Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Huszonkilenc ország indul a balatonfüredi junior nyíltvízi úszó vb-n

2014. augusztus 26. 20:04 // Forrás: MTI
Jól haladnak az előkészületek és a lezárult nevezések alapján 29 ország versenyzői lesznek jelen a jövő hét péntektől vasárnapig tartó balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon.

Szabó Tünde, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) főtitkára a keddi sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy színvonalas versenyekre van kilátás. Beszámolója szerint az első küldöttségek már a hétvégén megérkeznek a verseny helyszínére. Beszélt arról is, hogy az ÁNTSZ-től naponta kérnek jelentést a Balaton vízminőségéről, hogy elkerüljék a Magyar Úszás Napján történeteket, amikor több versenyző megbetegedett.    

Kósa Lajos, a szervező bizottság elnöke elmondta, Balatonfüreden az egyetlen gondot az időjárás kiszámíthatatlansága jelentheti. Hozzáfűzte: ha szükséges, a vízminőség biztosítása érdekében akár a hajóforgalmat is korlátozhatják a versenyhelyszín közelében, mivel feltételezések szerint a szennyezés korábban egy hajóból kerülhetett a Balatonba.    

Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke úgy fogalmazott, hogy a junior nyíltvízi vb-t is úgy kell megrendezni, minta az már a 2021-es vb lenne.       

Kiss László szövetségi kapitány abban bízik, hogy idén sikerül megcsinálniuk a "Grand Slamet", s az ifjúsági és a felnőtt Eb, valamint a nankingi ifjúsági olimpia után Balatonfüreden sem maradnak érem nélkül a magyar úszók.

A sajtótájékoztatón szóba került a vasárnap véget ért Európa-bajnokság is. Kiss László tisztességes eredménynek nevezte a magyar szereplést, majd az edzők szerepét hangsúlyozta, külön kiemelve a sikerekben Güttler Károly, valamint az Eb idején a fiatalokkal Nankingban tartózkodó Turi György szerepét, akik a felkészülést irányították. A kapitány egyedül amiatt kesergett, hogy az ifjúsági olimpiát éppen a felnőtt Eb-vel egyidőben rendezték.

"Szilágyi Liliána a Kínában úszott győztes idejével 100 pillangón bronzérmes, 200-on pedig második lett volna Berlinben, megelőzve Hosszú Katinkát és a spanyol Ignációt" - állapította meg a kapitány, aki szerint a tapasztalatszerzés miatt a nyolc fiatal magyar úszónak is jól jött volna a berlini részvétel.    

A szövetség készített egy összegzést a két világversenyről, amely szerint az Eb és az ifjúsági olimpia alapján a magyar a második legeredményesebb úszónemzet Európában. Csak a medencés számokban a Berlin-Nanking összetett versenyben Nagy-Britannia (10 arany, 10 ezüst és 9 bronz) lett a kontinens legjobbja, míg Magyarország a 24 éremmel (9-5-8) a második helyet foglalja el.

Riskó Géza, a berlini versenyeket élőben közvetítő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sportfőszerkesztője úgy fogalmazott, a magyar nézők jól döntöttek, amikor jó fél évszázada elkötelezték magukat az úszósport mellett. Kiemelte, hogy a nézői visszajelzések alapján Cseh László volt az Eb egyik kiemelkedő egyénisége, s a döntőért folytatott szétúszását nagyon sokan követték nyomon a tévé előtt, míg a legnézettebb versenyszám a 4x100-as férfi vegyesváltóé volt, ahol a magyar válogatott Kozma Dominik hatalmas hajrájának köszönhetően bronzérmet szerzett.

"Az Eb előtt magam sem hittem volna, hogy ilyen időre leszek képes, mint a vegyesváltó döntőjében. Ha valaki előtte ezt mondja nekem, azt biztosan elküldöm melegebb éghajlatra.." - vallotta be Kozma Dominik.

A legeredményesebb férfi versenyző, Cseh László azt mondta, a 200 vegyes döntőjében látta, hogy ellenfele 25 méterrel a cél előtt elfáradt, s ettől új lendületet kapott, így sikerült remek hajrájával végül megelőznie. Hozzátette, hogy az összes versenyszám közül a háton fáradt el a legjobban, úgy, hogy a medencéből kikelve is alig bírt lábra állni. Lát fantáziát a váltóversenyben, de úgy érzi, a jövőben ebben az úszásnemben nagyobb hangsúlyt fektetni a felkészülésre, s akkor talán még jobb eredményt érhet el.

A Berlinben háromszor aranyérmes Hosszú Katinka az interneten keresztül Dohából jelentkezett be, mivel már a hétvégi világkupa-viadalra készül.

"Az Európa-bajnokág alatt eléggé elfáradtam, de elmúlt másfél napban elég jól sikerült kipihennem magam. Az a hét nap elég megterhelő volt, de ha most kezdeném, akkor is biztosan elindulnék ennyi számban. Sokat tanultam az elmúlt egy hétben, most már érzem, hogy mi az, amit még meg tudok csinálni, és mi az, amit már nem. Egy biztos, a vb-n már nem fogok ennyi számban rajthoz állni" - jelentette ki Hosszú, aki a 4x200-as gyorsváltóban és a 100 háton elért teljesítményét értékelte holtversenyben a legjobbra.

vehirsport.hu
további cikkek
Mocsai Tamás: az akadémiai rendszer jól működik kézilabda Mocsai Tamás: az akadémiai rendszer jól működik Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) ügyvezetője szerint a sportágban az akadémiai rendszer országszerte jól működik, ezt bizonyítja az is, hogy a magyar férfi és női válogatott is kijutott a párizsi olimpiára. tegnap 22:48 Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel úszás Úszó Eb: negyvenegy fős magyar csapat, három veszprémivel Negyvenegy fős lesz a magyar csapat júniusban a belgrádi Európa-bajnokságon: a medencés szakágban 15 férfi és 18 női versenyző, a nyílvízi viadalokat illetően négy-négy sportoló várja a kontinensviadalt. A keretben a Balaton ÚK Veszprém háro kiválósága, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Sárkány Zalán is ott van.  2024. április 18. 20:40 Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott női kézilabda-válogatott Női kézilabda Eb: ismét egy csoportban a svédekkel a magyar válogatott A magyar női kézilabda-válogatott a svéd, az észak-macedón és a török válogatottal szerepel együtt a debreceni A csoportban a téli magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokságon. 2024. április 18. 20:28 Futsal felkészülési torna: vereséggel zártak a magyarok Somorján magyar futsalválogatott Futsal felkészülési torna: vereséggel zártak a magyarok Somorján A magyar futsalválogatott kedden 3-1-re kikapott a csehektől a Szlovákiában rendezett nemzetközi felkészülési tornán. 2024. április 17. 21:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.