14/6, Jilling 4, Gébert, Baki 14, Somogyfoki Sz. 6. Csere: Gombos 10/3, Fetzer, Kovács B. 4, Fazekas 4, Pechár. Vezetőedző: Morgen Frigyes.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Köszönöm a srácoknak, hogy ilyen összeállításban, kisebb-nagyobb betegségektől sújtva is diadalmaskodtak. Úgy vélem, igazi csapatként küzdöttünk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »