Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három gól az előny

2014. június 8. 16:25
A magyar férfi kézilabda-válogatott 25:22-re nyert Szlovénia ellen a Veszprémben rendezett vb-selejtezőn.

A 2016-os riói olimpiára való kijutás szempontjából döntő fontosságú 2015-ös katari világbajnokságra kvalifikált a Magyarország–Szlovénia selejtezős párharc, melynek első felvonását vasárnap délután, Veszprémben rendezték. A Mocsai-csapat megszokott keretéből csak Nagy Kornél hiányzott, a túloldalon azonban Uros Zorman és Miha Zvizej eltiltás, Borut Mackovsek pedig sérülés miatt maradt ki. Érdekesség, hogy a Veszprémbe tartó Gasper Marguc ezúttal nem kapott bizalmat kapitányától. Szomszédaink persze így sem voltak híján a nemzetközi szinten is meghatározó, rutinos klasszisoknak.

A képre kattintva galéria nyílik!

A szövetség a kezdő sípszó előtt 175. válogatottsága alkalmából Zubai Szabolcsot, 200. szereplése miatt pedig Ilyés Ferencet és Császár Gábort köszöntötte. Nagyszerű hangulatban, telt ház előtt kezdődött az összecsapás, a szurkolók örömét pedig fokozta a magyarok remek kezdése. Zubai duplázott, Mikler több bravúrt is bemutatott, Iváncsik Gergő révén az 5. percben már 3:0 állt az eredményjelzőn. A folytatásban mindkét oldalon a jobbszélsők villogtak: a szlovéneknél Gajic, a mienknél pedig a sérült Gulyást váltó Harsányi is egyaránt triplázott (10. perc: 6:4). A volt szegedi Luka Zvizej első labdaérintéséből betalált, de Nagy és Iváncsik révén pillanatok alatt háromra nőtt a különbség. Boris Denic folyamatosan cserélt, ám tanítványai továbbra is nehezen találták meg a rést a jól záró magyar hatos falon.

Ilyés előbb betalált, majd kiskiállítást kapott, Harsányi azonban emberhátrányban is eredményes volt egy gyors ellentámadás végén (18. perc: 10:6). Csapatkapitányunk rövid időre kiszállt egy rossz földre érkezést követően, ám később folytatni tudta a játékot. Négygólos előnye birtokában szemlátomást megtorpant a vendéglátó: a védekezés szellősebbé vált, Mikler teljesítménye is visszaesett, elöl pedig ziccerek sora maradt ki. Natek főszereplésével a 23. percben egyenlíteni tudott a rivális (10:10). A félidő finisében felváltva estek a találatok. Hárommal a vége előtt még a vendégeknél volt az előny (12:13), a pihenő előtt azonban sikerült fordítani (16:15). Kőkemény második felvonás elé néztek a felek.

A szünetben a 190-szeres válogatott Mocsai Tamást és 215-szörös Pásztor Istvánt búcsúztatta a szövetség aktív pályafutásuk befejezésének alkalmából.

Skube kétperces kisbüntetésével és Harsányi higgadtan érékesített hétméteresével folytatódott a játék. Gajic találatára Zubai válaszolt, majd Putics is feliratkozott a gólszerzők közé (34. perc: 19:16). Dacolva a meccs idény végi időpontjával, remek iramban zajlott a játék. Császár vezetésével a meccs kétharmadnál is őrizte előnyét a piros mezes alakulat (21:18). Sőt, kemény védekezésének és Mikler védéseinek is köszönhetően még egy lapáttal rátettek a hazaiak (44. perc: 23:19).

Többször is megvolt Ilyésék sansza, hogy ötre növeljék fórjukat, melyre végül a 49. minutumban került sor. Tíz perc (!) elteltével született a következő vendég gól, Gajic ismét büntetőből volt eredményes. Tízzel a vége előtt Iváncsik Gergő a szélről középre befutva 24:19-re alakította az állást. Mocsai Lajos a minél nagyobb előny reményében hattal a vége előtt időt kért, s a közönség is fokozta az egyébként is parádés biztatást. A hajrában extázisban védekeztek Nagy Lászlóék, így annak ellenére is őrizték előnyüket, hogy a támadójátékuk érezhetően megtorpant. A végjátékban a mezőny két legjobbja, Gajic és Harsányi is betalált, a 25:22-es végeredményt pedig Bezjak állította be. A visszavágót jövő vasárnap rendezik Velenjében, amely a látottak alapján kemény összecsapásnak ígérkezik.

Férfi kézilabda világbajnoki selejtező, 1. mérkőzés:
Magyarország–Szlovénia 25:22 (16:15)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Stolarovs, Licis (lettek).
Magyarország: Mikler – Gulyás, Nagy L. 1, Zubai 3, Lékai 1, Ilyés 3, Iváncsik G. 3. Csere: Tatai (kapus), Schuch, Harsányi 9 (4), Szöllősi Sz., Ancsin, Császár 2, Vadkerti 1, Putics 2. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos.
Szlovénia: Skof – Gajic 9 (3), Dolenec, Spiler, Gaber, Bezjak 3, Skube 2. Csere: Prost (kapus), L. Zvizej 3, Miklavic, Bundalo, Natek 4, Pucelj, Bombac 1, Kavticnik. Szövetségi kapitány: Boris Denic.
Kiállítások: 10, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 3/3.

Nyilatkozatok

Mocsai Lajos: – Négy napot tudtunk edzeni a komplett csapattal. A szegediekkel már korábban együtt készültünk, de a veszprémiek nagyon fáradtan érkeztek vissza Kölnből. Ellenfelünkhöz hasonlóan nekünk is vannak kisebb sérüléseink. A visszarendeződésekkel és a befejezésekkel is gondunk volt ma, ezért a jövő héten a támadójáték kap prioritást. Rendkívül kiélezett visszavágó várható, 0:0-ról indul a meccs. Ötven-ötven százalék az esély a továbbjutásra. A lehető legnehezebb erőpróbára kell felkészülnünk.

Mikler Roland: – Azt kaptuk a meccstől, amit vártunk. Nagyon erős Szlovénia válogatottja. Tudtuk, hogy nem feltett kézzel érkeznek ide. Sokan kérdezték, hogy sok vagy kevés a háromgólos előny. Azt gondolom, hogyha ezt a védekezést produkáljuk kint, s huszonöt gól alatt tartjuk őket, akkor esélyünk lehet ellenük idegenben is. Ehhez persze az is kellene, hogy harminc gólt dobjunk.

Lékai Máté: – Az első félidőben négy-öt ziccert is kihagytunk, ha azokat értékesítjük, nagyobb is lehetett volna a különbség. A másodikban is volt lehetőségünk ellépni, de nem tudtunk élni a lehetőséggel. Három gól az előnyünk, ez a mai kézilabdában semmire nem elég. Mindenképpen győzelemért utazunk Szlovéniába. A nagyon hosszú szezon végén a fáradtság miatt is több technikai hibával játszottunk. A védelmek is hibára kényszerítették a csapatokat. Remélem, hogy csökkenteni tudjuk a technikai hibáink számát a következő mérkőzésre.

Boris Denic: – Gratulálok mindkét csapnak a sportszerű játékhoz, s a magyaroknak a győzelemhez. Egyik edző sem lehet elégedett a játékkal. Úgy vélem, abszolút nyitott a továbbjutás kérdése.

Luka Zvizej: – Nagyon kemény mérkőzés volt, de tudtuk, hogy mire számíthatunk a Veszprém Arénában. Nem játszottunk rosszul, de mi is sok helyzetet rontottunk, s Mikler is kiválóan védett a mai napon. Nagyon várjuk már a visszavágót, a következő hatvan percben jobban kell játszanunk mind támadásban, mind védekezésben, s akkor remélhetőleg ki tudjuk harcolni a továbbjutást.

Marko Bezjak: – Gratulálok a magyar csapatnak a győzelemhez. Nem kezdtünk jól, hamar hátrányba kerültünk. Igaz, ezt a játékrész végére le tudtuk dolgozni. A második játékrészt sem kezdtük jól. Nem vagyok elégedett a teljesítményünkkel. Velenjében jobban kell játszanunk.

Galéria
Magyarország – Szlovénia 25:22
Zatkalik Dávid
Melczer Zsolt
további cikkek
Férfi kézilabda NB I/B: döntetlen a veszprémi rangadón férfi kézilabda NB I/B Férfi kézilabda NB I/B: döntetlen a veszprémi rangadón Megosztozott a pontokon a Veszprém Handball Academy U21 és a Fejér-B.Á.L. Veszprém U21 a másodosztályú férfi kézilabda-bajnokság pénteki találkozóján. tegnap 23:47 Lang Ádám elképzelhetetlennek tartja, hogy a mostani idényben már ne játsszon klubjában labdarúgás Lang Ádám elképzelhetetlennek tartja, hogy a mostani idényben már ne játsszon klubjában Elképzelhetetlennek tartja, hogy a mostani idényben már ne lépjen pályára ciprusi klubcsapatában Lang Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott védője, aki március végén szenvedett lábközépcsont-repedést egy edzésen. tegnap 23:21 Kentin Mahé: Elfáradtam, hangom semmi! Telekom Veszprém Kentin Mahé: Elfáradtam, hangom semmi! Nem csak az őrületes fordítás és az utolsó másodperces győzelem miatt marad emlékezetes a Telekom Veszprém csütörtök esti BL-negyeddöntője: a dán Aalborg elleni derbin a keretből kimaradó olimpiai bajnok francia irányító, Kentin Mahé az O-szektorból támogatta társait. tegnap 10:41 Megtolták a kátyúba rekedt szekeret Erről jut eszembe… Megtolták a kátyúba rekedt szekeret Egy régi sportos bölcsesség szerint a mérkőzés utolsó pillanatában kell vezetni, mert akkor az ellenfélnek már nincs ideje egyenlíteni. Mintha ennek a mondásnak az életképességét akarták volna igazolni csütörtökön este a Veszprém Arénában a házigazda Telekom játékosai, akik a dán Aalborg elleni férfi kézilabda Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén hatgólos hátrányból feltámadva csak egyszer vezettek a hatvan perc során, a dudaszó pillanatában (32-31). tegnap 7:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.