Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Kell a kerékpározás minden iskolába!

2018. április 24. 17:44 // Forrás: Toldi Tamás - Veszprém Cycling Academy
Közel száz diák küzdött április 21-én a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvény keretén belül a Séd patak völgyében a kerékpáros diákolimpia országos elődöntőjében, amit a Veszprémi Kerékpáros Egyesület (Veszprém Cycling Academy) és a Veszprémi Spartacus SE szervezett.

Veszprém megye mellett Vas, Zala, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyékből érkeztek a két olimpiai szakág a BMX Cross és a mountain bike XCO versenyeire a diákok, akik „B” kategóriás, azaz versenyzői engedéllyel nem rendelkező döntőre szerették volna kvalifikálni magukat.

A Veszprém Cycling Academy által jegyzett kerékpáros program jelenleg két iskolában fut nagyobb létszámban, ennek köszönhetően e két intézmény, a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola és a balatonalmádihoz tartozó Vörösberényi Általános Iskola tanulói voltak a legtöbben a rendezvényen. És ha már ott voltak le is tették a névjegyüket. A legeredményesebb versenyző a nemesvámosi iskola tanulója Pandúr Levente volt, aki U13-as korcsoportban mindkét szakágban aranyérmes lett!

Pandur Levente két szakágban is a dobogó tetejére állhatottPandur Levente két szakágban is a dobogó tetejére állhatott

A mountain bike XCO versenyszámban 10 órától folyamatosan korcsoportonként indultak a futamok a közel 500 méteres körpályán, ahol a legkisebbeknek egy, a legnagyobbaknak öt kört kellett megtenni a könnyített pályán. Az egyesület versenycsapata a VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team utánpótlás versenyzői vezették fel a futamokat, ahol a szülők és a tanárok sportszerűen szurkolva teremtettek igazi olimpiai hangulatot a résztvevő gyerekeknek.

A délutáni BMX Cross verseny, az időmérő futamokkal kezdődött, ahol minden versenyzőnek kétszer kellett teljesíteni a nagyon szűk, ugratóval és nagyon éles visszafordítókkal nehezített 50 méteres pályát. Az elért időeredmények alapján kieséses rendszerű, kétfős, rendkívül izgalmas futamok következtek, ahol több bukás is tarkította a versenyt.

A korcsoportok a szakági versenyszabályzatot követték, mindkét szakágban, minden korcsoportban az első hat versenyző jutott az Országos Döntőbe. A BMX Cross Diákolimpia Országos Döntő május 19-én lesz Veszprémben, a Mountain Bike XCO Diákolimpia Országos Döntő június 10-én lesz Tamásiban.

A rövid nevezési határidő ellenére meglepően sokan voltak. Ami külön öröm, hogy nem csak a megyéből, hanem Kőszegről és Sopronból is érkeztek diákok.

– A kerékpározás a versenysportban is élen jár és a mindennapi életben is a legnépszerűbb szabadidős tevékenység. Rióban ötvennégy érmet lehetett szerezni a négy szakágban, ami kiemelkedően magas szám egy nem súlykorlátos sportágban – fogalmazott Toldi Tamás, a Veszprém Cycling Academy menedzsere, a veszprémi kerékpáros diákolimpia főszervezője és egyben a Magyar Kerékpáros Szövetség országos diákolimpia koordinátora.

– Nem lesz mindenkiből olimpikon és nem is mindenkinek ez a célja, de kétség kívül ez egy igazi családi szabadidős sport is. Hiszen ritkán hallani olyat, hogy lement egy család – anya, apa és a gyerekek – a pályára bármilyen labdajátékot játszani együtt, vagy elfutott egy család fagyizni, majd hazafutott. Ellenben jó időben tele vannak a bringa utak kerékpáros családokkal. Ezért is különösen fontos, hogy a kerékpározást az iskolákban oktassák, mind a technikai alapokat, mind a kerékpáros kultúrát. Bár a BMX-et, ami minden kerékpáros sport alapja, már óvodában kellene elkezdeni. A Veszprémi Kerékpáros Egyesület célja, hogy a következő tanévtől iskolai szinten, a tanórák keretében minél több iskolában oktassák a kerékpározást. Ehhez van akkreditált pedagógus-továbbképzés és már 2013 óta választható tantárgy a kerékpározás. Bátran keressenek minket, a képzést, az eszközöket, a tapasztalatot és szakértelmet mi biztosítjuk, már csak pedagógusok kellenek – tette hozzá.

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.