Csaknem félezer gyerek küzdött Veszprémben

  • küzdősportok
  • 2017.02.28
  • 12:35
  • Magyar Diáksport Szövetség
A hétvégén Veszprém adott otthont a grundbirkózás országos diákolimpia döntőjének. Az eseményen közel félezer gyermek mérte össze erejét, hogy eldöntsék, melyik csapat a legerősebb az országban.

Szombaton és vasárnap a veszprémi Március 15. utcai sportcsarnokban mérkőztek meg egymással a grundbirkózás legjobbjai az I. és a II. korcsoportban (6–8, valamint 9–10 évesek).

A versenyen több mint 1500 gyermek indult el, közülük került ki az a 450 döntős, aki városunkba látogatott az országos fináléra.

Az esemény megnyitó ünnepségen részt vett többek között Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Halmay György, a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke és Matolcsi István, a Veszprém Megyei Diáksport Egyesület elnöke.

A Magyar Diáksport Szövetség képviseletében dr. Molnár László szakmai igazgató örömtelinek nevezte, hogy öt esztendő után visszakerült a grundbirkózás a diákolimpia programjába. – Köszönettel tartozunk Veszprémnek azért, hogy otthont adott az országos döntőnek. Jómagam több, magyar vonatkozású birkózó összecsapást is figyelemmel követtem a televízióban a riói olimpián, és az a kitartás, fegyelmezettség és sportszerűség, amit ez a sportág közvetíteni és adni tud, példaértékű. Persze a kicsiknél, még a mozgás élménye, a játékosság az, ami igazán fontos – nyilatkozta dr. Molnár László.

Eredmények:

I. korcsoport leány:
1. Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola, Miskolc
2. Paksi Deák Ferenc Általános Iskola, Paks
3. Pollack Mihály Általános Iskola, Kazincbarcika

I. korcsoport fiú:
1. Budapest XX. Kerületi Gyulai István Általános Iskola, Budapest
2. Kazinczy Ferenc Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola, Budapest
3. Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Orosháza

II. korcsoport leány:
1. Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola, Miskolc
2. JÁI Bercsényi Általános Iskolai Tagintézmény, Jászberény
3. Erőss Lajos Református Általános Iskola, Püspökladány

II. korcsoport fiú:
1. Budapest XX. Kerületi Gyulai István Általános Iskola, Budapest
2. Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola, Miskolc
3. Dél-Zselic Általános Iskola Nagydobszai Általános Iskolája, Nagydobsza

Grundbirkózás

A birkózás az ókori olimpiák óta közkedvelt sportág. A grundbirkózás lényege, hogy a versenyző ellenfelét felemelje, vagy a 3,5 m átmérőjű körből kitolja. A grundbirkózás során csapatok küzdenek egymás ellen úgy, hogy 1-1 azonos súlycsoportú csapattag sorra megmérkőzik a küzdőkörben. Egy mérkőzés 2 percig tart, egy csapat pedig 10 főből áll.