Minden jó, ha vége jó

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.10.07
  • 09:12
  • veszpremkosar.hu
Ha nem is hozta azt a kosárlabdát a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, amit a szakmai stábja előzetesen remélt, az együttes megszerezte második diadalát az NB I/B Piros-csoportban. Ryan Cook pedig igazolta, hogy megéri a pénzét.

Nem a legjobb előjelekkel, ugyanakkor győzelmi szándékkal léptek pályára a hazaiak, akiknek a keretéből a két fazonszabász – Simon László és Helmeczi András – sérülés miatt hiányzott, ám miután a társaiknak a „sasfészkükben” volt jelenésük, illetve a sereghajtó érkezett mifelénk, az esélyeket latolgatott nézők szeme előtt kizárólag egyetlen eredmény lebegett. Az ősszel eddig inkább az önzetlenségéről tanúbizonyságot adott Cook gólja vezette fel a találkozót, s ez úgy felvillanyozta a nagy elánnal indított, labdákat szerzett bakonyiakat, hogy egyszersmind repülőrajtot vettek (8-0). Mivel az elején más dimenziót „választottak”, a vendégek időt kértek, csakhogy az időleges felzárkózásuknak (8-4) a mieink hamar megálljt parancsoltak (13-6). Az egyetemisták védőmunkájára nem lehetett panasz, az olyan szigorú volt, hogy a másik oldal általában ötlettelenül adogatta körbe a játékszert. Hiába cserélgetett Puskás-edző, a tanácstalanság később is kiütközött rajtuk, képtelenek voltak lábra kapni (22-8).

Második sikerét aratta a Hoya (archív fotó)

A következő negyedben aztán fordult a kocka, a letámadással zavart okozott és kintről jobban célzott ellenfél elkapta a fonalat, s hirtelen hét pontot faragott le a hátrányából (22-17). Ezek a pillanatok arra utaltak, hogy a blokk egyetlen derbijén sem szabad megnyugodni, hiszen bármelyik gálaelőadás döcögősé válhat (24-20). Pável Dániel után Hegedűs Gergely is idejekorán begyűjtötte a harmadik faultját, igaz, a sípmesterek néha hajmeresztő ítéleteket hoztak. Szerencsére a veszprémiek vérszegény attakjaiba élet költözött, akarással kompenzálták a hibáikat, míg Körtélyesi Gergely elől is, de főként hátul nyújtott kimagaslót (29-20). Ezzel együtt az etap első hét percében hét HOYA-pont született, kiváltképp az ötletesség és a vállalkozó-kedv hiányzott a támadásokból; helyette buta hibák követték egymást (30-25). A színvonal sem verdeste az eget, tehát nem beszélhettünk közönségszórakoztató műsorról (33-27). Az előnyüket elherdált hazaiak az első félidőben hullámzóan teljesítettek, gyanítható volt, hogy az öltözőben Mérész-mester nem dicsérgeti agyba-főbe a tanítványokat.

Fordulást követően a vendégek tovább csökkentették a differenciát, ezért jól jött Pável hárompontosa – ugyanis félő volt, hogy a piros-feketék még inkább megérzik a vérszagot (38-31). A mieink már nem alapjáraton mozogtak, próbáltak a saját ritmusukban kosárlabdázni, ám Drevenka Dávid távoli dobásai gondoskodtak arról, hogy ne lehessen hátradőlni (42-37). A csata ezen szakaszában megint görcsösnek tűntek a hazaiak, nem mindig értették meg egymást a küzdőtéren, még jó, hogy a hozzáállásukkal nem volt gond: látványos játék híján becsülettel harcoltak. Műhelyünk messze járt a csúcsformájától, képtelen volt megmutatni az igazi arcát (…az összecsapáson tizenhét büntetőt rontottak el), Körtélyesi triplája után el is kélt a talpra ugrott drukkerek bíztatása (50-45). Az erőcsatár mellett az ugyancsak harminckettes értékindexig jutott Cooknak is járt a taps, a lepattanókat szedett, gólpasszokat adott, faultokat kierőszakolt és blokkokat is kiosztott légiós bizonyította, hogy klubunk jó vásárt csinált vele. Később Hegedűs is berámolt egy triplát, majd szinte azzal a lendülettel kipontozódott (58-49).

A felek a záró felvonás előtt életet leheltek a mérkőzésbe, potyogtak a kosarak, de ami lényegesebb volt, hogy Schéda Martinék nyolcpontos vezetéséről indult az utolsó tíz perc. A vendéglátók végre a saját taktusuk szerint, jó mentalitással pattogtattak, a játékuk gyorsabb és élvezetesebb lett, a vetélytárs már nem azon a hőfokon üzemelt, mint korábban (69-57). Cook sokadik trükkje után a publikum hangja betöltötte a termet, mintha kezdett volna eldőlni a vártnál szorosabb csata (74-61). Schéda újabb hármasával kiegyenesedett a meccset kísérő kérdőjel, a hajrára alakult ki a legnagyobb különbség (82-63). A lepattanó-csatában meglepetésre diadalmaskodott – igaz, huszonöt labdát eladott – „honvédek” azonban a végén is megmutatták, hogy a helyezéstől függetlenül jó csapatuk van, a lefújás előtt kinti dobásokkal kozmetikázták a végeredményt.

Kosárlabda NB I/B Piros-csoport, 3. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Budapesti Honvéd SE 83-70 (22-10, 13-19, 28-26, 20-15)
Veszprém, 400 néző. Vezette: Gelencsér, Reisz, Mintál.
Veszprém: Cook 21, Pável 3/3, Schéda 11/9, Hegedűs 11/3, Körtélyesi 25/6. Csere: Lógár 5, Kovács 7/3, Schmitz. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Honvéd: Tóth 10/3, Máté, Pintér 8/3, Hargitai, Stefán 10. Csere: Drevenka 11/9, Kováts 8, Szalay 9/3, Mucza 12/9, Bea 2, Fülöp. Vezetőedző: Puskás Artúr.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Gratulálok a srácoknak, akik most a nagy szívüknek és a küzdőszellemüknek köszönhetik a sikert.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »