Az ezüstérem is szépen csillog

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.06.04
  • 09:51
  • veszpremkosar.hu
Méltó, egyenrangú ellenfélnek bizonyult a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém az NB I/B-s pontvadászat fináléjának második ütközetén, a cívisvárosban több jó periódust felmutatott kosárlabdázóink egy rendkívül kiélezett és izgalmas csata végén kapituláltak.

A mérkőzés első kosarát a vendégek színeiben az utolsó fellépését abszolváló – a HOYA-szerelést a szezont követően szögre akasztó – Kámán Tamás szerezte, igaz, az ex-válogatott közeli duplájára az idegenben előnybe került, összesítésben akkor egy–nullára ment hazaiak hét ponttal feleltek (7-2). Mérész-mester nem habozott sokáig: kikérte az első idejét, viszont a feszültnek tűnt tanítványai az eligazítás után is rontottak dobásokat (10-4). A bakonyiak első hat pontja a búcsúzó csillag nevéhez fűződött; a társai szüntelenül próbálkoztak kintről, egy ideig sikertelenül (14-6). A folytatásban tovább nőtt a felek közötti különbség, lévén, a mieink nem a legjobb felfogásban pattogtattak, a produkciójukat megingások jellemezték (22-10). Szerencsére a nyitó negyed végére összeszedték magukat: egyrészt kezdték levetkőzni az idegességüket, másrészt több támadólepattanót is leszedtek – s viszonylag kevés személyi hibával dolgoztak (24-16).

Nem sikerült a feljutás (archív fotó)

A veszprémiek a rövid szünetben ismét átvették, hogy a hátsó alakzatuknak miként kellene működni, hogy kellemetlen ellenfelekké váljanak. Később az addiginál sokkal harcosabban vetették magukat a küzdelembe, a soraikba visszatért – az elődöntő harmadik találkozója után egy meccsre eltiltott – Körtélyesi Gergely vezérletével jól funkcionált a védelmük, elől pedig elkapták a fonalat, s jó irányba indították el a hárompontosaikat (26-23). A védelmüket szintén feljebb tolt cívisvárosiak szemmel láthatóan nehezen értették mindezt, a „kábulatukban” több labdát is eladtak, ráadásul jó néhány próbálkozásuk célt tévesztett (28-28). A lendületbe került HOYA-mezesek nem lassítottak, a pörgős előadásukból nem hiányzott a tűz, nem csoda, hogy a vezetést is átvették (28-33). Ebben a szakaszban érezhető volt: megvan bennük a diadalhoz szükséges remény, hittek magukban és a győzelemben (31-38). A fináléval járó pszichés nyomást akkortájt prímán kezelt – egy négy-tizenkilences rohamot diktált – Hegedűs Attiláék a legszebb napjaikra emlékeztetően játszottak, besegítettek a másiknak, egyszóval remek ritmusban kosárlabdáztak (36-43).

A második félidőt jobban kezdték a debreceniek, persze a kezükre játszott az is, hogy a nagy szívvel viaskodott Kálló Nándorékat néha elkapta a hév, vagyis a ragyogó előző negyed után elhitték, hogy a legtöbb triplakísérletük célba talál (43-45). Sajnos a hibáinkat könyörtelenül kihasználták a mifelénk magabiztos sikert aratott, míg most a helyi szimpatizánsok által tűzben tartott Velkey Jánosék, így újra nyílt lett az összecsapás (48-50). Mindkét gárda próbált a maximumra törekedni, ez pedig sok energiát emésztett fel – ebből kifolyólag a koncentráció terén adódtak kihagyások (54-54). Az időnként feleslegesen kapkodott alapszakasz-első minden pontért keményen megdolgozott, a rivális ugyanakkor viszonylag egyszerűbben jutott el a festékterületig, ahol helyzetbe kerülve könnyebben voltak eredményesek (57-57).

Főként Jilling László megmozdulásainak volt köszönhető, hogy a záró felvonás döntetlen állásról indult, majd a veszprémiek jelezték, hogy nem fehér zászlóval érkeztek a keleti-első otthonába (61-65). Az elpuskázott alkalmak és a rossz passzok után nagy adok-kapok kezdődött, triplára tripla volt a válasz, a Berényi-csapatban mindenekelőtt a volt veszprémi Farkas Attila villogott, akit ebben az etapban képtelenség volt tartani (67-68). Kisvártatva a DEAC visszavette a vezetést, ami annak volt betudható, hogy a mieink kezdtek elfáradni, a megingásaik közepette rossz döntéseket hoztak (71-68). A játék hat perccel a vége előtt indulhatott elölről (71-71), a baj csupán az volt, hogy a vendégek szinte mindent kinti dobásokkal akartak megoldani (…a lefújásig harmincöt triplakísérletük volt és azokból egy tucat lett jó), a vetélytárs pedig a kimaradt dobások után igyekezett könnyű kosarakat szerezni (79-71). Mikor a vendég-hívek is amondók voltak, hogy elúszott a hajó, Kámán nem pánikolt: két triplát is a gyűrűbe juttatott, így gondoskodott arról, hogy a párharc ne legyen lefutott (81-79). Mint utóbb kiderült: a duplán is lépéshátrányban lévő „hoyások” ezzel el is lőtték a puskaporukat, ugyanis az idővel is játszott DEAC a hajrában nyugodtabbnak tűnt, tartotta az előnyét – és lezárta a párharcot –, más kérdés, hogy ezúttal is inkább ők élvezték a bírók jóindulatát (85-79). Az összesen tizennégy labdát eladott mieink a végén sokat kapkodtak, ilyenformán képtelenek voltak élni a sansszal.

Kosárlabda NB I/B, döntő, 2. mérkőzés:
Debreceni EAC–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 89-79 (24-16, 13-28, 22-15, 30-20)
Debrecen, 1000 néző. Vezette: Ádám, Gál, Fodor.
Debrecen: Jones 16, Velkey 24/9, Molnár 8, Farkas 22/9, Szabó 14. Csere: Kósa 1, Lajsz 4, Varga, Erdei, Opre. Vezetőedző: Berényi Sándor.
Veszprém: Simon 5, Kálló 9/6, Kámán 23/15, Pavlovic 8, Körtélyesi 14/9. Csere: Hegedűs 6, Helmeczi 4, Jilling 10/6, Szűcs, Naményi. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Gratulálok az együttesemnek a mai teljesítményéhez, illetve a második helyezés eléréséhez. A tanítványaim elhitték, hogy nyerhetnek itt, ezért az én szememben ők is győztesek. Egyúttal szeretném megköszönni Kámán Tamásnak, hogy három évet dolgozhattam vele, hogy ennyi ideig és ennyiszer segítette a veszprémi alakulatot. Ő egy nagyszerű sportember, akinek a további vállalásaihoz sok sikert kívánunk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »