Jöjjön, aminek jönnie kell!

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.05.23
  • 17:43
  • veszpremkosar.hu
Ha még sikeresebb akar lenni a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a másodosztályban, a döntő első derbijén, május 26-án (péntek, 17 óra) a legjobbját kell nyújtania a Debreceni EAC ellen. Az egyik alapemberét nélkülöző klubunk várja a szurkolóit, lévén, a Vetési gimnáziumban elkél majd a segítség.

A királynék városában kosárlabdaláz van kialakulóban. A Nyugati-csoportot és a teljes alapszakaszt megnyert helyi kedvencek a felsőházi rájátszás negyeddöntőjében, kettő–nulla arányban a Hódmezővásárhelyi Kosársuli SE-t (102-66, ill. 69-79), míg az elődöntőjében, kettő–egyes összesítéssel a Miskolci EAFC-t múlták felül (72-79, 61-74, ill. 80-64). A múlt héten telt házas hazai találkozón harcolták ki a fináléba jutást, ám az örömükbe üröm is vegyült, tudniillik Körtélyesi Gergely ellen két technikai hibát ítéltek, aminek okán a kizárás sorsára jutott – ráadásul a honi szövetség illetékes bizottsága egy mérkőzésre automatikusan eltiltotta. Pedig a cívisvárosiak ellen – a régóta várt, a szakemberek által már ősszel „beharangozott” csúcs-, vagy aranyrangadón – nagy szükség lett volna az exválogatott erőcsatárra. A sportoló az egyik legfontosabb láncszem a bakonyi gépezetben, a hiánya óriási érvágásnak tűnik. A mieink több megoldást dolgoztak ki a pótlására, így a társaira több esszenciális szerep hárul.

A DEAC a keleti országrészben lett első, tizenhét–ötös mutatóval, úgy, hogy otthon tíz–egyes, idegenben pedig hét–négyes mérleget produkált. A play-off nyolc legjobb együttese között az MTK Törökbálinttal bántak el (78-62, ill. 64-93), majd a következő körben szintén kettő–nullával intézték el az Oroszlányi SE Lionst (90-75, ill. 65-81). Az ellenfél kezdőötöse rendkívül erős, talán a legprímább a ligában. Velkey János (22 éves; egyes-kettes poszton használható, az alapszakaszban több mint tizennégyes pontátlaga volt), Jahmal Jones (26; 1-2; az alapszakaszban több mint tizenhetes pont- és majd’ hatos gólpassz-átlaga volt), Molnár András (34; 2; az alapszakaszban tizenhármas pontátlaga volt), az exveszprémi Farkas Attila (30; 4-5; 208 centi/100 kiló; az alapszakaszban több mint tizennégyes pont- és több mint nyolcas lepattanó-átlaga volt) és Nebojsa Pavlovic svédországi klubtársa, Szabó Miklós (31; 5; 203/95; az alapszakaszban több mint tizenkilences pont- és több mint tizenkettes lepattanó-átlaga volt) sok vetélytársnak okozott fejfájást. Ugyanakkor a kispadról beszálló társaik is jó kiegészítő emberek. – Miként a többi ellenfelünkből, a veszprémiből is alaposan felkészültünk, tisztában vagyunk azzal, hogy egy remek csapattal viaskodunk, ahol jó pár rutinos, sok nagy csatát megélt spíler szerepel. A pénteki ütközet kulcsfontosságú lesz, védekezésben és támadásban is kihasználnánk az erősségeinket. Nyerni szeretnénk Veszprémben, már csak azért is, mert már az évad elején megfogalmaztuk a célunkat, ami a feljutás – mondta Berényi Sándor, a debreceniek szakmai főnöke; ezt az egyik tanítványa emígy egészítette ki egy sportági honlapon: – A fináléban is két meccsre készülünk, tehát rövidre zárnánk a dolgokat. Persze akkor sem fogunk szomorkodni, ha három fellépés után váltunk jegyet az élvonalba…

– A debreceniek az idei kiírásban bizonyították, hogy a játékosaik kiváló társaságot alkotnak, nincs kétségem afelől, hogy már pénteken el akarják venni a pályaelőnyünket – hangsúlyozta Mérész Csaba vezetőedző. – Eddig is nehéz mérkőzéseink voltak, de a mostani mindegyiken túltesz. Felettébb „macerás” dolgunk lesz ellenük, úgy pedig kiváltképp, hogy a minap elvesztettük az egyik kulcsemberünket. Remélhetőleg nélküle is tudjuk tartani a lépést a konkurenciával. Őt leszámítva minden adott ahhoz, hogy folytatódjon a sikersorozatunk. Nincs mese: nekik megyünk, ha arról lesz szó, felszántjuk a pályát. Mivel a DEAC szervezetten kosárlabdázik, a magas embereiket sokat játszatják az alsó poszton, az egy–egyezéseik és a kettő–kettőzéseik pedig különösen jók, redukálnunk kell a hibáink számát. Előzetesen sokan azt gondolják, hogy a vetélytársunk az esélyesebb, de azért nincs okunk aggodalomra, magunknak és a közönségünknek szeretnénk megfelelni, valamint bizonyítani. Nincs rajtunk extra nyomás – valójában veszítenivalónk sem sok –, reálisan nézve teljesítettük az idény előtt velünk szemben támasztott követelményeket: vagyis döntősök vagyunk. Az első találkozó lélektanilag fontos lesz, azt gondolom, hogy a pillanatnyi forma lesz a mérvadó. Szeretnénk csapatként védekezni és támadni. Bizakodó vagyok, hiszen a saját híveink előtt játszhatunk. A srácokat nem kell különösebben motiválni az ilyen kiélezett, gyaníthatóan parázs légkörű csaták előtt. Meggyőződésem, hogy nagy energiákat mozgósítanak a győzelem érdekében.

Mérész-edző a közelmúlt összecsapásai közben igyekezett hangsúlyt helyezni a játékosai regenerálódására is. Pénteken ugyanis negyven percen keresztül kell jól, hősiesen pattogtatni. Várhatóan a játékosok is tudják majd kezelni a döntővel járó helyzeteket. Hatalmas küzdeni akarással kell pályára lépniük. Most is mindennek az alapja a szigorú védekezés lesz. Agresszívnek kell lenniük, minden eddiginél keményebbnek, hogy a nagy téttel bíró derbin megnyerjék a párharcokat. A másik kulcs alighanem a koncentrációban lesz keresendő. Kámán Tamáséknak okos és tudatos, taktikailag fegyelmezett műsorra lesz szükségük, hogy meg tudják oldani a feladatot.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »