Szünet után jött a jó játék

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.10.11
  • 07:38
  • veszpremkosar.hu
Nem állította nehéz feladat elé a Pécsi VSK a HOYA-Pannon Egyetem Veszprémet a kosárlabda NB I/B Piros-csoport keddi meccsén, de a javuló forma még tovább javítható.

A sérült Simon Lászlót és Helmeczi Andrást nélkülöző hazaiak nem foglalkoztak az – előzetesen a sikerüket sejtető – papírformával, helyesebben: már az elején úgy álltak a mérkőzéshez, hogy nyerni akarnak. Hegedűs Gergely meglelte a hívek által is várt „góllövő” formáját, de a társai is biztos kézzel céloztak (7-2). A labdákat szerzett mieink nyugodtnak, s egyúttal magabiztosnak tűntek, noha az esélyességük okán mifelénk nyomhatta volna a vállukat némi teher (11-5). Gyorsan és veszélyesen támadtak – néha sakk-mattig végigvitték a helyzeteket –, s mivel hátul is akadtak besegítések, hamarosan tíz pont lett a feleket elválasztó különbség (17-7). Persze az igazsághoz tartozik, hogy a vendégektől hiányzott két kulcsember – Demeter Attila és Krnjajski Boris –, ha ők vállalják az utazást, akkor a sok betörést eszközölt és pontosan dobott Ryan Cookék nem játszanak velük úgy, mint macska az egérrel (22-9). Az össze-vissza „hajigált” pécsiek nem tudtak mit kezdeni a bakonyiakkal, akiknek egyébiránt nem kellett megszakadni az igyekezetbe.

A folytatás kicsit lanyhábban alakult, a HOYA-mezesek az előnyük birtokában nem erőlködtek, az ellenfél pedig szemmel láthatóan rossz napot fogott ki. A ponttalan és ötlettelen periódust Körtélyesi Gergely unta meg, aztán a légiósunk adott pompás labdákat a cimboráknak, amiket „csak” a gyűrűbe kellett pöccinteni (26-15). Ahogy az előző találkozón, a második negyedben most is esett a színvonal, Mérész-mester próbálta felrázni az övéit, ám a fogaskerekek akkortájt hangosan csikorogtak. A tanítványok ismét lassabban és körülményesebben pattogtattak, gyakran nem értették meg egymást a pályán, viszont így is tartották a megnyugtató eltérést (29-18). Mindkét oldalon sok volt a hiba és a kihagyás, a támadások vesztettek a gördülékenységükből (29-22), aztán a vendéglátók hirtelen megrázták magukat (34-22). A vetélytárs képtelen volt kibontakozni, a terheket egymás között jól elosztott Kovács Somáék kezdték kihasználni a gyenge pontjaikat (40-24).

A fordulást követően Körtélyesi hat ponttal vétette észre magát, ily’ módon életet lehelt a párharcba, az újra tapsot és éljenzést kapott csapata pedig lassan kilábalt a hullámvölgyből (46-31). Az összesen húsz labdát eladott Baranya-megyeiek már nem voltak méltó partnerek, a lendületes és élvezetes előadásra váltott, igaz, kintről nem túl jól dobott Hegedűsék elléptek tőlük (54-34). Mindennek a hátterében az állt, hogy összekapcsolódott a veszprémiek védelme, az ellenakciókból pedig könnyű kosarak születtek – olykor túl is cifrázták a lehetőségeket (59-39). Állandósult az együttesek közötti, húsz pont körüli differencia, miközben az előzetesen többre taksált – korábban a bonyhádiakat is elporolt – Berkics Bencééknek mintha a kedve is kezdett volna elmenni. A sok hibát tartogatott derbin azonban a tarthatatlan Cook-Körtélyesi párostól elég volt néhány villanás, hogy az előny tovább hízzon (67-42; előbbi harmincnyolcas, míg utóbbi harminchetes értékindexszel zárt).

Mivel huszonnégy pontos HOYA-vezetésről indult a záró etap, az utolsó tíz perc előtt eldőltek a lényegi kérdések. A vendégek a becsületükért próbáltak küzdeni, míg a hazaiak a szurkolóik kiszolgálását tartották szem előtt. Inkább az utóbbi tétel igazolódott be, hiszen a helyi kedvencek akarására és hozzáállására eztán sem lehetett panasz, időnként a ritmus sem hiányzott az attakjaikból (73-47). A másik oldal rengeteg dobást puskázott el, de általában az átadásaikban sem volt köszönet, más kérdés, hogy a védekezésünknek is volt ahhoz köze, hogy ennyi botlást vétsenek (77-48). Később már csak egy gárda volt a parketten, a lepattanó-csatában ötvenkettő–huszonnégyre diadalmaskodott veszprémi, a csapnivaló dobószázalékig süllyedt PVSK alig várta a találkozó lefújását (82-50). A végén a fiataljaikat szerepeltető hazaiak ekkor valóban jól és szervezetten muzsikáltak, rutinosan oldották meg a feladatot: kedvük szerint találtak be (88-52), s ez a publikumnak is tetszett..

Kosárlabda NB I/B Piros-csoport, 4. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Pécsi VSK-Kronosz Kiadó 88-54 (22-11, 20-18, 27-16, 19-9)
Veszprém, 250 néző. Vezette: Horváth, Szalai, Benedek.
Veszprém: Cook 18, Pável 5/3, Kovács 19/3, Hegedűs 13/3, Körtélyesi 29. Csere: Lógár 2, Schéda 2, Schmitz, Simon M., Bruder. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Pécs: Mándity 3, Dragasevic 14/6, Popgyákunik 10/6, Berkics 18/3, Kővágó-Laska 1. Csere: Riskó 4, Popadic 2, Benke 2, Bíró, Porrogi. Vezetőedző: Juhász Olivér.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Jól kezdtünk, majd jött a már „szokásos” hullámvölgyünk. Nekem megfelelt a második félidei játékunk, ugyanis nagyon akartunk: a magabiztos győzelemhez szükség volt a szívünkre is.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »