Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Sportszakemberek a fejlődés útján

2015. április 7. 17:57
Egyedülálló kezdeményezés keretében, elismert előadók segítségével fejleszthetik magukat a gyakorlatban használható tudásra vágyó sportszakemberek.

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC), a Pannon Egyetem Testnevelés és Sport Intézete és a Tálentum Centrum Alapítvány együttműködéseként létrejött program keretében szakmai előadásokon és konzultációkon vehetnek részt az érdeklődő sportszakemberek: testnevelő tanárok, edzők, sportvezetők, sőt, maguk a sportolók is.

A városi és országos szinten egyaránt nyitott, a résztvevők számára ingyenes program keretében olyan aktuális témák kerülnek előtérbe, melyek a sportszakemberek munkáját közvetlenül segítik. Három egymást követő hónapban, április 15-én, május 6-án és június 3-án, 16:30-tól a Pannon Egyetemen neves szakemberek bevonásával szakmai előadást tartanak a kiválasztás, a sportpszichológia és táplálkozás témaköreiben, melynek keretében lehetőség nyílik gyakorlatban is használható tudás megszerzésére, valamint kérdések feltevésére, konzultációra.

Németh Attila (archív fotó)Németh Attila (archív fotó)

– Szeretnénk edzőink szakmai munkáját minél sokoldalúbban megtámogatni oly módon, hogy különböző szakterületek legelismertebb szakembereit hívjuk segítségül. A kiválasztott témák mindegyike kulcsfontosságú az edzői munka sikerességében, fejlesztésében, ezért izgatottan várjuk az előadásokat és azok hatásait – mondta Németh Attila, az idén 25 éves VEDAC ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: a potenciális tudást és ismeretanyagot nem maguknak akarják megtartani, hanem lehetőséget biztosítani helyi és országos szinten is a részvételre.

A Pannon Egyetem részéről Edvy László intézeti igazgató menedzseli a projektet, aki edzői képesítéssel és tapasztalattal is rendelkezik. Az egyetem biztosítja a rendezvények helyszínét, és a szakmai hátteret, mely a téma és az előadó választásban is elengedhetetlen volt.

– Mindhárom téma, melyet választottunk, nélkülözhetetlen a sportszakemberek hatékony munkájában. Oktatásszervezési tapasztalatunkat felhasználva a legjobb hazai szakembereket kértük fel, akik a kiemelkedő elméleti tudás mellett jelentős gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek – fogalmazott Starhon Katalin egyetemi adjunktus.

Az előadások témái olyan fejlesztendő területek köré csoportosulnak, mint a kiválasztás, a sportpszichológia és a táplálkozás. Mindhárom témakör rendkívül fontos a tehetségek felkutatása, ápolása, fejlődése szempontjából. A megfelelő sportág teljesítményélettani vizsgálatok alapján történő kiválasztása hatékony módszer a tehetség, és adottságok megtalálásában, a sportpszichológia a tehetségek megtartásában és kibontakoztatásában, mentális megerősítésében nyújt segítséget, a megfelelő és tudatos táplálkozást pedig az egészséges testi fejlődést teszi lehetővé.

Mindhárom témakörben országosan elismert szakemberek tartanak előadásokat, akik hazai és nemzetközi publikációkkal rendelkeznek, valamint könyveket is írtak szakterületükön.

A hatékony kiválasztásról Dr. Petrekanits Máté tart előadást, aki a terhelésélettan egyik legismertebb hazai szakértője. A sportpszichológia hazánkban egyértelműen Dr. Lénárt Ágota szakterülete, aki számos olimpikonunk, válogatott sportolónk lélektani felkészítését végzi kiemelkedő eredményekkel. A sporttáplálkozás szakértője, Silye Gabriella is olimpikonok, komplett válogatott csapatok táplálkozási tanácsadója.

– Alapítványunk egyik fő célja, hogy segítse a tehetséges fiatalokat, ezért nagy örömmel veszünk részt egy olyan projektben, mely a testi nevelésével foglalkozó szervezetek munkáját szakmai oldalról támogatja – fogalmazott Petróczi Péter, a rendezvénysorozat finanszírozását magára vállaló alapítvány kuratóriumának elnöke.

A program szervezői elárulták, hogy ez a három eseményből álló rendezvénysorozat egy hosszú távú program első lépése, melynek tapasztalataiból egy képzési rendszer kidolgozását tervezik.

vehirsport.hu
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.