Méltón ünnepeltek

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.10.21
  • 08:35
  • veszpremkosar.hu
Egy pillanatig sem forgott veszélyben a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém újabb – zsinórban ötödik – sikere az NB I/B Piros csoportban, kosárlabdázóink a Hódmezővásárhelyi legyőzésével megerősítették második helyüket a tabellán.

A helyi kosárlabdázás napját ünnepelt hazaiak kellő energiával indították a találkozót, a bökkenő csak az volt, hogy az elején a vendégek előadásából sem hiányzott a lendület (7-4). Azonban a westernfilmek hangulatát idéző gólpárbajban csupán egy ideig tartották a lépést a mieinkkel, ugyanis a harmadik percben tizenhárom–hatot „írt” az eredményjelző-tábla. A másik születésnapos, Hegedűs Gergely a társaival együtt nem lassított, alig akartak hibázni; ráadásul a hátsó alakzatukon is szigorítottak (16-9). Közönségszórakoztató játékkal, rohanós tempókosárlabdával szolgáltak, úgy tűnt: az első negyedben dűlőre óhajtják vinni a dolgokat (22-9). Később kicsit lazítottak a gyeplőn, a szezonban eddig sérüléssel bajlódott Simon László is pályára lépett, hogy aztán a palánk alól szép góllal ragadtassa tapsra a híveket. Az igazsághoz tartozik, hogy közben a vásárhelyiek is magukhoz tértek, megnyugodtak és egy-két megmozdulásukkal bizonyították, hogy vannak ügyes alkalmazottjaik és nem szabad őket félvállról venni (25-16).

A folytatásban mindkét oldalon megállt kicsit a tudomány, több hibát jegyezhettünk fel, majd az egyetemisták a még agresszívabb védekezésükkel ismét megzavarták az ellenfelet (31-17). Körtélyesi Gergelyék példásan dolgoztak hátul, a megszerzett labdákkal pedig lehetőségük nyílt könnyű kosarakat dobni (38-18). A produkciójuk ekkor is duzzadt az önbizalomtól. Ilyenformán rossz döntések sorozatára késztették Vuk Pavlovicékat, akiknek a támadásait szinte megfojtották: nem csoda, hogy öt percig gólképtelenek maradtak. Természetesen az ősz legjobbja címre pályázó Ryan Cook is hozzátett „valamit a műsorhoz”, időnként úgy szlalomozott végig a parketten, hogy a kispadon ült cimborák is csak ámultak (44-22). Olyan érzése volt az embernek, hogy mikor a helyi kedvenceknek kedve szottyant, előhúztak a cilinderükből négy-öt pompás elemet, ám ha csökkent a koncentrációjuk, a vetélytársnak is teret engedtek (51-31). Noha állandósult a húsz pont körüli különbség, a kosársulisok a fordulás előtt némiképp magukra találtak és felzárkóztak (54-39).

A nagyszünetben a – délután kültéri műanyag B33-as pályát átadott és középiskolások viadalát rendezett – klub vezetői, a szurkolók vastapsa közepette elbúcsúztatták az aktív játéktól a nyáron visszavonult Kámán Tamást és Oltárczy Mátét, akiknek a tízes, illetve tizenegyes szerelése a tornaterem mennyezetére került. Olybá tűnt, a HOYA-mezesek nem adtak ki magukból mindent – de ez csak a látszat volt –, mégis jól muzsikáltak, nem altatta el őket a nagy előny, vagy a rivális csoportbeli helyezése (61-39). A temérdek labdát eladott alföldiek is kezdtek tisztában lenni azzal, hogy az esten nem rúgnak labdába mifelénk, lévén, Mérész-mester fizikálisan és mentálisan is jól felkészítette az övéit az ütközetre (65-42). A tanítványok a szigorú védekezésre helyezték a hangsúlyt, gyakran csapdába terelték a becsületükért küzdött vendégeket. Hegedűs és Cook szebbnél-szebb akciókkal vétette észre magát, ám a (támadó)lepattanókat szedett és személyi hibákat kiharcolt Kovács Soma előtt is illett kalapot emelni (72-42). Visszaesett ugyan a kombinatívabb bakonyiak mezőnyszázaléka (…a lefújásig tizenegy büntetőt hagytak ki), de az ellenhez képest így is más dimenzióban iparkodtak (76-42). A tripláiknak köszönhetően azért megrázták magukat, erődemonstrációt tartottak, bár a játékrész végén néhány könnyelműséget is megengedtek maguknak – más kérdés, hogy a „műsorba” ez is belefért (76-50).

Huszonkilenc pontos vezetésünkről indult a záró etap, majd abból a vásárhelyiek hamar hatot lefaragtak (81-58). A mieink alaposan visszavettek a tempóból, már nem mentek olyan elánnal, viszont a fölényükhöz így sem fért kétség (88-60). A vereségbe beletörődött Nemanja Gajicék mindazonáltal éltek a sansszal, azzal, hogy a veszprémiek már nem törték magukat, ha úgy tetszik: nem adták olcsón a bőrüket (88-66). Kihasználták a mieink hibáit, figyelmetlenségeit, csakhogy ez nem osztott, nem szorzott, hiszen a kilátogatottakat kizárólag az érdekelte, hogy Cookék eljutnak-e száz pontig (94-72). Végül ha nem is szaladtak, de araszoltak az áhított határig, ám a mérkőzésen ezen tervük nem vált valóra – ráadásul a lepattanó-csatában diadalmaskodott másik oldal húszon belülre jött. Persze, mindig ez legyen a legnagyobb baj.

Kosárlabda NB I/B, Piros csoport, 6. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Hódmezővásárhelyi Kosársuli 98-80 (27-17, 27-22, 27-13, 17-28)
Veszprém, 500 néző. Vezette: Esztergályos, Tóth, Sabáli.
Veszprém: Cook 25/9, Lógár 11, Kovács 28/9, Hegedűs 15/6, Körtélyesi 8. Csere: Pável, Schéda 5, Simon L. 6, Simon M., Schmitz. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Hódmezővásárhely: Szabó 15/3, Kun 3/3, Vas 6/6, Pavlovic 8, Gajic 13. Csere: Bálint 9, Rostás 2, Molnár 6, Kelemen 14, Horváth, Béres, Varga 4/3. Vezetőedző: Utasi Gábor.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – A meccs jelentős részében jól játszottunk. Magabiztosan kezdtünk és később is határozottan tartottuk az előnyünket.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »