A visszatérő

  • Telekom Veszprém
  • 2016.03.25
  • 16:26
„Mindent el fogok követni, hogy legjobb tudásom szerint segítsem a csapatot, de nem szeretném, hogy megváltóként tekintsenek rám” – nyilatkozta a válogatottba csaknem négy év után visszatérő Fazekas Nándor.

Jókora meglepetést okozott a férfi kézilabda-válogatott élére nemrégiben kinevezett Javier Sabaté miután szerdán kihirdette első keretét. A névsorban ugyanis több olyan rutinos sportoló is helyet kapott, aki az utóbbi időben már nem öltötte magára a címeres mezt. Közéjük tartozik a 219-szeres válogatott kapuskiválóság, Fazekas Nándor, aki még 2012 nyarán, a londoni olimpián elért negyedik hely megszerzését követően vonult vissza a nemzeti együttestől.

– Számomra is nagy meglepetés volt Xavi (Javier Sabaté – a szerk.) megkeresése. Egykori veszprémi másodedzőm elmondta, hogy nagyon szeretné, hogy csatlakozzam a kerethez, mert úgy gondolja, hogy mind motivációban, mind teljesítményben nagy segítségére lennék az együttesnek. Éreztem, hogy nagyon bízik bennem, ami nagyon jól esett, ezért úgy döntöttem, hogy a szerbek elleni júniusi vb-selejtezőkre, s az áprilisi, Franciaország elleni felkészülési mérkőzésre visszatérek – nyilatkozta Fazekas Nándor a vehirsport.hu érdeklődésére.

Fazekas Nándor újra címeres mezt ölt (archív fotók)

– Mindent el fogok követni, hogy legjobb tudásom szerint segítsem a gárdát. Hosszú távra azonban nem tervezek, s azt sem szeretném, hogy megváltóként tekintsenek rám. Nem szeretnék a címlapokon szerepelni, szerényen meghúzódom a csapatban – tette hozzá a 40. életévében járó sportember.

Felvetődött lehetőségként, hogy Fazekas csak a szerbek elleni párharcra térjen vissza. A kiváló hálóőr azonban fontosnak érezte, hogy minél jobban összecsiszolódjon a társakkal, ezért az április 7-ei felkészülési találkozóra is elutazik a kerettel a franciaországi Toulonba.

– Igaz, hogy olyan társakkal kerülök egy csapatba, akikkel rengeteget játszottam már együtt, de mégiscsak majd’ négy év után térek vissza. Éppen ezért szeretném, hogy a franciák elleni találkozót megelőző héten is minél jobban összekovácsolódjunk, s megismerjük egymást. Fontos, hogy júniusban úgy vágjunk neki a szerbek elleni vb-selejtezőnek, hogy amennyire csak lehet, összeszokjunk – húzta alá.

– A motivációm töretlen, s ez nemcsak a válogatottra, hanem a Füredre is igaz. Jó formában érzem magam, nekem azonban kapusedzőm, Szathmári János a véleménye a legfontosabb, aki elégedett velem. Szeretném, hogyha ez továbbra is így lenne, de nem lesz könnyű dolgunk, hiszen most jönnek a legnehezebb meccseink a felsőházi rájátszásban. Nagy feladatok várnak ránk tavasszal.

Hétfőn (17.50) éppen Fazekas volt csapatát, a címvédő MVM Veszprémet fogadja a Balatonfüredi KSE.

Hatalmas rutin tér vissza a válogatotthoz

Fazekas tizenegyszer ünnepelhetett magyar bajnoki címet a Veszprémmel, kilencszer hódította el a Magyar Kupát, s tagja volt a 2002-es BL- döntős alakulatnak is. A német Gummersbach együttesével 2009-ben megnyerte az EHF-Kupát, s ezüstérmet szerzett a Német Kupában. A katari el-Dzsais színeiben 2014 decemberében megnyerte az ázsiai Bajnokok Ligáját. Rövid németországi légióskodást követően 2015 nyarán igazolt Balatonfüredre, mellyel az NB I-ben a felsőházba, a Magyar Kupában pedig a négyes döntőbe jutott.

1998 és 2012 között tizennégy éven át védte a magyar válogatott hálóját, 219 alkalommal ölthette magára a címeres mezt. Öt-öt világ- és Európa-bajnokságon szerepelt, kimagasló eredményei közé tartozik az athéni (2004) és a londoni olimpián (2012) elért negyedik helyezés.

Tabellák
Férfi kézilabda NB I, 2018/19
1. Mol-Pick Szeged 51
2. Telekom Veszprém 46
3. Grundfos Tatabánya KC 42
4. Balatonfüredi KSE 36
5. Csurgói KK 33
6. HE-DO B. Braun Gyöngyös 31
7. FTC 22
8. RotaChrom Dabas 21
9. Sport36-Komló 21
10. DVTK-Eger 17
11. CYEB Budakalász 16
12. Mezőkövesdi KC 15
13. Ceglédi KKSE 13
14. Vecsési SE 0
utolsó módosítás 2019. május 25. 21:22
tovább »
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2018/19
1. Barcelona 24
2. Telekom Veszprém 20
3. Vardar Szkopje 19
4. Kielce 14
5. Rhein-Neckar Löwen 14
6. Meskov Breszt 9
7. Montpellier 7
8. IFK Kristianstad 5
utolsó módosítás 2019. május 25. 21:22
tovább »