Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A nyolc közé kerülés a cél

2014. január 25. 22:28 // Forrás: MTI
A hivatalos célkitűzés szerint a legjobb nyolcba kell jutnia a magyar férfi kézilabda-válogatottnak a vasárnap kezdődő dániai Európa-bajnokságon.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a csütörtöki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a nehéz sorsolás és a sérültek miatt a csapatnak ehhez erőn felüli teljesítményre lesz szüksége.    

"A magyar válogatott a nemzetközi élmezőnynek azon hat válogatottja közé tartozik, amely az elmúlt időszakban minden világeseményen részt vett" - emlékeztetett a 17. világversenyére készülő szakember, hozzátéve, a mostani tornára mindössze két hetet gyakorolhatott együtt a gárda, noha az olimpia előtt például 132 napot edzett közösen.    

Mocsai Lajos szövetségi kapitány a magyar férfi kézilabda-válogatott sajtótájékoztatóján a fővárosi Sportok Házában 2013. január 9-én. MTI Fotó: Kovács TamásMocsai Lajos szövetségi kapitány a magyar férfi kézilabda-válogatott sajtótájékoztatóján a fővárosi Sportok Házában 2013. január 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Mint mondta, feladatát nehezíti, hogy kilenc különböző klubból érkeznek a játékosok a nemzeti csapatba, ennek ellenére nem vesztett az ambícióiból a szakvezetés. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a gárda továbbjusson a csoportból, egy esetleges kiesés ugyanis erős ellenfelet is a csapat útjába sodorhat a világbajnoki selejtező során.    

Jelezte, hogy várhatóan hatalmas lesz a nyomás a magyar együttesen, mivel a két skandináv ellenfél, azaz az izlandi és a norvég csapat gyakorlatilag hazai környezetben játszhat majd, utóbbi szurkolói már több mint négyezer jegyet vásároltak a tornára.    

Mocsai Lajos a kerettel kapcsolatban elmondta, Harsányi Gergely - aki hamarosan apa lesz - nem utazik el a csapattal, helyére Szalafai Gábor került a keretbe.    

Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöke hangsúlyozta, a magyarokra már a csoportkörben rendkívül nehéz feladat vár.

"A válogatott két évvel ezelőtt, az Eb-n és a londoni olimpián is bravúrosan szerepelt, és úgy gondolom, most is képes lehet erőn felül teljesíteni" - nyilatkozta.

Az MKSZ a kontinensviadal megnyerése esetére 15 millió forintos prémiumot helyezett kilátásba. Az ezüstérem 13, a bronzérem 11, a negyedik hely 10, az ötödik 8, a hatodik 7, a hetedik 6, a nyolcadik pedig 5 millió forintot ér.

Harsányi kimaradásával újra csapatkapitánnyá lépett elő Ilyés Ferenc, aki hangsúlyozta: a játékosok már lezárták magukban, hogy sérülése miatt ezúttal nem tarthat velük Nagy László, és csapatként küzdve igyekeznek majd jó eredményt elérni.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára (b) a magyar férfi kézilabda-válogatott sajtótájékoztatóján a fővárosi Sportok Házában 2013. január 9-én. Jobbról Vetési István, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke (b2), Mocsai Lajos szövetségi kapitány (b3) és Ilyés Ferenc csapatkapitány (j). MTI Fotó: Kovács Tamás Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért és ifjúságért felelős államtitkára (b) a magyar férfi kézilabda-válogatott sajtótájékoztatóján a fővárosi Sportok Házában 2013. január 9-én. Jobbról Vetési István, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke (b2), Mocsai Lajos szövetségi kapitány (b3) és Ilyés Ferenc csapatkapitány (j). MTI Fotó: Kovács Tamás

Simicskó István sportért felelős államtitkár elmondta: bízik benne, hogy nagyon jó menetelést láthatnak majd a szurkolók a csapattól. Emlékeztetett rá: 2014 a kézilabda éve lehet, ugyanis többek között Budapesten rendezik majd a női Bajnokok Ligája négyes döntőjét, valamint a decemberben következik a horvátokkal közös női Európa-bajnokság.

A magyarok Aalborgban vasárnap a spanyolok ellen kezdenek a csoportkörben, aztán az izlandiakkal és a norvégokkal találkoznak. A kvartettből az első három jut a középdöntőbe, amelynek összecsapásait Herningben rendezik majd.

Az Európa-bajnokság első három helyezettje - amennyiben a vb-címvédő Spanyolország dobogós, akkor a negyedik is - kijut a jövő évi katari világbajnokságra. A kontinensviadal további 12 csapata pedig - kiegészülve az előselejtező öt legjobbjával és a német válogatottal - júniusban oda-visszavágós selejtezőpárharcban harcolhatja ki a részvételt.


A magyar válogatott kerete:
kapusok
: Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged)
jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Szalafai Gábor (B.Braun Gyöngyös)
jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Mocsai Tamás (MKB-MVM Veszprém)
irányítók: Császár Gábor (PSG Handball), Lékai Máté (Celje)
beállósok: Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
balátlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Nagy Kornél (Dunkerque), Putics Barna (VfL Gummersbach), Zdolik Bence (Balatonfüred)
balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös)

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.