Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Hamilton nyert, rekordot döntött, és vezet az összetettben

2016. július 24. 16:05 // Forrás: MTI
A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton nyerte vasárnap a 31. Forma-1-es Magyar Nagydíjat, a Mercedes brit pilótája ötödször győzött a Hungaroringen, ahol előtte ez még senkinek sem sikerült, és átvette a vezetést a vb-pontversenyben.

A 31 éves versenyzőnek ez volt pályafutása 48. és idei ötödik futamgyőzelme.

Hamilton mögött az összetettben eddig az élen álló csapattársa, a pole pozícióból rajtoló német Nico Rosberg végzett a második helyen, hátránya 24 pont a címvédő mögött. A dobogó alsó fokára a Mogyoródon két évvel ezelőtt győztes Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája állhatott fel.

A rajtnál Hamilton kiválóan helyezkedve, óriási lendülettel száguldott el Rosberg mellett, aki két kanyar erejéig még a második pozíciót is elveszítette Ricciardóval szemben, de hamar visszaelőzött. Az első kör végén Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Max Verstappen (Red Bull), Sebastian Vettel (Ferrari) volt az élen haladók sorrendje.

Rajtol a Forma-1-es Magyar Nagydíj mezőnye a mogyoródi Hungaroringen 2016. július 24-én. Az élen a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes csapat brit versenyzője (b). MTI Fotó: Marjai JánosRajtol a Forma-1-es Magyar Nagydíj mezőnye a mogyoródi Hungaroringen 2016. július 24-én. Az élen a világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes csapat brit versenyzője (b). MTI Fotó: Marjai János

Hamilton magabiztosan őrizte a vezető pozíciót, s körről körre igyekezett növelni a távolságot az üldözőkhöz képest, ami sikerült is neki, a 14. körben már Rosberggel szemben is 2.5 másodperc volt az előnye. Az első kerékcserékre a versenynek ebben a szakaszában került sor: először Vettel, majd Ricciardo, a 16. körben Hamilton és Verstappen, végül a 17. körben Rosberg járt a boxban. Az első három helyen nem változott az állás, Verstappen viszont beragadt Kimi Räikkönen (Ferrari) mögé, így Vettel feljött negyediknek.

Hamilton hamarosan arról panaszkodott a csapatának rádión, hogy nincs meg a kellő sebessége, s ez rögtön észrevehető is volt, Rosberg ugyanis egy másodpercen belülre került csapattársához képest. A helyzet azonban nem változott, sőt Hamilton egy kicsit vissza is szerzett az előnyből, a 32. körben két másodperccel száguldott Rosberg előtt. Mögöttük Ricciardo, Vettel, Verstappen volt a sorrend, a 14. helyről rajtolt finn Kimi Räikkönen (Ferrari) pedig a jól megtervezett taktikájának köszönhetően már hatodik volt.

A 33. körben Ricciardo állt ki kerékcserére, majd csapattársa, Verstappen következett öt körrel később. Hamilton a 41. körben járt a futam során másodszor a boxban, egy körrel később Rosberg érkezett, de az ő kerékcseréje lassabb volt, mint márkatársáé.

Hamilton így kényelmes előnnyel vette vissza az első helyet, Rosberg három másodperccel lemaradva követte, a harmadik helyen pedig Ricciardo száguldott. Az ekkor még csak egy kerékcserénél járó Räikkönen negyedik, csapattársa, Vettel ötödik Verstappen pedig hatodik volt. Räikkönen az 51. körben tudta le a második boxkiállását, s hatodikként hajtott vissza a pályára.

Hamilton és Rosberg között hol nőtt, hol csökkent a különbség, miközben a Mercedes párosa "áthámozta" magát a lekörözendő riválisokon. Tíz körrel a leintés előtt 2.1 másodperc volt köztük.

A hajrában Rosberg közelíteni tudott Hamiltonhoz, egyszer-egyszer egy másodpercen belülre is került, előzni azonban nem tudott, s végül meg kellett elégednie a második hellyel. Érdekesség, hogy a 22 pilóta közül csak a brit Jenson Buttonnak (McLaren) kellett - műszaki hiba miatt - feladnia a versenyt, így 21-en értek célba.

A 31. Magyar Nagydíj hétvégéjén 176 ezer néző járt kint a mogyoródi pályán a Hungaroring Sport Zrt. közlése szerint, a versenyt 75 ezren követték a helyszínen.

A vb a jövő hétvégén a Német Nagydíjjal folytatódik Hockenheimben.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.