Aligha lesz könnyű dolguk

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.04.13
  • 07:05
  • veszpremkosar.hu
Folytatná jó tavaszi sorozatát a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém kosárlabdacsapata az NB I/B Piros csoport utolsó alapszakaszbeli körében április 14-én (szombat, 18 óra) a Győr vendéglátójaként.

A mieink múlt héten bebiztosították a másodosztály első ciklusában a második helyüket, ehhez „csak” annyit kellett tenniük, hogy a remek formájukat „tartosítva”, a híveiket kiszolgálva – hosszabbítás után – legyőzzék a listavezető Oroszlányi SE Lionst (88-87). A kitűnő atmoszférájú presztízscsata során a csapatok hamar játékba lendültek, tetszetős megoldásokkal jelentkeztek a parketten. A közönségszórakoztató gólgála után a felek nagyobb gondot fordítottak a védekezésre. Az élvezetes, izgalmas és színvonalas mérkőzésen (…minden tekintetben kiegyenlített) volt a csata. A bakonyiak a későbbi rövidzárlatukkor rossz döntéseket hoztak, aztán jött a válasz: mentek egy tizenkettő-nullás szériát. A Mérész-tanítványok – ha szűken is, de – kézben tartották az irányítást, ám mivel mindkét gárda átérezte a forró hangulatú csúcsrangadó fontosságát, a pályán egyenlő erők küzdelme zajlott. Nagy volt a harc, minden kosárért meg kellett vívni, a vendégek pedig látótávolságon belül maradtak. Az OSE a záró etapban még veszélyesebbnek mutatkozott, minden hátrányból felálltak, s mivel a lefújás előtt egalizáltak, jöhetett a „túlóra”. Ahol a HOYA-mezesek újra helytálltak és felőrölték az ellent.

A jelenleg tizenkilenc győzelemmel és hat vereséggel álló Körtélyesi Gergelyék hétvégén azt az Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC-t fogadják, akik hét–tizennyolcas mutatóval tizenkettedikek és a legutóbbi tizenhárom fellépésükből csak egyet nyertek meg (…idegenben egy–tizenkettővel „feszítenek”). Ezen mérlegre „nehéz gombot varrni”, hiszen Csaplár-Nagy Ervin szakvezető együttesét jó képességű sportolók alkotják, elég csak az ex-veszprémi Puszta Dávidra és Gáll Dominikra, illetve Nárai Bencére, Ruják Bencére és Gombás Gáborra gondolni. A zsinórban négy diadalnál járó, a királynék városában eddig tizenkettő–egyet produkált műhelyünk az év elején is megküzdött velük, de végül bedarálták őket (83-61). A Rába-partiak akkor is próbálták megnehezíteni a Mérész-legénység dolgát, akik jól megszervezték a védelműket: sikerült is kevés ponton tartani a kisalföldieket. Hegedűs Gergelyék ezzel együtt nehezen találták a ritmust, talán a kötelező siker ténye tette őket görcsössé, közelről és távolról is sokat rontottak. Idővel teljesen magukra engedték a másik oldalt, ám a nagyszünet után gyors kosárlabdára váltottak, s „meglógtak”. Egységesebbek, elszántabbak és energikusabbak lettek, több ötletesség lett felfedezhető az előadásukban. Mind magabiztosabbá váltak – a rivális a végén bele is törődött a sorsába, miközben a veszprémiek őrizték az előnyüket, néha a publikumot is szórakoztatták.

– Minden ellenfelünket tiszteljük, így a győrit is, amely jó csapat és igenis van benne potenciál – mondta Mérész Csaba vezetőedző. – Most az az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a gárdát motiválttá tegyük a záró – valójában nem osztó, nem szorzó – fordulóra. Természetesen próbálunk megfelelően felkészülni az előttünk álló találkozóra, vagyis azon lennénk, hogy a vetélytárs kibontakozását korlátozzuk: tegyünk arról, hogy ne érvényesüljön az akaratuk. Ennek okán elől és hátul is fegyelmezettnek kell lennünk. Ha okosan és kellő önbizalommal pattogtatunk, s helyes szintet képviselünk, akkor lesz esélyünk a győzelemre, ám aligha lesz könnyű dolgunk. Azon leszünk, hogy megleljük a győriek játékának ellenszerét, hogy rontott dobásokra kényszerítsük őket. A saját játékunkra koncentrálunk, azt erőltetnénk rá a másikra. Ha erre gondolok, nem szabad egyénieskednünk, tehát jó lenne megfelelően járatnunk a labdát. Törekszünk arra, hogy minimalizáljuk az ellenfél kulcsembereinek pontjait. Mindennek az alapja a szigorú védekezés lehet. Valamint persze a pontos és precíz támadások.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »