Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kuriózum: sítájfutó ob-t rendeztek Lókúton

2018. március 10. 13:52
Március 3-4-én Lókúton rendezték meg a magyar nyílt hosszútávú és váltó sítájfutó országos bajnokság küzdelmeit, ahol a Veszprémi Honvéd Sportegyesület két kiválósága is nagyszerűen szerepelt.

A későn jött, március elejei télben – a kedvező hóadottságokat kihasználva – a tájékozódási sportok egy speciális ága rendezhetett országos bajnokságot megyénkben: a Bakony lankásabb lejtői és fennsík jellegű részei adtak otthont a magyar nyílt hosszútávú és váltó sítájfutó országos bajnokságnak.

A kiszámíthatatlan magyarországi hóhelyzet meglehetősen bizonytalanná teszi a sítájfutó versenyek megrendezését, ezáltal a rendezők és a versenyzők részéről is nagyfokú rugalmasságra van szükség ahhoz, hogy sikeresen megvalósulhasson egy-egy esemény. Így jött létre – szinte a szerencsének köszönhetően – ez a megmérettetés is.

Fotók: Herwig AllwingerFotók: Herwig Allwinger

– Eredetileg klasszikus tájékozódási futó versenyben gondolkodtak erre a hétvégére a szervezők, de azt a terepet borító közel félméteres hó miatt nem lehetett volna lebonyolítani. Ellenben a tartós hideg és a kitűnő hóviszonyok ideális körülményeket teremtettek a korábban többször elhalasztott sítájfutó országos bajnokságok lebonyolításához, így egy gyors szervezést követően Lókúton sor kerülhetett a magyar bajnokság két futamára – tájékoztatta portálunkat Mérő Edit, a Veszprémi Megyei Tájfutó Szövetség sajtóreferense.

A közel 80 km-nyi, többségében motoros szánnal lefektetett nyom „labirintusában” egy kisebb létszámú, lelkes csapat vállalkozott az ellenőrző pontok felkutatására a speciális, sítájfutó térképek segítségével, köztük néhány erdélyi és osztrák sportolóval.

A feladat: sífutó lécekkel a hó hátán speciális térkép és nyomhálózat segítségével kell tájékozódni, és így a lehető legrövidebb idő alatt, a megadott sorrendben érinteni a – nemek és korosztályok szerint megkülönböztetett – pályák ellenőrzőpontjait.

A magyar indulók között a Veszprémi Honvéd Sportegyesület is képviseltette magát két fővel, akik kiváló eredménnyel szerepeltek: a Vajda Péter és Kinde Kálmán alkotta csapat először váltóban, majd másnap Kinde Kálmán egyéniben is országos bajnoki bronzérmet szerzett.

Eredmények:
Váltó ob, F21 kategória: 3. helyezett Kinde Kálmán és Vajda Péter (VHS)
Hosszútávú ob, F35 kategória: 3. helyezett Kinde Kálmán (VHS)

vehirsport.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.