Döntőt érő diadal, vezéráldozattal

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2017.05.19
  • 19:15
  • veszpremkosar.hu
Harcolhat tovább a másodosztály bajnoki címéért a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, a fináléba jutott kosárlabdázóink a felsőházi rájátszás két győzelemig tartott elődöntőjének harmadik felvonásán megdolgoztak a magabiztos sikerért, igaz, az örömükbe üröm is vegyült.

A továbbjutás szempontjából a hazaiakon volt nagyobb nyomás, ettől függetlenül, vagy talán épp ezért, Nebojsa Pav-lovicék óriási elánnal, hatalmas energiákat mozgósítva kezdték a találkozót (6-0). A vendégek hamar kikérték az első idejüket, ám ez nem befolyásolta az „előadás” képét: a telt házas rangadó jelentőségét átérző veszprémiek fantasztikusan védekeztek, aminek köszönhetően gyors indításokból könnyű kosarakat szereztek (12-0). A pompás play-off hangulatot teremtett szurkolók nem akartak hinni a szemüknek, hiszen a roppant motivált és hősiesen küzdött helyi kedvencek nem ismertek elveszett labdát; nem csoda, hogy állva hagyták a jó képességű ellenfelet (17-0). Szinte minden sikerült, amihez Helmeczi Andrásék nyúltak, a nyitó negyedben hatvan százalékos pontossággal céloztak, ezzel szemben az elbizonytalanított, hovatovább megzavarodott másik oldal épphogy átlépte a skála tízes küszöbét. A vért izzadt Drahos Gáboréknak néha azzal is meggyűlt a baja, hogy a félpályán áthozzák a labdát, hogy a legközelebb álló társhoz passzoljanak, igaz, szenvedéseik közepette azért megszerezték az első pontjaikat (20-3). A mieink a játék minden elemében domináltak, ráadásul akkora hévvel viaskodtak, hogy a tanácstalan miskolci tekintetek árulkodóak voltak (24-6). A riválist „megsajnált” sípmesterek már akkor is könnyű szívvel ítéltek a javukra büntetőket, más kérdés, hogy azokból jó néhányat elpuskáztak (…a lefújásig összesen tizennégyet).

Parádésan kezdett, s végül 16 ponttal nyert a HOYA

A folytatásban valamelyest összekapta magát az addig esélytelenségre kárhoztatott MEAFC, persze a személyi hibákat bőszen gyűjtögető bakonyiaknak ebben az időszakban nem sült úgy a keze, mint korábban (26-11). Főként a vetélytárs palánkjánál jelentkeztek hibák, de az összképen ez nem változtatott, az élményszámba ment hátsó alakzatuk hatékonyságával minden apró problémát kompenzáltak (30-11). A fél tucat blokkot kiosztott Hegedűs Attila a csata ezen szakaszában gond nélkül elbánt az amerikai James Price-szal, de ha kellett, a többiek is besegítettek az őrzés-védelembe (34-11). A negyed eleji rövid pihenő után ismét felszabadultan muzsikáltak Körtélyesi Gergelyék, s tekintélyesebb is lehetett volna a különbség, ha több dobásuk nem a gyűrű belső pereméről pattan vissza a mezőnybe (37-13). Az alárendelt szerepet hol fel-, hol pedig magáról levevő keleti-második többek között két triplát elsüllyesztve jött közelebb, jelezvén: még nincs vége az összecsapásnak (39-26). A hazaiak a közönség támogatásával azonban kilábaltak a nyúlfarknyi hullámvölgyből és a nagyszünetben tizenhat pontos előnnyel vonulhattak az öltözőbe.

A fordulást követően több mint három percig nem esett kosár. Mindkét oldalon futószalagon maradtak ki a helyzetek, a nézők mégsem elsősorban emiatt ráncolták a homlokukat, inkább a bírói verdiktek okán, a játékvezetők ugyanis nemhogy hazai pályát nem fújtak, a közreműködésük zöme a vendégeknek kedvezett (46-30). Ezután az észak-magyarországiaknak sikerült zavart okozni a veszprémi gépezetben, bizonyították, hogy igenis komoly ellenlábasok (48-36). Mivel a nyugati-első az első félidőben gyakran maximumhoz közeli fordulatszámon pörgött, kezdtek mutatkozni a fáradtság jelei, a koncentrációhiány következtében odalett a megnyugtató differencia (48-39). Az ellen ekkortájt alaposan megnehezítette a dolgukat. A fontos pillanatban Jilling László állt a serege élére, az irányító hárompontosokat is értékesített, így támadásban tovább szélesítette a repertoárt (56-39). Csakhogy Szögi Ádámék a legnehezebb szituációban is az utolsó leheletükig küzdöttek (56-47).

Kilencpontos HOYA-vezetésről indult a záró etap, és a labdákat szerzett Simon Lászlóék úgy gondolták: ideje lezárni a párharcot (64-50). A bakonyiak ebben a periódusban újra úgy védekeztek, mint a derbi elején: a levegőt is sajnálták az összesen huszonegy labdát eladott riválistól, szervezetten és taktikusan pattogtattak, valamennyi megmozdulásukon érződött, hogy hisznek magukban (69-50). Közben Mérész-mester jó érzékkel ültette le a kispadra az erejükkel mind jobban elkészült tanítványait. A küzdelemre később sem lehetett panasz – bár addigra eldőltek a lényegi kérdések (71-52), – Körtélyesi és Price összeszólalkozott a parketten, majd a vereséget nehezen viselt tengerentúli center látványos mozdulattal lökte el magától az ex-válogatottat. Előbbi emiatt a kizárás sorsára jutott, utóbbi pedig technikai hibát kapott. Az incidens még élhetett Körtélyesi fejében, tudniillik kisvártatva megkapta a második technikaiját is (…hogy miért, azt csak a gyenge teljesítményt nyújtott bírók tudhatják), így neki is el kellett hagynia termet. Ez sajnos azt jelenti, hogy a döntő első meccsén – eltiltás miatt – nem játszhat, ami óriási hátránynak tűnik az aranycsatában. A sok pontatlanságot és szabálytalanságot hozott hajrában (…a keretekből négyen pontozódtak ki, a hazaiaktól hárman) már mindenki az utolsó sípszót várta: a publikum vastapssal köszönte meg az előnyét megtartott Pavlovicéknak, hogy egy-egyes állásról kiharcolták a fináléba jutást.

Férfi kosárlabda NB I/B elődöntő, 3. mérkőzés:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Miskolci EAFC 80-64 (24-9, 20-19, 15-22, 21-14)
Veszprém, 500 néző. Vezette: Frányó, Minár, Pralsch.
Veszprém: Helmeczi 5/3, Kálló 6, Kámán 6, Pavlovic 21, Körtélyesi 10/3. Csere: Simon 12, Hegedűs 6, Jilling 14/12, Máyer, Szűcs, Oltárczy. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Miskolc: Szögi 17, Drahos 10/6, Máté 2, Lippai, Price 12. Csere: Takács 6/6, Szojka 4, Galló 8, Endrész 2, Kopasz 3, Szepesi. Vezetőedző: Bene Szilárd.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Szerintem egy percig sem volt kérdéses, hogy melyik csapatnak van helye a döntőben. Megérdemelten nyertünk: éltünk a pályaelőnyünkkel és kijavítottuk, amit az első mérkőzésen elrontottunk. Szédületesen kezdtünk, mindennek az alapja a szigorú védekezés volt, így a párharcnak nem lett újabb feltámadása. Fejben és fizikálisan is jól produkáltunk, de mindazonáltal a szurkolóinknak is köszönettel tartozunk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »