Hosszabbításban verték a Miskolcot

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.11.11
  • 09:37
  • veszpremkosar.hu
Komoly ellenállásba ütközött az NB I/B Piros csoport pénteki játéknapján az erőtlen és rossz dobóformával előrukkoló HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, amely a hosszabbításban így is megszerezte zsinórban a hetedik győzelmét.

Azoknak lett igazuk, akik előzetesen nehéz csatára számítottak, ugyanis a királynék városába jó formában érkezett – s felütésként roppant agresszíven fellépett – vendégek „tiszteletet nem ismerve, bekezdtek” (0-4). A kapkodva iparkodott hazaiak büntetők révén szépítettek, de amit az első negyedben az egypontos-vonalról összehoztak, arra macerás jelzőt találni, lévén, tizenkét kísérletükből csak négy lett jó (2-6). A blokk harmadikja továbbra is keményen hajtott, odatette magát, s ezzel alaposan meglepte Ryan Cookékat, akiknek nem ízlett a szoros őrizet (4-10). Az előadásukban sok volt a hiba, ráadásul nehezen vették fel a rangadó fordulatszámát: hat perc alatt négy pontra voltak jók; temérdek dobásuk maradt ki (4-12). Aztán amikor a dühös Mérész-mester időkérése után elkapták a fonalat, már nem volt nagy a baj, a bénultságukat levetkőzve – többek között a feltámadásra jelt adott Hegedűs Gergely triplájával és Helmeczi András villanásaival – repesztettek egy kilenc–nullás rohamot (13-12).

Az észak-magyarországiak később visszavették a vezetést (15-18), ám a mieinknek valamelyest sikerült úrrá lenni az idegességükön, noha a gyűrűtől való távolságot nemigen lelték (20-20). Képtelenek voltak a legtöbbet kihozni magukból, hiszen a labdát nem mindig járatták jól, így nem tudták diktálni a tempót (22-25). Persze Körtélyesi Gergelyék voltak annyira dörzsöltek, hogy idővel ráéreztek arra, miszerint kintről pontosabban „hajigálnak”, és a hármasaik többet is hoznak a konyhára (30-25). Lassan mindenki hozzátett valamit a hőn áhított sikerhez, igaz, a különbség elsősorban a küzdeni tudásuknak köszönhetően nőtt (33-25). Azon túl, hogy ültek a távoli próbálkozásaik, a hátsó alakzatuk is mind jobban összeállt, már a vetélytárs sem vitézkedett úgy, mint azt megelőzően: a HOYA-mezesek nagyfokú szigorúságát rosszul viselték (38-27). Hovatovább kezdett kidomborodni a veszprémiek nagyobb tudása.

A fordulást követően még nagyobb lett a feleket elválasztó differencia – Kovács Soma két triplája után negyvenhat–huszonkilenc állt az eredményjelzőn. A MEAFC ebben a szakaszban elvesztette a ritmust, a kísérleteik célt tévesztettek. Csakhogy a koncentrációhiány újfent felütötte a fejét a bakonyiaknál, ahelyett, hogy végérvényesen rátértek volna a helyes útra, elhagyták a korábbi pontosságukat és átütőerejüket (49-38). Akartak és mentek, de az attakjaik akadoztak, többször is rossz megoldást választottak, még szerencse, hogy a védelmük nagyvonalakban szuperált (53-43). Azon voltak, hogy az akcióikat a legjobb szituációkig kijátsszák, ám sok volt az eltévedt passz, majd a gyorsabbnak és fürgébbnek bizonyult ellenfél tízen belülre jött (53-45).

Tízpontos hazai előnyről indult a záró felvonás, ám a miskolciak megérezték, hogy az összecsapáson még lehet keresnivalójuk. A felzárkózott Szögi Ádámék rátettek egy lapáttal az amúgy is sokmozgásos védekezésükre, viszont a több lepattanót szedett mieink (…ezen összevetésben ötvenkettő–harminckilencre nyertek) már második szándékból sem értek el „gólokat” (58-52). A holtponton Körtélyesi próbálta meg átlendíteni a csapatát, kevés sikerrel, mivel a társai elől és hátul is sokat hibáztak, labdákat adtak el (…a lefújásig összesen huszonegyet), ráadásul a negyedben húsz százalékig csökkent a mezőnybeli dobóformájuk (61-59). A kimaradt dobások megbosszulták magukat, nem ment a játék Cookéknak, szétesően viaskodtak, és a hajrában már önbizalomhiányban is szenvedtek (65-62). A könnyedebb derbiben reménykedett szurkolók azt hitték, hogy a végéig tizenhét büntetőt rontott (!) helyi kedvencek – ha vért izzadva is, de – behúzzák a párharcot, ám a vendégek egy kettő plusz egyes akcióval döntetlenre mentették a negyven percet.

Körtélyesiék szinte eksztázisban indították a magas hőfokú meccs túlóráját, az együttesben végre volt energia (72-66). Azonban a másik oldal is mozgósította az utolsó erőtartalékát, feljebb is jöttek (75-73), ám az infarktus közeli állapotba került nézők legnagyobb örömére a végén mindkét hárompontos sanszukat elpuskázták.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 8. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Miskolci EAFC 76-73 (15-16, 23-13, 17-16, 11-21, 10-7)
Veszprém, 400 néző. Vezette: Goda, Varga-Záray, Józsa.
Veszprém: Cook 12, Lógár 4, Kovács 8/6, Hegedűs 9/6, Körtélyesi 22/6. Csere: Pável 4, Helmeczi 11, Schéda 6/6, Bódi. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Miskolc: Szögi 17, Drahos 16/6, Máté 5/3, Galló 4, Béres 6. Csere: Szőke 3, Kopasz 7, Takács 5/3, Timkó 6, Lippai 4, Orliczki. Vezetőedző: Walke Károly.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Ma nagy szívvel, ugyanakkor gyengén kosárlabdáztunk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »