Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hét éve mondják a magukét

2017. november 9. 9:00
Nemrégiben ünnepelte fennállásának hetedik évfordulóját a Hatosfal, Magyarország vezető kézilabdás blogja. Peresztegi Csillával, vagyis „MomirCsiliccsel” beszélgettünk, aki az alapítás óta meghatározó alakja a karakteres véleményéről ismert médiumnak.

Magyarország első számú sportnapilapjának szerkesztősége hét évvel ezelőtt gondolt egy merészet, összeverbuvált egy bloggerekből álló csapatot, majd a kezükbe adta a hatalmat, pontosabban a billentyűzetet. Röviden így lehetne leírni a nemzetisport.hu égisze alatt induló Népsport blogcsoport születését, amely a Hatosfal mellett számos sportágspecifikus aloldalt indított hódító útjára a 2010 őszén.

Peresztegi CsillaPeresztegi Csilla

A kézilabda szimpatizánsai az elmúlt hét évben több formában és helyen is találkozhattak a szépen lassan mértékadó médiummá formálódó Hatosfallal, amely ma már önálló oldalként funkcionál. ­Egy dolog azonban változatlan maradt: a véleményszabadság – nyomatékosította Peresztegi Csilla, veszprémi blogger, aki a 2010-es alapítás óta tagja a szerzői csapatnak. A bloggerek szemüvegén keresztül a hazai Bajnokok Ligája résztvevő együttesek, valamint a férfi és női kézilabda-válogatottak életéről olvashatunk a megszokottól merőben eltérő köntösben.

A véleményszabadsághoz szókimondó stílus is párosult, s így vagy úgy, de a Hatosfalon megjelent írások egyhamar beszivárogtak a kézilabdás társadalom mindennapjaiba. Országos médiumok hivatkoznak az ott megjelentekre, beszédtémát szolgáltatnak a lelátókra, de talán a posztok vitaindító jellege tette igazán népszerűvé a hiánypótló kezdeményezést. – Első perctől fogva hidegen hagytak minket a nézettségi mutatók. Szerelemből vágtunk bele, s ma is hobbiként tekintünk az írásra, nem pedig kereseti lehetőségként. Akkor is lejegyezném valahova a véleményem, ha senki sem olvasná. Talán abban léptünk valamennyit előre az évek során, hogy ma már próbáljuk rentábilissá tenni azt, hogy igen sok időt ölünk az oldal üzemeltetésébe – árulta el Peresztegi Csilla, akit MomirCsilics néven ismerhetnek olvasói.

A „művésznév” háttértörténete egyébként nem a Telekom szerb sztárjának, Momir Ilicnek imádatából fakad. Mindössze ez passzolt Csilla keresztnevéhez az éppen csúcson lévő kézisek közül.

A Hatosfal stábja nem riad vissza attól, hogy a sportág szakmai kérdéseibe is belebonyolódjon. Adódik a kérdés, honnan fakad az ehhez szükséges ismeret. ­– Jómagam huszonöt évig kézilabdáztam, de a többi kollegám is rendelkezik némi múlttal a kézilabdapályáról. Emellett az átlag szurkolónál talán nagyobb a rálátásunk a klubok körül folyó háttérre, s az sem mellékes, hogy több ezer kézilabdameccset láttunk az évek során – válaszolta a blogger, aki korántsem tartja magát tévedhetetlennek.

A szerzők egymás írásait is megvitatják, értékelik egy-egy „kényes téma” megjelentetése előtt, ez is egyfajta kontroll, ami a túlzott szubjektivitást igyekszik koordinálni. ­– Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Hatosfal cikkeiben nem általánosan elfogadott tézisekkel, hanem egyének véleményével találkozik az olvasó ­– tette hozzá.

Mint mondta, a Hatosfal legnagyobb értékének épp azt a közösségépítő erőt tulajdonítja, amit egy-egy vitatott poszt képes generálni. Ilyenkor kommentek formájában olyan beszélgetés veszi kezdetét, amely újabb gondolatokat kérdéseket szül vagy válaszol meg.

– Nehéz kordában tartani azt, hogy miről érdemes írni és miről jobb hallgatni. Óriási szabadságunk van. Ha nekem tele a tudatom valamivel, azt leírhatom, s senkinek sem kell megfelelnem. Felesleges fröcsögésbe nem kezdünk, annak nem látjuk értelmét. Lehet, hogy korábban voltak olyan kirohanások, amikre, ha aludtunk volna még egyet, akkor finomabbra sikerülnek, de ez a műfaj sajátossága. Akadt olyan cikkem, ami igen komoly vihart kavart az újságírók és a szurkolók között is, s azt is megkaptam már, hogy elfelejtettem, hogy a billentyűzet fegyver. Ezeket bloggerként vállalni kell. Van, hogy elővesznek, máskor meg dicséretet kapunk, de sosem ártanék szándékosan a veszprémi klubnak vagy a magyar kézilabdának – hangsúlyozta.

A közeljövő terveiről is szó esett: az elképzelések szerint az angol nyelvű megjelenés felé nyithat a blog.

Hatosfal - A kézilabda blogja

Hatosfal: kizárólag kézilabdáról, a világ legjobb sportjáról, amiben minden összegyűlt, ami a többi labdajátékban jó.

Zatkalik Dániel
Domján Attila
további cikkek
Fazekas Gergő tíz gólt lőtt a lengyel elődöntőben kézilabda Fazekas Gergő tíz gólt lőtt a lengyel elődöntőben Fazekas Gergő tíz góllal járult hozzá az Orlen Wisla Plock 31-30-as győzelméhez a Górnik Zabrze otthonában a lengyel férfi kézilabda-bajnokság elődöntőjének első, hétfői mérkőzésén. tegnap 21:58 Vehír21 podcast: Nem csak a lelátón harcol a Telekom Veszprém vezérszurkolója Telekom Veszprém Vehír21 podcast: Nem csak a lelátón harcol a Telekom Veszprém vezérszurkolója A Veszprémi Szurkolói Egyesület vezetője, Gyurákovics István portálunk vadonatúj podcastjében a Vehír21-ben mesélt a vezérszurkolói szerepéről és az ehhez fűződő élményeiről. Latolgatta a Telekom Veszprém idei hazai és nemzetközi esélyeit, valamint beszélt a férfi kézilabda-válogatott olimpiai csoportjáról. Több más érdekes téma mellett szóba került a szurkolói közösség és a kézilabdaklub között tavaly év végén kialakult nézeteltérés és annak békés lezárása is. Valamint nálunk vallott először a széles nyilvánosság előtt súlyos betegségéről is. tegnap 22:51 Horvát szakember veszi át a veszprémi kézilabdacsapat irányítását Fejér-B.Á.L. Veszprém Horvát szakember veszi át a veszprémi kézilabdacsapat irányítását Az idény végén távozik az első osztályú kézilabda-bajnokságból kieső Fejér-B.Á.L. Veszprém éléről Danyi Gábor. A vezetőedzői feladatokat ősztől a horvát Dinko Dankovic veszi át. tegnap 19:36 Ilic Zoran öt gólja a Bundesligában kézilabda Ilic Zoran öt gólja a Bundesligában Ilic Zoran öt gólt lőtt a HSV Hamburg csapatában, amely házigazdaként 33-33-as döntetlent játszott a VfL Gummersbach együttesével a német férfi kézilabda-bajnokság vasárnapi játéknapján. 2024. április 21. 22:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.