Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Több mint tíz év után utazik a tengerentúlra a VÚK

2015. február 2. 18:52
Balogh János edző irányítása mellett február 7-től 23-ig Miamiban edzőtáborozhatnak a Veszprémi Úszó Klub (VÚK) tehetségei.

Több mint tíz év telt el azóta, hogy a Gyenge Zsigmond nevével fémjelzett veszprémi úszóműhely tagjai az Egyesült Állomokba utazhattak edzőtáborozni. Az elmúlt évtizedben erre nem volt lehetősége a VÚK-nak, most azonban az egyesület korábbi kiválósága, Schönek András segítségével sikerült nyélbe ütni a lehetőséget. A veszprémiek a Budafóka SE csapatával közösen – korosztályos és felnőtt válogatott úszókat felvonultatva – utaznak Miamiba. Talán mondani sem kell, hogy a Florida állambeli város milyen népszerű az év ezen időszakában (is), a világ minden pontjáról érkeznek ide versenyzők.

– Versenyzőink hozzáállását, edzésmunkáját, valamint az elmúlt időszakban elért eredményeiket és a korosztályos ranglistákat figyelembe véve választottuk ki azt a négy úszót, aki elutazhatnak a tengerentúlra – mondta el a vehisport.hu portálnak Balogh János, a veszprémi klub vezetőedzője.

Balogh János edző balján Végh István. Az alsó sorban: Mürkli Márton, Kálmán Péter és Páll SebestyénBalogh János edző balján Végh István. Az alsó sorban: Mürkli Márton, Kálmán Péter és Páll Sebestyén

Hozzátette: lehetőségeikhez mérten próbálják a legideálisabb edzésmódszereket, felkészülési feltételeket biztosítani növendékeiknek. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy előteremtsék az ezekhez szükséges anyagi hátteret, hiszen a későbbiekben is szeretnének hasonló táborokban részt venni. Mint mondta, egy ilyen lehetőség nem csak a résztvevőknek élmény, hanem az itthon maradók számára is motiváló erő, hiszen láthatják, hogy érdemes dolgozniuk.

– A meleg égövi klíma rendkívül jó hatással van a fiatalok edzésmunkájára, akik kiszakadhatnak a megszokott környezetből, új ingerek érik őket. No és rengeteg napsütés, ami kiváló D-vitamin forrás. Persze senki se gondolja, hogy a napon fogunk sütkérezni, kőkemény munka vár a fiúkra. Napi két úszóedzés (2x2,5 óra) mellett kondicionáló tréningeket tartunk az egyetem edzőtermében, ahol speciális fejlesztő gépek, valamint professzionális orvosi, rehabilitációs háttér áll rendelkezésünkre. Két héten keresztül csak az úszásra kell figyelniük a fiúknak – húzta alá a szakember.

Balogh kiemelte: az edzőtábor fontos szakasza a versenyzők felkészülésének. Ebben az időszakában az állóképesség fejlesztése a domináns, erre kihegyezve állították össze az edzésprogramot. Amennyiben lehetőségük adódik, hogy a sportágban óriáshatalomnak számító amerikaiakkal összemérjék erejüket, örömmel állnak a lehetőség elébe.

Ők utaznak

A kiesebbek közül a 2002-es születésű Mürkli Márton és Páll Sebestyén (2003) lesz gazdagabb az amerikai utazás élményével. Mindketten a gyermekkorosztályos bajnokságban bontogatják szárnyaikat. Céljuk, hogy idén tovább javítsák az országos ranglista helyüket. Mindketten ott vannak az évjáratos ranglisták elején. Balogh szerint érdemes foglalkozni velük, s megadni nekik a lehetőséget.

A serdülő válogatott Végh István (1999) 50 m és 100 m gyorson, illetve 50 m és100 m pillangón jeleskedik. Szerepel az EYOF (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) keretében, s készül a bakui (Azerbajdzsán) ifi Eb-re. A negyedik utazó, Kálmán Péter (1995) hosszú távon, illetve 400 m vegyesen jeleskedik. Célja, hogy a felnőtt ob-n minél jobban szerepeljen.

Zatkalik Dávid
további cikkek
Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! úszás Hármas veszprémi győzelem 800 méteren is! Sárkány Zalán diadalmaskodott 800 méteren a Duna Arénában rendezett országos bajnokság pénteki záró napján két veszprémi klubtársa, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid előtt. 2024. április 12. 21:05 A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók úszás A 400 méter gyors dobogóját is „kibérelték” a veszprémi úszók Betlehem Dávid a keddi, 1500 méter gyorson aratott győzelme után szerdán 400 méteren is diadalmaskodott a Duna Arénában zajló országos bajnokság szerdai versenynapján. 2024. április 10. 21:43 Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Balaton Úszó Klub Veszprém Úszó ob: Betlehem nyerte a veszprémiek különcsatáját Betlehem Dávid a nyerte 1500 méter gyorson a három olimpiai szintes különversenyét a Duna Arénában zajló országos bajnokság keddi nyitónapján. 2024. április 9. 20:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.