Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az érték bennünk van

2014. október 9. 21:44 // Forrás: vehir.hu
Közel kétszáz fogyatékkal élő és ép fiatal sportolt együtt csütörtökön az „Érjünk együtt célba!” nevű sportintegrációs esemény keretein belül a Lovassy László Gimnáziumban.

Az egész napos program lehetőséget nyújtott arra, hogy a fiatalok egymással együttműködve, a mozgás felszabadító és örömteli élményén keresztül, játékosan fedezzék fel a fogyatékkal élő emberek világát, és kipróbáljanak különböző kevésbé ismert sportágakat. A rendezvényt megelőzően a város négy iskolájában különleges osztályfőnöki órákat tartottak, melyek fő témája az esélyegyenlőség elvének értelmezése, a sztereotípiák feloldása, valamint a fogyatékos emberekkel való kapcsolatteremtés folyamata volt. A rendezvény célja, hogy a közös sport öröme elősegítse az előítéletek, valamint a szociális gátak lebontását.

Dr. Navracsics TiborDr. Navracsics Tibor

Dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztos jelöltje és Veszprém megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, hogyha valaki arra adja az életét, hogy közösségek érdekében dolgozzon, akkor a legszebb célkitűzés, hogy olyan közösségekért tegyen, aminek minden tagja egyenlő státusszal, egyenlő jogállással és egyenlő lehetőségekkel bírjon életére és jövőjére nézve. Azok a törekvések, amik az Európai Unióban és nemzeti szinten is megfogalmazódtak, Veszprémben is többedszer találkoznak és erősítik egymást. Dr. Navracsics Tibor kiemelte a helyi esélyegyenlőségi rendezvények fontosságát, amelyek példát mutathatnak az egész ország és tágabban az Európai Unió számára is. A politikus szerint csak úgy tudunk előrelépni, ha a helyi példákra támaszkodunk.

Szekeres PálSzekeres Pál

Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fogyatékos személyek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztosa szerint a sport fontos eszköze a társadalmi integrációnak. A sportoló fogyatékos emberek nem csak sorstársaiknak, hanem az épeknek is pozitív példát tudnak mutatni kitartásból, küzdeni tudásból és alázatból. Ahhoz, hogy a fogyatékkal élő embereknek boldogok tudjanak lenni, szükségük van arra, hogy el tudják magukat fogadni és fogadtatni. Szekeres Pál szerint Veszprém nem csak ezeken a napokon nyújtja lakóinak a társadalmi integrációt, hanem a szürke hétköznapokon is, hiszen akadálymentes helyszínek és befogadó közösség van a városban. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere köszöntőjében hangsúlyozta, hogy több mint tíz évvel ezelőtt Veszprémben elindult egy sportesemény, ahol ép és fogyatékos általános iskolás diákok kaptak lehetőséget arra, hogy együtt versenyezzenek. Az első rendezvény alkalmával a gyermekekben lebomlottak azok a falak, amik korábban felépültek fogyatékkal élő társaikkal szemben. A verseny során a fiatalok segítették egymást és önfeledten szurkoltak a másiknak. Ezért talán nem véletlen, hogy ez a sportesemény az elmúlt tíz évben Veszprém egyik legnagyobb amatőr sporteseményévé nőtte ki magát. A csütörtöki rendezvény során újra lebomlanak a falak, ezúttal a középiskolás diákok előtt. A polgármester hozzátette: Veszprémben próbálunk arra figyelni, hogy olyan városi környezetet alakítsunk ki, amely mindenki számára egyaránt használható. 

Kiss NorbertKiss Norbert

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős helyettes államtitkára úgy gondolja, hogy vannak szavak, amelyek mögött az egészséges és a fogyatékkal élő emberek ugyanazt értik, csupán másképpen. Ezek a szavak a szépség, igazság és jóság. Az Érjünk együtt célba névre keresztelt integrációs sportverseny ezeknek a szavaknak a sporttal kapcsolatos értelmezését hivatott szolgálni. Kiss Norbert szerint szép akciókat, igazságos célba érkezéseket és jóságos embereket láthatunk a sportpályán. 

Bernáth IldikóBernáth Ildikó

Bernáth Ildikó, a Szakmapolitikai Koordinációs Testület elnöke ismertette a Rehabilitáció, Érték Változás program célkitűzéseit, amelyben a magyar Kormány és az Európai Unió közel 5 milliárd forintot biztosított a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztathatóságának javítására, nyílt munkaerőpiacon történő elhelyezkedésük elősegítésére.

Szabó László, a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének elnöke szerint minden ország olyan lesz, ahogyan foglalkozik azokkal, akiknek a biztonságos jövőjükhöz segítségre van szükségük. Szabó László hozzátette, hogy a fogyatékkal élőknek nem sajnálatra van szükségük, hanem arra, hogy a többségi, ép társadalom méltó munkát, egészségügyi ellátást, szabadidős lehetőségeket biztosítson számukra.

A sportnapra a város hat iskolájából érkeztek egészséges és fogyatékkal élő fiatalok, továbbá Tapolcáról, Kaposvárról és Budapestről is voltak sérült gyerekek, összesen 90 egészséges és 81 fogyatékkal élő gyermek sportolt együtt. 

Csepely Máté
Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.