Bevették a veszprémi várat a bringások

  • egyéb
  • 2017.10.17
  • 07:54
  • Tóth András
Hatalmas élményként élte meg minden résztvevő az I. Szent Mihály Kupa – Veszprém CityCross versenyt.

Egy héttel ezelőtt adták át Veszprém Óváros terén a város védőszentjének, Szent Mihálynak a szobrát. Ez alkalomból szervezett versenyen közel száz bringás vette be a veszprémi várat a lépcsőkből, épített akadályokból és némi szintkülönbségből álló macskaköves pályán.

Bár az XCO szezon véget ért, a pihenő időszakukat töltő utánpótlás versenyzők szemében azért csillogott a versenyszellem.

– Elsősorban önmagunkat kell legyőzni, hogy utána a versenypályán sikeresek legyünk – foglalta össze a verseny fővédnöke, a komoly sportolói múlttal rendelkező Nagy Károly apátkanonok, a veszprémi Szent Mihály Bazilika plébánosa. Majd megáldotta a versenyt és a versenyzőket. 11.00-kor elrajtoltatta az U9-es futamot Toldi Tamás, a verseny szervezője.

– Nagyon akartuk ezt a versenyt, pedig minden ellene szólt. Szezon vége, pihenő időszak, és nincs rá idő. Még akkor sincs idő, ha a Veszprémi Kerékpáros Egyesület motorjai nem elveszett emberek. Három hete találta ki Tóth Andris, hogy csináljunk egy versenyt. A helyi gyerekeknek akartunk egy libakergetőt a Gulya-dombon, de ahogy Zoboki Attila idézett: „Álom várból ne sajnáld a téglát!” és „ráhúzta” a szoborra az egész versenyt. Ekkor úgy megindult a fantáziánk, hogy ez lett belőle. Nagyon nem bántuk meg! Hatalmas köszönet mindenkinek, de főleg Attilának, mert végig tartotta bennünk a lelket.

A magyar bajnokokkal tűzdelt ZKSE versenyzői nem csak a várat foglalták el, hanem a fiatalabb korcsoportokban a dobogó olykor mindhárom fokát is. A tíz egyéni futamban öt aranyat vittek el, ezzel megkoronázták idei, rendkívül sikeres évüket.

– Valóban nem a legjobb volt az időpontválasztás, de úgy gondoltuk, jó buli lesz a gyerekeknek. A hangsúlyt a csapatversenyre fektettük, ahol három fős csapatok indulhattak két korcsoport összevonásával. Remek volt a hangulat és külön öröm, hogy ahol nem volt meg a három fő azonos egyesületből, ott a különböző egyesületek versenyzői álltak össze és küzdöttek egymásért – értékelt Bokros Manassé, a veszprémiek utánpótlás vezetőedzője.

A csapatversenyeken a kisebbeknél a veszprémieknek sikerült a legjobban a pár perces regeneráció az egyéni futamok után és sikerült legyőzniük a zalaegerszegieket és a tamási montisokat az abszolút kupáért.

Sajnos a nagyok váltóversenyén a várva várt Veszprém-Csömör párharcba beleszólt a technika, de még itt is egymásért küzdve, a depóban egymást segítve harcoltak a csapatok. Így a veszprémiek ugyan nagy előnnyel győztek, a csömöriek viszont nem adták fel és hatalmasat hajrázva a nap legjobb női köridejét futva (Fördős Kata – Cube Csömör) jöttek vissza a 2. helyre.

A végén az ún. Happy Futamban az U17 és idősebbek 30 perc + 1 körös versenye tényleg boldogra sikeredett, bár voltak, akik inkább már vicsorogtak a vége felé. Kiss Kata és Fülöp Ádám (VKE Nelson Pepperl+Fuchs MTB TEAM) a váltóverseny után itt is a dobogó legfelső fokára állhatott.

– A 100. Szent Mihály Kupán is ott leszek – hangzott el Nagy Károly atya nyitóbeszédében az U9 rajtja előtt. Ami biztos, a II. Szent Mihály Kupa 2018-ban még több meglepetést tartogat a résztvevőknek.