Az idegek harca is volt

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.03.31
  • 09:33
  • veszpremkosar.hu
Végletekig kiélezett csatát nyert meg pénteken a kosárlabda NB I/B Piros csoportban a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, amely szigorú védekezésével múlta felül a vendég MTK Törökbálint gárdáját.

A hazaiak kellő önbizalommal léptek pályára, Körtélyesi Gergely – immár „szokásosnak” tekinthető, nyitó triplájával – két perc alatt kisebb előnybe kerültek (7-2), mi több, kétszer annyi idő múlva még jobban álltak az előző öt fellépését „kipipált” riválissal szemben (9-3). Mindkét oldalon akadtak hibák; a mieink annak köszönhették a térnyerésüket, hogy miközben roppant erőszakosan védekeztek, nagyvonalakban a másik térfélen is boldogultak. A törökbálintiak csak később találtak rajtuk fogást, miután ők is feszesebbé tették a hátsó alakzatukat – komoly különviadal alakult ki a festékek környékén Körtélyesi és az ex-veszprémi center, Szabó Tibor, illetve Nebojsa Pavlovic és Bihari Máté között (11-6). A bakonyiak nem voltak az igaziak, mentek becsülettel előre, de továbbra is elsősorban a védőmunkájuk volt dicsérhető (12-8). Az összecsapás már ekkor izgalmasan alakult, a helyi kedvencek rendre elhúztak (18-10), azonban az MTK nem engedte, hogy a csapatunk kikerüljön a látókörükből (18-15).

Nagy csatában nyert a Hoya (archív fotó)

A jó védekezés számlájára írhattuk, hogy a felek a folytatásban sem tudták teljességgel kidolgozni az akcióikat, jó néhány kísérlet tévesztett célt (…a vendéglátók a mérkőzésen harminchat százalékkal dobtak a mezőnyből, igaz, Jakab Péterék is csak negyvenhárommal). Az ellennek sikerült még közelebb érkezni, ezért is volt szükség Kovács Soma hármasára, amit Simon László nagyszerű alakítása követett a sorban (27-21). A HOYA-mezesek próbálkoztak csapatként funkcionálni, majd egyéni megoldásokkal „operálni” – rákapcsolva több labdát is loptak. Úgy tűnt, hogy agresszív üzemmódba kapcsoltak, viszont így is képtelenek voltak ott folytatni, ahol az előző fordulókban abbahagyták: a hadműveleteikre ugyanis rendre jött a válasz (30-26). Mérész-mester hiába kért időt, az övéi akkortájt nem tudtak nagyobb elánnal pattogtatni, az előadásukból kiváltképp az ötletesség és a ritmus hiányzott (34-32). Az első játékrész forgatókönyve valahol egy kaptafára készült: a veszprémiek kibrusztoltak maguknak öt-hét pontos előnyt, ám Bódi-tréner tanítványai minden hátrányból felálltak, és feljöttek kettő-négy pontra (37-35).

A nagyszünet után a hazaiak végre elkapták a fonalat, az addiginál ütősebb teljesítménnyel rukkoltak elő: odafigyeltek a részletekre és lendületes támadásokat vezettek, amiket eredményesen fejeztek be (44-35). A helyi hívek ugyanakkor csak rövid ideig szórakozhattak (…jól), a magabiztosságra lelt MTK bizonyította, hogy miért áll a hatodik helyen – ebben a szakaszban többször kényszerítették Helmeczi Andrásékat hibázásra (46-44). Mikor megint szorult a húrok, Pavlovic riadót fújt – a bosnyák légiós hátára vette a csapatát, de a gyűrű alól hiába termelte a „gólokat”, a küzdelmes találkozón egy ideig nem alakult ki jelentősebb különbség az együttesek között (49-46). A sérüléssel bajlódó Hegedűs Gergely ekkor lépett először a parkettre, igaz, vele sem javult nagyságrendekkel a veszprémiek dobóformája. Még szerencse, hogy a lepattanó-csatában azért domborítottak (…összesen huszonkét támadólepattanót szedtek), ennek révén esélyük nyílt újabb kosarakat szerezni (53-47). Az ütközet hevességét jelezte, hogy Körtélyesi, majd Szabó is megsérült, ám míg előbbinek elég volt pár percnyi ápolás, utóbbi már nem térhetett vissza a pályára. A távollétükben Pavlovic osztotta magára a főszerepet (55-49).

A záró felvonás nyolcpontos HOYA-vezetésről indult, ami hamarosan megfeleződött (57-53). Könnyű kosarakat továbbra sem engedtek egymásnak a gárdák, ráadásul a veszprémi gépezetbe újra porszemek kerültek, a derbi során talán akkor csikorogtak a leghangosabban a fogaskerekek (59-57). Csakhogy a gondoknak ezzel még nem volt vége, a vendégek a bajnokin – először – átvették a vezetést, kihasználva, hogy a – kipontozódott Kovácsot elveszített – mieink tempó nélkül, indiszponáltan viaskodtak (59-60). A hosszú gólcsendet tartott, a kulcsembereit szisztematikusan pihentetett bakonyiak kisvártatva fordítottak, hogy aztán két perccel a vége előtt döntetlent mutasson az eredményjelző-tábla (63-63). A hajrában Hegedűsék az utolsó tartalékaikat mozgósították, így drámai körülmények között sikerült a – két tucat labdaeladásra kárhoztatott – törökbálintiakat nyomás alatt tartani, s megszerezni a hőn áhított sikert.

Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 24. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–MTK Törökbálint 67-63 (20-17, 17-18, 20-14, 10-14)
Veszprém, 400 néző. Vezette: Esztergályos, Sabáli, Pécsi.
Veszprém: Helmeczi 2, Lógár 4, Kovács 9/3, Pavlovic 24/3, Körtélyesi 12/6. Csere: Balázs, Simon 10, Schéda 4/3, Hegedűs 2. Vezetőedző: Mérész Csaba.
MTK: Jakab 15/3, Horváth, Bihari 4, Boinitzer 17/9, Nagy 5/3. Csere: Szabó 6, Dobos 5, Máriás 1, Baross 2, Bognár 8/6. Vezetőedző: Bódi Ferenc.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Nem játszottunk jól, nem pörögtünk magas fordulatszámon, mégis nyertünk. Gratulálok a srácoknak az újabb diadalhoz. A hátralévő két fordulóban egy győzelemre van szükségünk ahhoz, hogy az alapszakasz második helyén végezzünk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »