Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Balatonfüred sporttörténelmi eseményre készül

2016. február 9. 12:16 // Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter
A közlekedés és a parkolás megszervezése a legnagyobb kihívás a 2017-es FINA „vizes” világbajnokság társrendezőjének számára

Balatonfüred nevét az elmúlt években már megismerte az úszóvilág, köszönhetően a sikerrel megrendezett nyílt vízi Európa-kupa-, és világkupának, valamint a junior világbajnokságnak. A 2017-es FINA világbajnokság előkészítésével és lebonyolításával összefüggő feladatok sokasága nagyságrenddel magasabbra teszi a mércét a Balaton északi partjának „fővárosa” előtt. Az is megtörténhet, hogy egy-egy versenynapon, de különösen a Masters versenyek alatt az alig több mint 13 ezres településnek még egyszer annyi vendég fogadásáról kell gondoskodnia, amely a helyi kapacitás növelése mellett a környező települések, elsősorban Csopak és Tihany szerepvállalását is feltételezi.

– A fontosabbnál fontosabb feladatok közül az első helyen a helyi közlekedés és a parkolás kielégítő feltételeinek kialakítását emelném ki. Balatonfüreden a főszezonban eleve nagyon sok a vendég, és sokszor okoz gondot a parkolás lehetőségének biztosítása. Jövőre tehát az egyébként is itt tartózkodó sok-sok vendég mellett a világbajnokságra érkező sportolók, kísérőik és az érdeklődök utazásának, közlekedésének, valamint parkolásának a megszervezése jelenti majd az egyik legnagyobb kihívást. Az előrejelzések szerint erősen „telt házas” napokra kell felkészülnünk, ami embert próbáló feladatot jelent az egész város számára – hangsúlyozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a világbajnokság szervező bizottságának tagja.

A házigazdák, a szervező bizottság, nem utolsó sorban pedig a FINA vezetői is azt szeretnék, hogy a világbajnokság balatoni versenyei az eddiginél is látványosabbak legyenek, azok számára pedig jobban követhetőek, akik a partról figyelik majd a küzdelmeket.

Uszodaavatás, pálya átalakítás

– Szeretnénk a versenyeket közelebb hozni a Tagore sétányhoz, annak érdekében, hogy a küzdelmek „láthatóbbak” és ezzel élvezhetőbbek legyenek a várhatóan nagyszámú nézőközönségnek. Ezért nem zárható ki, hogy átalakítjuk a versenypályát, amihez viszont szükség lesz a tómeder kotrására is.

Az első félévben várható a város új, 33 méteres fedett uszodájának az átadása, amely 33 méteres medencét és az oktatási célokat szolgáló kismedencét foglal magába.

A versenysportot szolgáló, de a lakossági igényeket is kielégítő új létesítménynek szerepet szán a világbajnokság szervező bizottsága is, felkészülve arra, hogy rossz idő esetén a versenyzők inkább a fedett uszodákban edzenek. Ezt a lehetőséget biztosítja majd a balatonfűzfői mellett az új balatonfüredi létesítmény is.

A rendezettségéről és a tisztaságáról is híres Balatonfüred a versenyek alatt és után is az szeretne az maradni, ami ma: egy gondozott és közkedvelt település.

– A fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjait – mint mindig – ezúttal is figyelemmel kísérjük. Fokozottabban ügyelünk a rendre, a tisztaságra, a zajvédelmi előírások betartására, nem utolsó sorban a jó vízminőség biztosítására. A Balaton program keretében elektromos buszok beállítását is tervezzük.

Dr. Bóka István befejezésül arról is említést tett, hogy Balatonfüred szerencsésnek mondhatja magát, mert sikeres elővizsgák után vállalkozik sporttörténelme messze legnagyobb eseményének lebonyolítására.

– Tavaly már elővizsgáztunk, amikor a magyar úszás napjával párhuzamosan világkupa viadalnak is otthont adtunk. Idén mindkét esemény visszatér a városunkba, így az elővizsga után következhet – ha kicsiben is – a FINA világbajnokság itteni főpróbája – hangsúlyozta Balatonfüred polgármestere.

vehirsport.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.