Öt számban is rajthoz állhat a vb-n a veszprémi úszó

  • úszás
  • 2017.06.15
  • 07:30
A Balaton Úszó Klub versenyzője, Rasovszky Kristóf öt számban is kvótát szerzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságra. A fiatal úszóval és edzőjével, Szokolai Lászlóval egy hónappal a rajt előtt beszélgettünk.

Rio egyetlen veszprémi olimpikonja egy évvel az ötkarikás játékok után újabb mérföldkőhöz érkezett pályafutásában. Csak a legszerencsésebb sportolóknak adatik meg, hogy hazai környezetben mérhessék össze erejüket a világ legjobbjaival. A Lovassy gimnázium húsz esztendős diákja, Rasovszky Kristóf pontosan erre készül, hiszen öt számban is kvótát szerzett a július 14-30-ig esedékes FINA vizes világbajnokságra.

Nagy medencében olimpiai számban, 1500 méteres gyorsúszásban indulhat. A balatonfüredi nyíltvízi viadalon pedig a teljes palettát kipróbálhatja, hiszen 5, 10 és 25 kilométeres távon is a két legjobb magyar idő egyikének birtokosa. Emellett a jó eséllyel helyet kap majd a 4x1250 méteres váltóban is.

Archív fotó

Az embert próbáló feladat korántsem riasztja meg a Balaton Úszó Klub kiválóságát. – Még nem hoztuk meg a döntést, hogy mely számokban indulok, de jelen állás szerint úgy érzem, hogy mind az öt versenyszámban rajthoz állok. A franciaországi válogató versenyen négy nap alatt kellett 5, 10 és 25 kilométeren bizonyítanom. A vb-n hét nap alatt oszlanak el nyílt vízi versenyszámok, talán még könnyebb is lesz beosztanom az erőmet – nyilatkozta a vehirsport.hu-nak Rasovszky Kristóf.

– A felkészülés utolsó egy hónapja már a gyorsításról szól. Úgy érzem, az erőállapotom megvan a kihíváshoz – tette hozzá Rasovszky, aki előnyt kovácsolna abból, hogy mindenkinél jobban ismeri a Balatont.

Edzője, Szokolai László elmondta, még nem végleges, hogy mely számokra fektetik a legkomolyabb hangsúlyt tanítványával, de a tíz kilométeres táv mindenképpen a kiemeltek között lesz. – Kevés olyan úszó van a világon, aki végigússza a teljes palettát, bízom benne, hogy Kristófnak menni fog ez – tette hozzá a tréner, aki 10 kilométeren a legjobb tízbe várja tanítványát.

Megjegyezte: a hosszútávúszás többnyire a rutinosak sportága, fiatal tanítványával még keresik azt a versenyszámot, ahol a legjobban kiteljesedhet tehetsége. – Rengeteg tapasztalat és jó önismeret kell ahhoz, hogy valakiből eredményes hosszútávúszó váljék. Kristóf karrierjében csak egy állomás az előttünk álló vb. A következő egy hónapban két Európa-kupa versennyel hangolunk, Setubal után Barcelonában próbálunk értékes tapasztalatot szerezni.

A 2017-es esztendő nemcsak a magyarországi vb miatt különleges Kristóf számára. A Lovassy László Gimnázium diákjának ugyanis az érettségi vizsgákon is helyt kell állnia.