Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Veszprémben is hódit a kettlebell

2014. április 15. 21:29
A kettlebell-gyakorlatok egységként tekintenek a testre és szálkásítanak, robbanékonyságot és állóképességet növelnek.

A kettlebell egy viszonylag új sport itthon, amelyet kevesen ismernek még. A füles vasgolyó, azaz a kettlebell (leánykori nevén gírja) eredetileg a gabona kimérésére használt súly volt, azonban már a 1900-as évek elején hatékony testedző eszközként is emlegették.

Mitől hatásos, már ha valóban olyan hatásos, ez az egyszerű sportszer? Miben tér el a kettlebellezés hatása a hagyományos súlyzós edzésekétől? Mivel a tíz vagy éppen húsz-egynéhány kilós golyókat (de vannak 30-40 kg-osak is) nem tengelyüknél, hanem a súlypontjuktól távol eső „fülüknél” kell megfogni, mozgatásuk (különösen a ballisztikus, azaz a „lengetős” gyakorlatoknál) a test szinte valamennyi izmát igénybe veszik. Ha edzés közben több izom dolgozik, az azt jelenti, hogy a több izom több kalóriát használ el.

Továbbá: míg a hagyományos testépítés egyes izomcsoportok izolálása és a test meghatározott részén az izomtömeg növelésére koncentrál, a kettlebell-gyakorlatok ezzel szemben egységként tekintenek a testre és inkább szálkásítanak, robbanékonyságot és állóképességet növelnek.

Maga az eszköz egyszerű, de a lehetséges mozgáskombinációk száma szinte végtelen. A súlyt a kézben tartva minden mozgás sokkal nehezebb, mint alapállapotban. Külső szemlélőként úgy tűnik, hogy egy vasgolyót lóbálnak céltalanul maguk körül az érintettek. Minden izomcsoportot megmozgató edzésvariáció létezik, amelyeket egészséges életmóddal párosítva valóban gyors eredményre lehet számítani. Nincs szükségünk drága sporteszközökre, csak egy kettlebellre és bármikor, bárhol megvan a privát edzőtermünk egy négyzetméteren.

Manapság a kettlebell a funkcionális edzések egyik zászlóshajója itthon. Talán nem túlzás állítani, hogy egyben úttörője is. A kettlebell magyarországi karrierje 2006-ben kezdődött és ma már több mint 180 instruktor irányítása mellett több ezren kettlebelleznek Magyarországon egyre több helyszínen.

– 2009-ben ismerkedtem meg a vasgolyókkal Budapesten mivel meguntam a több éves konditermi monoton és unalmas edzést. Valami újdonságra vágytam és meglepődve tapasztaltam hogy a több éves sport múlt után olyan izmokat éreztem amikről eddig nem is tudtam , de a lelkesedés töretlen volt így 2011-ben letettem az instruktori vizsgát és azóta folyamatosan oktatom Veszprémben az egyre népesebb "vasimádó" közösséget – mesélte Pribék István edző a Veszprémi Sportportálnak, 

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.