Bejött a papírforma

  • kosárlabda
  • 2018.03.24
  • 11:16
  • veszpremkosar.hu
Csodák márpedig a kosárlabdában sincsenek – a rendkívül motivált HOYA-Pannon Egyetem Veszprém az NB I/B Piros csoport pénteki mérkőzésének jelentős részében jó ritmusban és akaratosan játszott, ennek tudható be, hogy a sereghajtó idejekorán összeomlott.

A derbi alaphangját Nebojsa Pavlovic triplája adta meg, majd – a felek igazságos elosztásában – négy „elméretezett” távoli dobást és ugyanennyi eladott labdát jegyezhettünk fel, de ami számított: a lepattanókat remekül szedett csapatunk előbb kapott lábra (2-6). Jól védekeztek a mieink, öt perc alatt két pontot kaptak az otthonukban általában veszélyes Tömösváry Mátééktól, akik szenvedtek a pályán (2-10). A különbség annak dacára nőtt, hogy a vendégek eleinte gyengén céloztak kintről, majd az ellenfél megmutatta, hogy miként kell hármast a gyűrűbe juttatni (8-12).

archív fotó

Mérész-mester „tömeges” cserére szánta el magát, mert a személyi hibákat vétett tanítványai akkortájt nem az elképzelései szerint viaskodtak, leginkább Körtélyesi Gergely villogott a képességeinek megfelelően, „Körte” nem csupán a pontszerzésben, hanem a palánkok alatt, a labdák megkaparintásában és a társak kiszolgálásában is jeleskedett (9-18). Mikor tíz pont lett a differencia (17-27), a lendületben lévő bakonyiak ráléptek a gázpedálra, a hátsó alakzatukat tovább szilárdítva mentek egy nulla–tízes sorozatot, amit három hárompontos bélelt ki (17-37). A kombinatív egyetemistákat az sem zavarta meg, hogy a légiósuk fejsérülését ápolni kellett (…azért „Nebo” hamarosan visszatért a küzdőtérre), a folytatásban is nagyot alakítottak – köszönhetően a kiváló dobóformájuknak.

Bár a hazaiak a semmiből öt pontot faragtak a tetemes hátrányukból (22-37), az együttesünk ettől „nem esett hanyatt”, megőrizte a múlt heti profilját, mi több, a Vasas Akadémia elleninél is különben muzsikáltak (22-43). A tetemes előny birtokában az is belefért a veszprémiek „műsorába”, hogy néhány kísérletük és passzuk rossz helyre ment, de így is sok hibára kényszerítették az előző négy fellépésüket elveszített hazaiakat (24-48). Miközben Kovács Somáék úgy készültek a találkozóra, hogy az ex-veszprémi Jilling Lászlóék ellen nehéz dolguk lesz, a csapatok – a valóságban – nem voltak egy súlycsoportban, a vetélytárs képtelen volt fogást találni rajtuk. Az önbizalomtól duzzadt HOYA-mezesek szemre is tetszetősen kosaraztak, közel hatvan százalékos pontossággal „hintettek” a mezőnyből (30-57). Nem származott abból sem baj, hogy egy-két dobást elpuskáztak, mert törekedtek a lepattanók hatékony gyűjtésére, ráadásul a cserék is jól szálltak be az összecsapásba, kiváltképp Schéda Martin volt elemében, aki mindenhonnan szenzációsan tüzelt. A rivális a nagyszünet előtt kicsit közelebb jött, az utolsó hat pontot ők szerezték, de a gárdánk a sportág minden válfajában felülmúlta őket (38-60).

Az óriási fölényben lévő veszprémiek a második félidőt is jól kezdték (38-64), majd felváltva potyogtak a kosarak, az alakulatok ebben a szakaszban nem igazán ügyeltek a védekezésre. Az újabb időkérésnél a vendégek szakmai stábja erre is felhívta a figyelmet (45-66), és a szavaik értő fülekre találtak, mert Pavlovicék hirtelen, illetve zsinórban kilenc pontot szórtak (45-75). A harmincpontos eltérés nyugtatólag hatott a HOYA-mezesekre; az egészben pedig az volt a legfurcsább, hogy már (…messze) nem pörögtek úgy, mint mondjuk az első negyedben. Így is macska-egér küzdelem zajlott a pályán, az ellen nem volt képes felzárkózni: nem tudtak lépést tartani a bakonyiakkal (52-85). Néha úgy tűnt, hogy már egyik együttes sem erőlteti a dolgokat (…mintha az utolsó sípszót várnák), míg Kovács sokadik triplájánál már a helyi hívek is csak csóválták a fejüket (56-92).

Mivel a záró felvonás a harminchat pontos vezetésünkről indult, kijelenthető volt, hogy a másik oldalt fizikailag is felülmúlt veszprémiek diadalittasan távoznak a Tolna megyei városból. Mikor negyven pont lett a különbség (59-99), már csak az volt kérdés, hogy a „gólszegény” etapban ki szerzi meg a vendégek századik pontját (…ez végül Hegedűs „jutalma” lett). Ekkor már nem volt meg a lepattanó-csatában is demoralizált mieinkben az előremenethez szükséges elán – „sarokba hajították” a koncentrációjukat, a hatékonyságukat, az agresszivitásukat –, de az vesse rájuk az első követ, aki hasonló cipőben biztosan féktelen tempót diktált volna (66-99). Legalább két fokozattal kapcsoltak vissza (…Körtélyesi negyedórája a padon pihent – a tavaszi rangadókra), már nem érvényesült úgy az akaratuk, mint fél óráig, s nem jöttek be annyira a külső dobásaik – öt perc alatt kilenc pontra voltak jók (74-103). A hajrában már puhán védekezett a második helyezett, ám az összesen tizenhét labdaeladásra kényszerített, szebb napokat látott ellen kizárólag azt tudta elérni, hogy a lefújásig harminc ponton belülre jött.

Férfi kosárlabda NB I/B Piros csoport, 23. forduló:
Knipl Kft. Bonyhádi KSE–HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 76-105 (17-37, 21-23, 18-32, 20-13)
Bonyhád, 200 néző. Vezette: Tóth, Gelencsér, Magyari.
Bonyhád: Jilling 3/3, Csobán 9/9, Lazic 24/3, Tömösváry 15/3, Grebenár 6. Csere: Baki, Major, Somogyfoki S. 12, Fetzer 2, Dávid 2, Pechár 3/3. Vezetőedző: Morgen Frigyes.
Veszprém: Helmeczi 7/3, Balázs 7/3, Pavlovic 16, Hegedűs 15/3, Körtélyesi 13/3. Csere: Lógár 6, Kovács 14/12, Simon L. 8, Schéda 19/3, Simon M. Vezetőedző: Mérész Csaba.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Bevallom, nagyobb ellenállásra számítottam a bonyhádiaktól, ha úgy tetszik: az első negyedben eldőltek a lényeges kérdések. Jól indítottuk a meccset, éppen úgy, ahogy azt régóta várom. Együtt vagyunk, megyünk tovább az úton, már csak azért is, mert az alapszakaszban még három szikrázóan kemény párharc vár ránk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 47
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 46
3. Nyíregyháza Blue Sharks 44
4. Tehetséges Fiatalok Basketball 43
5. PVSK-Kronosz Kiadó 41
6. Vasas Akadémia 41
7. Nagykőrösi Sólymok KE 39
8. MEAFC 38
9. MTK Törökbálint 38
10. Budapesti Honvéd SE 37
11. Calle Pubfood Békés 34
12. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 33
13. Bonyhádi KSE 33
14. Vásárhelyi Kosársuli 32
utolsó módosítás 2018. április 17. 13:20
tovább »