Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Öt számban is rajthoz állhat a vb-n a veszprémi úszó

2017. június 15. 7:30
A Balaton Úszó Klub versenyzője, Rasovszky Kristóf öt számban is kvótát szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságra. A fiatal úszóval és edzőjével, Szokolai Lászlóval egy hónappal a rajt előtt beszélgettünk.

Rio egyetlen veszprémi olimpikonja egy évvel az ötkarikás játékok után újabb mérföldkőhöz érkezett pályafutásában. Csak a legszerencsésebb sportolóknak adatik meg, hogy hazai környezetben mérhessék össze erejüket a világ legjobbjaival. A Lovassy gimnázium húsz esztendős diákja, Rasovszky Kristóf pontosan erre készül, hiszen öt számban is kvótát szerzett a július 14-30-ig esedékes FINA vizes világbajnokságra.

Nagy medencében olimpiai számban, 1500 méteres gyorsúszásban indulhat. A balatonfüredi nyíltvízi viadalon pedig a teljes palettát kipróbálhatja, hiszen 5, 10 és 25 kilométeres távon is a két legjobb magyar idő egyikének birtokosa. Emellett a jó eséllyel helyet kap majd a 4x1250 méteres váltóban is.

Archív fotóArchív fotó

Az embert próbáló feladat korántsem riasztja meg a Balaton Úszó Klub kiválóságát. – Még nem hoztuk meg a döntést, hogy mely számokban indulok, de jelen állás szerint úgy érzem, hogy mind az öt versenyszámban rajthoz állok. A franciaországi válogató versenyen négy nap alatt kellett 5, 10 és 25 kilométeren bizonyítanom. A vb-n hét nap alatt oszlanak el nyílt vízi versenyszámok, talán még könnyebb is lesz beosztanom az erőmet – nyilatkozta a vehirsport.hu-nak Rasovszky Kristóf.

– A felkészülés utolsó egy hónapja már a gyorsításról szól. Úgy érzem, az erőállapotom megvan a kihíváshoz – tette hozzá Rasovszky, aki előnyt kovácsolna abból, hogy mindenkinél jobban ismeri a Balatont.

Edzője, Szokolai László elmondta, még nem végleges, hogy mely számokra fektetik a legkomolyabb hangsúlyt tanítványával, de a tíz kilométeres táv mindenképpen a kiemeltek között lesz. – Kevés olyan úszó van a világon, aki végigússza a teljes palettát, bízom benne, hogy Kristófnak menni fog ez – tette hozzá a tréner, aki 10 kilométeren a legjobb tízbe várja tanítványát.

Megjegyezte: a hosszútávúszás többnyire a rutinosak sportága, fiatal tanítványával még keresik azt a versenyszámot, ahol a legjobban kiteljesedhet tehetsége. – Rengeteg tapasztalat és jó önismeret kell ahhoz, hogy valakiből eredményes hosszútávúszó váljék. Kristóf karrierjében csak egy állomás az előttünk álló vb. A következő egy hónapban két Európa-kupa versennyel hangolunk, Setubal után Barcelonában próbálunk értékes tapasztalatot szerezni.

A 2017-es esztendő nemcsak a magyarországi vb miatt különleges Kristóf számára. A Lovassy László Gimnázium diákjának ugyanis az érettségi vizsgákon is helyt kell állnia.

Zatkalik Dániel
Tál Dominik
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  tegnap 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.