Komoly tervek a célkeresztben

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.08.18
  • 17:55
  • veszpremkosar.hu
Beszélgetés Lakosa Ákossal, aki szerint az átalakult HOYA-Pannon Egyetem Veszprém eztán is esélyes a másodosztályú kosárlabdaliga aranyérmére, a „megdicsőüléshez” pedig leginkább az kell, hogy megfelelő csapategységre tegyenek szert

– Most már elárulhatod: milyen helyre kerültél? – kezdte a beszélgetést a veszpremkosar.hu

– A királynék városa továbbra is csodálatos, már régóta tetszik. Hogy honnan az ismeretség? A nagyszüleim a „szomszédos” Balatonalmádiban élnek, onnan gyakran jártam át felétek – mondta a huszonöt éves (188 centi, 84 kiló), az egyes és kettes poszton használható sportoló, aki négy esztendeje harminchat pontos karriercsúccsal jelentkezett a Bp. Honvéd ellen. Ezen véleményemben nyilván az is közrejátszik, hogy közel fekszik hozzá a magyar tenger, ahová már az új klubtársaimat is „meginvitáltam”. Ezen túlmenően egy rossz szavam sem lehet a körülményekre, a szintén új szerzemény Kovács Somával remekül kijövünk az itteni bérleményünkben. Őt gyermekkorom óta ismerem, már a szüleink is jóban voltak egymással.

– S mi a meglátásod: a bakonyi megyeszékhelyen milyen kaliberű társaság körvonalazódik?

– Mindenki elhiheti nekem, hogy a gárdánk megnyerheti a másodosztályú bajnokságot, nem kell annak túlzottan nagy feneket keríteni, – hovatovább amiatt elkeseredni –, hogy a tavasszal látott játékoskerettől a holt idényben jó páran elköszöntek. A műhelynek így is sok jó alkalmazottja van. A legfontosabb, hogy optimális csapategységgel rendelkezzünk. Legalább két-három bajnoki mérkőzésnek el kell ahhoz telni, hogy kirajzolódjon az intenzitásunk. Egyelőre alig ismerjük egymást, időre van szükségünk ahhoz, hogy összeérjünk és igazán ütőképesek legyünk. Ha minden a terveink szerint alakul, akkor a pontvadászat egyik legprímább köre lehetünk és a végelszámolásnál sok győzelem állhat a nevünk mögött. Ezért persze rengeteget kell még dolgoznunk. A tréningjeink mindazonáltal pörgősek – Körtélyesi Gergelyék pedig segítőkészek a beilleszkedésünket illetően.

– Az eddigi pályafutásod során viszonylag sok egyletnél megfordultál. Pattogtattál az Univer Kecskemétnél, a Nagykőrösi SKE-nél, az Oroszlányi SE Lions-nál, aztán az MKB Euroleasing-Vasasnál is, ahol mérkőzésenként tizenhetes pont-, négy és feles lepattanó-, valamint hármas gólpassz-átlagod volt. Ha mindez nem lenne elég, vizitáltál az Egyesült Államokban, majd Spanyolországban, az Atlanti-óceán partján fekvő Asur Hotels Ulb nevű kompániában, míg a legutóbbi két szezont az Óbudai Kaszásoknál töltötted…

– Mielőtt vándormadár-típusnak tartanál, rendre a jobb és kiszámíthatóbb körülmények, így a feljebb lépés reményében váltottam klubot. A döntéseimet kizárólag szakmai szempontok vezérelték. Ezzel együtt mindenhol jól éreztem magam. Noha tavasszal volt A-csoportos „kérőm” is – az NB I/B-sek mellett –, nem akartam epizodista lenni, koptatni a kispadot. Úgy érzem, hogy Veszprémben jó helyre kerültem, komoly célokat valósíthatunk meg; és ez a tenni akaró sportoló számára perspektíva. Ha erre gondolok, sokáig játszanék itt, mi több, edzősködnék is, mert ha egyszer abbahagyom az aktív mozgást, szívesen lennék tréner, aki először fiataloknak adja át a tudását.

– Tinédzserként kosárlabdáztál a tengerentúlon, a lehetőségek hazájában sportolóként mivel lettél több?

– Tizenhat évesen jutottam ki Maryland államba, az ottani Salisbury School-ba, ahol a sportolás mellett két esztendeig a középfokú tanulmányaimat is folytattam. Sokat tanultam kint – fizikálisan és mentálisan is jobb állapotban tértem haza, egyszóval testileg és szellemileg is erősebbé váltam. Azóta tudom, hogy az eredményesség terén mindkét tényező óriási horderővel bír.

– Jól képzelem, hogy az előző kenyéradódnál nem gyújtottak örömtüzeket, mikor bejelentetted a távozásodat?

– Nyilván nem örültek az elhatározásomnak, ám jó előre jeleztem nekik, hogy mivel az egyetemen nem kell bejárnom órákra, nincs, ami a fővároshoz köt. Tehát kinyilvánítottam feléjük, hogy szeretném kipróbálni magam egy, mondjuk úgy: fajsúlyosabb közösségben. Tavaszig egyébiránt jól ment náluk a „műsor” – az alapszakaszbeli derbiken tizenöt pontot, és majd’ öt lepattanót, valamint négy asszisztot átlagoltam, a Nyíregyháza Blue Sharks-nak pedig ősszel huszonhat pontot szórtam –, de sajnos kevés fellépést abszolváltunk sikerrel.

– Milyen tulajdonságok szükségeltetnek ahhoz, hogy valaki régóta a liga egyik leghasznosabb labdaszerzője legyen? Mert mint arról a statisztikáid árulkodnak, ezen kategóriában a legjobbak közé tartozol…

– Mindenekelőtt a gyors mozdulatok indokoltak, aztán mind jobban (ki)ismerni az ellen gondolatát. Tudni kell, hogy mikor mehetek hozzá közelebb, s igazán mikor zavarhatom meg a labdavezetését. S mindeközben a tekintetemnek végig a labdán kell lenni. Talán ez a siker „receptje”.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »