Magyar Eb-győzelem veszprémi résztvevővel

  • tájfutás
  • 2017.07.10
  • 08:00
Fantasztikus magyar sikerekkel zárult a június 29. és július 2. között, szlovákiai helyszíneken megrendezett tájékozódási futó ifjúsági Európa-bajnokság.

Selmecbánya, valamint az idén az Európa sportvárosa (European City of Sport) címet is viselő Besztercebánya adott otthont a rangos sporteseménynek. Az ünnepélyes megnyitó ceremóniát és a terepbemutatókat követően egy városi spint versennyel kezdődtek a küzdelmek. – Ezt követően klasszikus, kőkemény kihívást jelentő, több száz méter szintkülönbség legyűrését igénylő hegyvidéki terepen egy egyéni normáltávú, valamint egy váltó versenyszámra került sor – mondta el portálunknak Mérő Edit, a Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség sajtóreferense.

Harmincöt ország tájékozódási futó élmezőnyéből 486 fiatal érkezett a megmérettetésre, amelyen a magyar színeket tizenhat sportoló képviselte. Remek helytállásukat két-két arany-, ezüst- és bronzérem jelzi. A tizenhat versenyzőből tíznek sikerült a legjobb tízbe bekerülnie valamelyik futamon. Végül a legnagyobb elismerés az utolsó versenyszámot követő eredményhirdetésen érte a magyar csapatot, akik idén először megnyerték a nemzetek pontversenyét, tíz ponttal megelőzve még a nagyon komoly tájfutó múlttal rendelkező finneket is, akik csak a második helyre elegendő pontszámot tudták összegyűjteni eredményeikkel.

A pontverseny győztese a magyar csapat lett - Fotó: Máthé István

Veszprém megyéből Mérő Dominika, a Vetési Albert Gimnázium tanulója, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület tagja kvalifikálta magát a tavasszal lezajlott válogató versenyeken az ifjúsági Eb-re a tizenhat éves női kategória négyfős magyar keretébe. A sprint versenyszámban még csak ízlelgetve a világverseny kihívásait, mintegy három és fél perccel lemaradva az európai bajnoki időtől, a középmezőnyben végzett, de az igazi számában, a normál távon nagyot küzdött: a 92 fős mezőnyben bekerülve a kategória tetejének tartott top 20-ba, a 17. helyen végzett.

A résztvevők egybehangzó véleménye szerint a kimagasló sportsikerek és az életre szóló élmények örömén túl egyszerűen „jó érzés volt magyarnak lenni” Besztercebányán.