Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Talant Dujshebaev az új kapitány

2014. október 8. 14:56 // Forrás: MTI
A spanyol-orosz Talant Dujshebaev lett a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása 2017 januárjáig szól. Ő az első külföldi szakvezető, aki betölti ezt a posztot.

A 46 esztendős, kirgiz származású, a FÁK-színeiben olimpiai bajnok, spanyol állampolgárként kétszeres olimpiai bronzérmes, játékosként és edzőként is Bajnokok Ligája-győztes Dujshebaev (korábbi írásmód szerint Dusebajev) a kapitányi poszt mellett a továbbiakban is a lengyel Kielce vezetőedzője marad.    

Vetési Iván, az MKSZ elnöke az új kapitányt bemutató szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a megegyezés értelmében a szerződés "eredménykötelmeket" tartalmaz. A csapatnak ki kell jutnia a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságra, indulási jogot kell szereznie az olimpiai kvalifikációs tornára, és részt kell vennie a 2017-es franciaoszági világbajnokságon.   

"Bevallom, nem voltunk könnyű helyzetben augusztus végén, hiszen a válogatott nem jutott ki a januári vb-re, és új kapitány után kellett néznünk, tudva, hogy október 29-én már Eb-selejtező vár az együttesre" - mondta Vetési hangsúlyozva: "a riói olimpiáról nem mondtunk le."  

Talant Dujshebaev, a magyar férfi kézilabda-válogatott 2017 januárjáig megbízott új szövetségi kapitánya (b) és Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke egy "Szeretem a kézilabdát" feliratú, nemzetiszínű sálat tart az új szakvezető bemutatkozó sajtótájékoztatóján a fővárosi Hotel Héliában 2014. október 8-án. A spanyol-orosz Dujshebaev az első külföldi szakember, aki betölti ezt a posztot. MTI Fotó: Kovács Tamás Talant Dujshebaev, a magyar férfi kézilabda-válogatott 2017 januárjáig megbízott új szövetségi kapitánya (b) és Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke egy "Szeretem a kézilabdát" feliratú, nemzetiszínű sálat tart az új szakvezető bemutatkozó sajtótájékoztatóján a fővárosi Hotel Héliában 2014. október 8-án. A spanyol-orosz Dujshebaev az első külföldi szakember, aki betölti ezt a posztot. MTI Fotó: Kovács Tamás

Kiemelte: a jövő évi vb-n elkel hét hely az olimpiára, illetve annak selejtezőtornáira, ám a 2016-os Eb-n további két ország szerezhet jogot a kvalifikációs viadalra.

"Az esély tehát szűk, azonban minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt kihasználjuk. Ehhez kerestük a lehető legjobb szakembert, akit meg is találtunk" - fogalmazott Vetési. - "A tárgyalások során olyan szakembert ismertünk meg Dujshebaev személyében, akinek hozzáállása, elképzelései garantálják számunkra, hogy minden erejével a magyar válogatott sikeréért fog dolgozni."    

Dujshebaev és Vetési a sajtótájékoztatón írta alá a kapitányi kinevezésről szóló szerződést.

A szakvezető - aki a fotósok kereszttüzében érkezett a terembe - hangsúlyozta: óriási megtiszteltetés, hogy olyan kézilabda nagyhatalmat képviselhet, mint Magyarország.

"Bízom benne, hogy sikerül javítani a válogatott helyzetén, hiszen rendkívül nehéz kijutni a riói olimpiára. Amíg minimális esély is mutatkozik, mindent bele fogunk adni! Realista vagyok, két lábbal a földön járok, és bízom benne, hogy segítséggel elérjük a célt" - mondta a kapitány, hozzátéve: sok szövetség megkereste már, de még fiatal edző, ezért fontos volt számára, hogy megmarad a napi munkája, és klubnál is dolgozhat tovább.

Talant Dujshebaev, a magyar férfi kézilabda-válogatott 2017 januárjáig megbízott új szövetségi kapitánya a fővárosi Hotel Héliában tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján 2014. október 8-án. A spanyol-orosz szakember az első külföldi szakvezető, aki betölti ezt a posztot. MTI Fotó: Kovács TamásTalant Dujshebaev, a magyar férfi kézilabda-válogatott 2017 januárjáig megbízott új szövetségi kapitánya a fővárosi Hotel Héliában tartott bemutatkozó sajtótájékoztatóján 2014. október 8-án. A spanyol-orosz szakember az első külföldi szakvezető, aki betölti ezt a posztot. MTI Fotó: Kovács Tamás

Az új kapitány jelezte: mindenhol, ahol megfordul, probléma, hogy kell a nevét leírni, átírni. A sajtótájékoztató végén azt kérte, hogy ezentúl Talant Dujshebaevként írják a nevét a magyar újságírók.

Segítője Sótonyi László, korábbi 190-szeres válogatott játékos, a Csurgó mostani vezetőedzője lesz. A 44 éves magyar szakember korábban játszott Spanyolországban és jól beszél spanyolul. A csapatkoordinátori feladatokat Bartók Csaba látja el, ő 75-ször szerepelt a nemzeti csapatban, és ugyancsak volt spanyolországi légiós.

Dujshebaev kinevezésével tovább erősödött a "spanyol vonal" a magyar kézilabdában, hiszen a három magyar BL-induló, a Győr (Ambros Martin), a Veszprém (Carlos Ortega) és a Szeged (Juan Carlos Pastor) jelenlegi mestere egyaránt spanyol.

A korábbi kapitány, Mocsai Lajos augusztus 31-én távozott posztjáról, a felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként folytatja, emellett rektora lehet az újra önálló Testnevelési Egyetemnek.

A férfi válogatott lemaradt a jövő januári, katari világbajnokságról, így a riói olimpiára való kijutásra csak akkor marad esélye, ha sikeresen veszi a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokság selejtezőjét. A kvalifikációs sorozat október 29-én indul, a magyarok Miskolcon fogadják a portugálokat, majd november 2-án Kijevben az ukránok vendégei lesznek. A csoport tagja még Oroszország. A kvartettekből az első két helyezett jut ki az Eb-re, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

vehirsport.hu
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.