Zsebben a huszonötödik bajnoki arany!

  • Telekom Veszprém
  • 2017.05.24
  • 19:36
A Szeged nyert, de a Telekom bajnoki címe egy pillanatig sem forgott veszélyben. Sorozatban tizedszer, összesítésben huszonötödik alkalommal került Veszprémbe a férfi kézilabda NB I aranyérme.

Szombati győzelmének (23:17) köszönhetően hatgólos előnnyel várta a férfi kézilabda NB I döntőjének szegedi visszavágóját a Telekom Veszprém, amely arra készült, hogy sorozatban tizedszer is bajnoki címet ünnepelhessen. A telt házas újszegedi sportcsarnok közönsége pedig azt remélte, hogy kedvenceik csodát tesznek, s ledolgozzák a bakonyi megyeszékhelyen összeszedett tetemes hátrányukat.

Úgy, ahogyan azt az elődök tették 2007-ben. A kezdő sípszó előtt éppen azt a szegedi együttest köszöntötték, amely tíz esztendővel ezelőtt, mindezidáig utoljára le tudta taszítani az „Építőket” az élvonal trónjáról. A teljes szektort megtöltő bakonyi drukkerhad pedig abban bízott, hogy egymás után negyedszer is az ősi rivális otthonában ünnepelhetnek aranyérmet.

Javier Sabaté nem változtatott együttesén az előző összecsapáshoz képest, honfitársa, Juan Carlos Pastor azonban kénytelen volt cserélni. Az „odavágón” törött ujjal is kiválóan védő Sierra ugyanis nem tudta vállalni a játékot, helyére a fiatal szlovén Kastelic került be.

A mieinknél Alilovic kezdett, aki szép védéssel mutatkozott be Gaber ellen. A közvetlen folytatás is a vendégek elképzelése szerint alakult, Nagy ugyanis elcsente Sego kidobását és vezetést szerzett. Kallman jegyezte az első hazai találatot, amelyre Ilic válaszolt. A „kékek” előretolt védekezéssel próbálták elbizonytalanítani riválisukat. Elöl pedig a védekező specialista Thiagus vette vállára az övéit, aki zsinórban háromszor is betalált (8. perc: 4:2). A Telekom azonban nem hagyta elhúzni ellenfelét, Ilic és Ugalde góljainak köszönhetően egy gól volt csak a különbség a félidő harmadának végén (5:4).

Sego hárításaival, valamint Kallman és Buntic bombáival a folytatásban is a szegediek jártak előrébb, de két gólnál nagyobb előnyre nem tudtak szert tenni (13. perc: 7:5). Sulic ráadásul már másodszor jutott a kiállítás sorsára. A címvédő azonban ekkor sem torpant meg, olyannyira nem, hogy Nagy, Marguc és Nilsson révén sikerült egalizálnia (20. perc: 8:8). Az egyenlítés viszont elmaradt, Buntic kétszer is mattolta Alilovicot, s így tett a túloldalon Gajic – hetesből – és Lékai is.

Az utolsó öt percre fordulva már Mikler állt a gólvonal előtt, akit rögtön felavatott Thiagus. Bodó sorozatban háromszor is a hálóba bombázott, csapata így ismét meglépett kettővel (14:12). Javier Sabaté időt kért, Ugalde pedig azonnal betalált. Balogh higgadtan értékesítette az első szegedi hetest, s Nilsson is feliratkozott a gólszerző közé. Buntic előtt adott lehetőség, hogy időntúli hetesből szaporítsa góljai számát, de Mikler résen volt (15:14).

Csereként beállt szélsők találataival indult a második felvonás: Iváncsik után Sostaric szólt hozzá a meccshez. Nagy után aztán Lékai is így tett, fél óra elteltével vezetett ismét a Sabaté-csapat (33. perc: 16:17). Balogh és Gajc bevágta a megítélt hétméterest, a sportszerű találkozón a folytatásban is fej-fej mellett haladtak a felek (40. perc: 20:20). Ekkor – Sulic és Palmarsson góljaival – a Veszprém tudott kettővel meglépni. A bajnoki címtől tehát távol kerültek a Tisza-partiak, de a győzelmet tovább üldözték. Kastelic többször is hárított, Balogh pedig rendre megtalálta a rést a bakonyi falon – az összecsapás háromnegyednél ismét fordított a trónkövetelő (23:22).

Sabaté időt kért, Lékai egyenlített – egyértelműen érződött, hogy a magyar rekordbajnok kontrollálja a párharcot. Tízzel a vége előtt, 26:24-nél még felcsillant a halvány reménysugár a hazaiak számára, ám ez csak pillanatokig tartott, Palmarsson és Lékai gyorsan lehűtötte a kedélyeket. A Pastor-csapat nagyon akarta a hazai diadalt, Bodó sistergős lökete után Kallman duplázott (55. perc: 29:26). Az ötödik gólját szerző Palmarsson aztán végképp csendre intett mindenkit. Alilovic a végén Balogh és Skube hetesét is megfogta. A 30:27-es végeredmény Bodó állította be, a Veszprém 50-47-es összesítéssel megvédte bajnoki címét.

A végjátékban egyébként Gulyás is pályára lépett, aki Iváncsikkal egyetemben tizenhat bajnoki elsőséggel búcsúzik a Veszprémtől.

Férfi kézilabda NB I, döntő, visszavágó:
Mol-Pick Szeged–Telekom Veszprém 30:27 (15:14)
Újszegedi sportcsarnok, 3500 néző. Vezette: Herczeg, Südi.
Szeged: Sego – Pedro, Buntic 4, Gaber, Skube, Bodó 6, Kallman 7. Csere: Kastelic (kapus), Thiagus 4, Blazevic, Bánhidi 1, Bóka, Obranovic, Balogh 6 (3), Sostaric 2. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Veszprém: Alilovic – Marguc 1, Sulic 2, Nagy L. 3, Schuch, Terzic, Ugalde 2. Csere: Mikler (kapus), Palmarsson 5, Ilic 2, Nilsson 2, Lékai 4, Blagotinsek 1, Gajic 4 (3), Iváncsik G. 1, Gulyás. Vezetőedző: Javier Sabaté.
Kiállítások: 6, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 5/3, ill. 3/3.
Bajnok: a Telekom Veszprém, 50-47-es összesítéssel.

Így látták a főszereplők

Juan Carlos Pastor: – Gratulálok a Veszprémnek a bajnoki címhez. Szeretném megköszönni a szurkolók egész éves biztatatását, ma is ők hajtottak minket a háromgólos győzelemig. Egy klub akkor igazán nagy, amikor rengeteg szurkolója van. Szegeden évről évre többen állnak a csapat mögé. Gratulálok a játékosaimnak, mert sok sérülttel is sikerült nyernünk. Büszkének kell lennünk erre a meccsre, mivel egy percig sem adtuk fel a küzdelmet. Veszprémben úszott el a bajnoki cím, ahol borzasztóan játszottunk a 45. és 50. perc között. A szezon elején tizenkét játékost igazoltunk, akkor senki nem gondolta, hogy versenyképesek leszünk már ebben a szezonban. Ötven meccset játszottunk idén, mindegyiken ott volt előttünk a győzelem. Ez azonban nem elég. Az utolsó percben elkövetett hibák a Párizs, a Kielce és a Veszprém ellen nem férnek bele. Előre kéne lépnie a csapatnak, de ez borzasztó nehéz, mert nem kis lépés hiányzik, hogy a Veszprém szintjére lépjünk. Tovább kell folytatni a munkát. Vagy magasabb szintű játékosokat kell hozni, vagy a jelenlegi kerettel kell gyorsabban fejlődnünk, hiszen minden nap látjuk, hogy minden ellenfelünk magasabbra teszi a lécet. Még jobbak szeretnénk lenni, de gyorsabban kell tanulnunk. Van hat szupercsapat Európában, utána jönnek a németek, majd mi. Sok szerencsét kívánok a Veszprémnek a négyes döntőben. Úgy gondolom, hogy mind a négy csapat megnyerheti a BL-t. Az egyéni teljesítmények lehetnek döntőek a Kölnben. Nekünk továbbra is marad a munka, nem szabad elhinni, hogy ez a maximum tőlünk.

Balog Zsolt: – Természetesen nagyon nehéz feldolgozni, hogy ismét elúszott a bajnoki cím. Öt éve játszom itt, és ez a tizedik ezüstöm. Gratulálok a Veszprémnek, s a társaknak is, hiszen sikerült győznünk úgy, hogy nem adtuk fel egy percig sem. Veszprémben a második félidőben ment el a bajnoki cím. Sajnos nem tudtuk megtenni azt a lépést, ami a Veszprém legyőzéséhez szükséges. Egyre fájóbbak a második helyezések, mert érezzük, hogy egyre közelebb vagyunk. Sok sikert kívánok a Veszprémnek Kölnben.

Javier Sabaté: – Gratulálok a csapatomnak, két óriási meccset játszottunk a Szegeddel, amely nagyszerű ellenfél volt. Itt töltött pályafutásom alatt a Mol-Pick évről évre fejlődött, egyre közelebb került hozzánk. Jó játékosok kézilabdáznak itt, akiket egy kiváló edző irányít. Úgy vélem, a jövőben egyre nehezebb lesz a Veszprém számára, hogy megvédje hazai trónjait. Előbb-utóbb összejön a siker a szegedieknek, mert kiváló munkát végeznek. Az első meccs volt a bajnoki cím kulcsa, az otthoni nagyon jó eredményünkre tudtunk alapozni. Ebben a szezonban rajtunk kívül még senki sem verte meg hat góllal a Tisza-partiakat. Nagyon elégedett vagyok, az itt töltött öt szezonom alatt minden hazai címet megnyertünk, s négyszer jutottunk be a kölni négyes döntőbe. Sajnálom, hogy utolsó otthoni mérkőzésén nem tudtam lehetőséget adni Gulyás Péternek, aki egy hatalmas sportember. Óriási játékos, boldog vagyok, hogy ma pályára léphetett. Két mérkőzés van még hátra az idényből, úgy vélem, a BL-ben minden lehetséges. Hajrá magyar kézilabda!

Gulyás Péter: – Nagyon jó érzés volt ma pályára lépni. Tizenhét éve játszom Veszprémben, az elmúlt tizenhét év legjobb Szegedét győztük le. Annak ellenére is ezt gondolom, hogy 2007-ben bajnokok lettek. Nagyon erősek vagyunk fizikálisan, végig megfontoltan, összeszedetten támadtunk. Tíz évvel ezelőtt volt itt utoljára ilyen hangulat. Köszönöm mindenkinek, aki biztatott a pályafutásom során. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen éveket tudhatok magam mögött.

Aron Palmarsson: – Közönségszórakoztató meccset láthatott a publikum. Mindkét gárda a támadásra fektetett nagyobb hangsúlyt, a védekezésünk ma nem volt tökéletes. Az ilyen intenzitású meccseket a pályán is öröm megélni.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »