Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Negyed évszázados sikertörténet

2015. május 21. 21:02
Fennállásának huszonöt éves jubileumát ünnepelte csütörtök este a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) a Veszprémi Művelődési Központban.

Huszonöt évvel ezelőtt, 1990-ben alapítottak az ország egyik legsikeresebb atlétikai műhelyét, a VEDAC-ot. A jubileum apropójából küldött közgyűlést tartott a klub, melyen tiszteletét tette az elmúlt negyed évszázad sikereinek számos letéteményese. Edzők, sportolók, sportvezetők, támogatók közösen emlékeztek meg a klub történetének arany pillanatairól.

A Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola diákjainak színvonalas fúvós előadása után Veszprém város polgármestere köszöntötte megjelenteket. Porga Gyula kiemelte: a VEDAC olyan intézménnyé vált, mely szerves része a veszprémi identitásnak, büszkesége a városnak.

Porga GyulaPorga Gyula

– VEDAC-os sportolónak lenni rangot jelent. A klub – elévülhetetlen sikerei mellett – arra lehet a legbüszkébb, hogy olyan sportembereket nevelt ki, akik sikeres sportolói pályafutásuk után a civil életben is megtalálták számításaikat, s ma is Veszprém szellemi gyarapodásáért dolgoznak – fogalmazott a városvezető.

Németh Attila, az klub ügyvezetője a „megmagyarázhatatlan sportszeretet” emelte ki, amely motívum a klub teljes történelmét körülöleli. A sportvezető a sportolók és edzőik fáradhatatlan munkája mellett a mindenkori városvezetés támogatását is megköszönte.

– A település irányítói a legszűkebb időkben sem engedték el a klub kezét. A VEDAC a városi sportegyesület, ahol az edzéseken napról-napra százak, a rendezvényeinken pedig ezrek mérik össze tudásukat. Mindemellett évtizedek óta az olimpiai mozgalom veszprémi zászlóshajója vagyunk – tette hozzá, majd szót ejtett a régóta várt létesítményfejlesztésről is.

Németh AttilaNémeth Attila

Mint mondta, a tervek szerint a Magyar Atlétikai Szövetség támogatásának köszönhetően Európa-szintű otthonra találhat a klub, melynek további kiemelt támogatása is biztosított a veszprémi városvezetés ígéretének értelmében.

A küldöttek megszavazták az alapszabály módosítást, amely lehetővé tette a Szabó Ernő-díj megalapítását. A kiváló mesteredzőről – aki mások mellett a királynék városának egyetlen olimpiai bajnokát, Kiss Balázst is edzette – elnevezett elismerést az egyesület legkiválóbb sportolói kapják meg.

Németh Attila kiemelte: a 2005-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt szakember munkássága oly’ mértékben meghatározó volt a klub életében, ami egyértelművé tette, hogy róla nevezzék el a díjat.

Az egyesület páratlanul sikeres működését kiválóan fémjelzi, hogy az eseményen a gyermekkorú sportolóktól a szeniorokig mintegy százan vehettek át elismerést a 2014-es évben nyújtott kiemelkedő sportteljesítményük elismeréseként.

Kiss Balázs, Kovács Balázs, Kovács Ida, Rakonczai Beáta, Tudja Julianna, Orbán Éva, Minczér Albert és Kovács Tamás személyében méltatták az egyesület olimpikonjait. Külön köszöntötték a huszonöt éve tagsági viszonnyal rendelkező atlétákat, trénereket, s a sportkör legeredményesebb versenyzőit. Különdíjat kapott Benes Magdolna és Gosztola Mária szenior dobóatléta. Megköszönték a klubot korábban irányító, Göttlinger László és Földesi Tibor munkáját is.

Zatkalik Dániel
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.