Nem tréfáltak, tízzel nyertek a veszprémiek!

  • Telekom Veszprém
  • 2017.04.01
  • 19:10
A parádésan védő Alilovic vezetésével 29:19-re nyert a Telekom Veszprém a PPD Zagreb ellen, s kettős győzelemmel jutott tovább a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában.

Április 1-je lévén adódott a kérdés: megtréfálja-e a Zágráb a Veszprémet a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, vagy érvényesül a papírforma, s a magyar bajnok lép tovább a legjobb nyolc közé. A Telekom várta jobb helyzetből az összecsapást, hiszen egy héttel ezelőtt egygólos győzelmet aratott a horvát fővárosban. Javier Sabaté meg is fogadta a „Győztes csapaton ne változass!” intelmet, s ugyanazt a keretet nevezte, amely nyertesen hagyta el a Zagreb Arénát.

A Veszprém Arénában rendezett visszavágón természetesen telt ház fogadta a feleket. A kezdés előtt újabb legendát köszönthetett a publikum: a labdát a tizenegyszeres bajnok, tizenkétszeres kupagyőztes, BL-döntős, KEK-győztes Zsigmond György indította útjára. Az egykori kitűnő beállóshoz hasonlóan a csapat sajátnevelésű jobbszélsője, Gulyás Péter is hatalmas tapsot kapott, aki ez alkalommal játszotta 600. tétmeccsét szülővárosa együttesében.

Cingesar révén rögtön az első támadásából betalált a horvát bajnok, s Lékai is egy sikeres lövéssel kezdett. Stevanovic megfogta Ilic hetesét, igaz, a kipattanót bevágta a szerb-magyar balátlövő. Nem sokáig örülhettünk a vezetésnek, Cingesar gyorsan egyenlített (4. perc: 2:2). Gajic büntetője is kimaradt, az ellentámadás végén Miklavcic ismét vezetéshez juttatta az övéit. Jókor jött Tonci Valcic kétperces kisbüntetése, a házigazda ugyanis – Marguc és Ugalde találataival – fordítani tudott (11. perc: 5:3).

Akárcsak hét nappal ezelőtt, most is nagyszerűen védekeztek a bakonyiak, Miklavcic nagy nehezen begyötört góljára pillanatok alatt kettővel válaszolt a Veszprém (13. perc: 7:4). Silvio Ivandija időkérése sem segített az övéin, négyre nőtt a különbség miután Nagy is feliratkozott a gólszerzők közé. Három poszton is cserélt a vendégek mestere, érkezett Kontrec, Markovic és Vujic. Frissített Sabaté is, aki Palmarssonnak és Nilssonnak szavazott bizalmat. A kapusokra egyik oldalon sem lehetett panasz: Stevanovic Sulic ziccerét védte, Alilovic pedig Horvatét.

Ugalde góljára Kontrec válaszolt, aki nyolcperces gólcsendet tört meg. Schuch kapta meg csapata első kétperces kisbüntetését, de ez sem segített a horvátokon. A veszprémiek ellenállhatatlanul kézilabdáztak. Gulyás, Marguc és Ugalde szemet gyönyörködtető figurája végén mattolta a riválist, majd ismét Ugalde volt eredményes (26. perc: 13:5). Két gyors góllal zárkóztak a kék-fehér mezesek, Pavlovic és Vori is át tudta játszani a védelmet. A végjátékban a tompán kezdő Palmarsson is betalált, a 15:9-es félidei állást pedig Miklavcic állította be egy alsó, húzott lövésből.

Fordulás után már Skok őrizte a PPD portáját, akit azonnal felavatott Gajic. Alilovic viszont újabb védést mutatott be, Ilic újabb gólja után így ismét nyolc volt közte (17:9). Schuch második kiskiállítását már ki tudta használni a Zagreb, Josip Valic és Horvat is túljárt Alilovic eszén. Nem ízlett a vendégek nyitott védekezése a Telekomnak, Horvat újabb villanásával ötre csökkent a különbség (36. perc: 17:12). Sabaté edző is elégedetlen volt a látottakkal, rögtön magához hívta tanítványait. Gajic és Horvat növelte góljai számát. Kisebb porszem került a hazai támadógépezetbe, leginkább a parádézó Alilovicnak volt köszönhető, hogy nem tudott közelebb kerülni a rivális (42. perc: 20:14).

Egyik fél sem sáfárkodott jól a büntetőkkel, Markovic és Ilic sem tudta gólra váltani a lehetőséget. Hiába vetett be mindent a Zagreb, csak annyit tudott elérni, hogy tartsa a differenciát (49. perc: 22:16). Legalább is átmenetileg, az utolsó tíz percre fordulva ugyanis ismét a piros mezesek tudtak megújulni. Nilsson és Palmarsson révén megint sikerült nyolccal elhúzni. Ezzel pedig úgy tűnt, hogy a hitüket is elvesztették Voriék. A Sabaté-csapat a végjátékban gálaelőadást tartott. A főszerepet Alilovicra osztották, aki valósággal megbabonázta a horvátokat. 24:18 után zsinórban ötöt vágtak Gajicék. A hajrában így tízig számolhattak a drukkerek, ami meg is maradt a végére (29:19).

A Veszprém tehát kettős győzelemmel 52-41-es összesítéssel jutott tovább a legjobb nyolc közé. A negyedöntős ellenfél a Kielce–Montpellier párharc győztese lesz.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzés:
Telekom Veszprém–PPD Zagreb 29:19 (15:9)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Horacek, Novotny (csehek).
Veszprém: ALILOVIC – MARGUC 5 (1), Sulic 2, Nagy L. 1, SCHUCH, TERZIC, UGALDE 5. Csere: Lékai 1, Ilic 5, GAJIC 4, Gulyás, Nilsson 2, Palmarsson 3, Iváncsik G. 1. Vezetőedző: Javier Sabaté.
Zagreb: Stevanovic – Horvat 3, Miklavcic 3, Vori 2, J. Valcic 1, Mandalinic, Cingesar 2. Csere: Skok 1 (kapus), T. Valcic, PAVLOVIC 3 (1), Kontrec 1, Markovic 2 (1), Vujic, Sebetic 1, Jotic, Susnja. Vezetőedző: Silvio Ivandija.
Kiállítások: 8, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 4/1, ill. 4/2.
Továbbjutott: a Veszprém (kettős győzelemmel, 52-41-es összesítéssel).

Így látták a főszereplők

Javier Sabaté: – Büszke vagyok a csapatomra, amely nagyszerű teljesítménnyel jutott tovább a negyeddöntőbe. Az első találkozón problémáink akadtak a Zagreb 5-1-es védekezésével, ezen sokat dolgoztunk egész héten. Ma is magas szinten működött a védekezésünk és a kapusteljesítményünk. Támadásban is remekeltünk, ami nagy különbség az előző meccshez képest. Ma is kiválóan dolgoztak a szélsőink, ők lőtték a góljaink több mint felét.

Gasper Marguc: – Nagyon boldog vagyok a mai győzelmünk miatt. Kiválóan védekeztünk. A meccs kezdetétől fogva megmutattuk, hogy minden labdáért, minden pillanatban küzdeni fogunk. Az első félidő végére tisztes előnyt harcoltunk ki, de ez sem nyugtatott meg minket. A folytatásban is a gázon tartottuk a lábunkat, s nem adtunk esélyt a horvátoknak.

Silvio Ivandija: – Megérdemelten nyert és jutott tovább a Veszprém. Vendéglátóink ma is bizonyították, hogy Európa egyik legjobb csapatát alkotják. Ha ebben az ütemben fejlődnek tovább, be fognak jutni a négyes döntőbe. Sőt, meg is nyerhetik a sorozatot. Mi rengeteg hibát vétettünk, számos ziccert rontottunk. Alilovic teljesítménye pedig egészen kimagasló volt.

Ivan Stevanovic: – Az első félidő elején jól védekeztünk, támadásban azonban sok problémánk akadt. Ezt kihasználva pedig könnyű gólokat lőtt a Veszprém. Ellenfelünk végig jobban játszott nálunk, s megérdemelten jutott tovább. Bízom benne, hogy a folytatásban ki tudjuk javítani a hibáinkat. Mostantól a SEHA-liga négyes döntőjére koncentrálunk.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 50
2. MOL-Pick Szeged 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 40
5. Sport36-Komló 26
6. Csurgói KK 25
7. CYEB Budakalász 24
8. Dabas KC VSE 20
9. Eger SBS Eszterházy 19
10. B.Braun Gyöngyös 17
11. Ceglédi KKSE 17
12. Ferencváros 16
13. Váci KSE 16
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2018. május 06. 21:17
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 23
2. Telekom Veszprém 18
3. SG Flensburg-Handewitt 18
4. THW Kiel 16
5. Kielce 15
6. Meskov Breszt 10
7. RK Celje 7
8. Aalborg Handbold 5
utolsó módosítás 2018. március 04. 21:41
tovább »