Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Tíznapos fesztivál keretében rendezik meg a 46. Kékszalagot

2014. április 10. 17:01 // Forrás: MTI
Idén egy tíznapos fesztivál keretében kerül sor július 10-12-én a 80 éves Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásversenyre - hangzott el a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Kollár Lajos, az MVSZ tavaly májusban megválasztott elnöke az elmúlt évet értékelve elmondta, hogy 2013 az egyik legsikeresebb esztendő volt az MVSZ történetében. A magyar vitorlázók - minden korosztályt figyelembe véve - többek között öt világbajnoki és négy Európa-bajnoki aranyérmet szereztek. Hangsúlyozta, a szövetség öt versenyzővel szerződést kötött, melynek értelmében legalább költségvetésük harminc százalékában támogatja olimpiai felkészülésüket.    

Holczhauser András főtitkár bejelentette, hogy a MVSZ az örökölt tartozásokat májusig kivezeti költségvetésében. Kiemelte, hogy a jó eredmények miatt a Magyar Olimpiai Bizottságtól 45 százalékkal több támogatást kapnak, mint tavaly, a tagdíjak pedig a büdzsé 20-25 százalékát teszik ki. Jól állnak a szponzori tárgyalásokkal is, ezen a téren már több bevételt számolhatnak el, mint tavaly.    

Az MVSZ idei versenynaptárában 177 viadal szerepel, ezek közül kiemelkedik a 46. Kékszalag, Európa legrégebbi, leghosszabb távú és legtöbb résztvevőt vonzó tókerülő megmérettetése. A Kékszalag-fesztivál keretében rendezik meg a Fehérszalagot, valamint az utánpótlás részére a Kékpántlikát. A Kékszalag idén már teljesen nyílt verseny lesz, azaz semmilyen korlátozás nincs a hajókra vonatkozóan, így várhatóan majd a többtestű vitorlások játsszák a főszerepet.    

A további jelentősebb hazai nemzetközi versenyek közül a Csillaghajó Európa-bajnokságra Balatonföldváron kerül sor júniusban, míg Balatonfüred szeptemberben a Laser Európa-kupának ad otthont.    

Az MVSZ úgy döntött, hogy a kor követelményeit szem előtt tartva a jövőben nem alkalmaz szövetségi kapitányt, helyette létrehozta a versenysport menedzseri státuszt. A pályázók közül Brencsán Ábel nyerte el a posztot, aki legfőbb feladatának a koordinálást, az élsport hátterének biztosítását, valamint a versenyzői létszám növelését nevezte.    

A jelenlévő vitorlázók közül a tavaly Finndingiben világbajnoki hetedik Berecz Zsombor úgy nyilatkozott, hogy már az idei világbajnokságon szeretné megszerezni a riói indulási jogot.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.