Az MLSZ főhadiszállásán tanultak a VFC USE edzői

  • labdarúgás
  • 2018.03.02
  • 08:58
Két veszprémi futballedző is részt vett a Magyar Labdarúgó Szövetség keddi szakmai napján, ahol többek között az is elhangzott, miben kell fejlődnie hazánk utánpótlásnevelő műhelyeinek.

Két fiatal veszprémi labdarúgóedző is ellátogatott Telkibe, hogy részt vegyen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szakmai továbbképző napján. A keddi eseményre a hazánkban működő akadémiák edzői mellett az NB II-es utánpótláscsapatok trénerei kaptak meghívást, ezen apropóból utazhatott a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás SE (VFC USE) képviseletében Donát Máté, az U16-os korosztály trénere, s kollegája, Palotai Nándor, aki ez egy évvel idősebbeket irányítja.

Palotai Nándor, Georges Leekens és Donát Máté

­– Rendkívül színes, tartalmas és tanulságos előadásokat láthattunk. A szövetség szakemberei és az utánpótlás válogatottak edzői bemutatták, milyen típusú labdarúgókat szeretnének viszontlátni címeres mezben ­– foglalta össze a szakmai nap lényegét Donát Máté, aki kollegáival egyetemben a hazai labdarúgóélet nagyágyúitól kapott iránymutatást.

Gerorges Leekens, a magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya is tiszteletét tette az eseményen, sőt, néhány részletet is meg is osztott a jelenlévőkkel futballfilozófiájáról, s hogy milyen válogatottat szeretne építeni a közeljövőben.

­­– A válogatott felkészülései során csak nagyon kevés idő jut új elemek rögzítésére, begyakorlására. Ezért a klubok és akadémiák edzőinek kell azokat az alapképességeket megtanítani a fiataloknak, amikre a nemzeti csapatban építeni lehet a megfelelő taktikai és mentális felkészítéssel – húzták alá a szövetség képviselői, akik néhány pontban nevesítették is, hogy miben várnak változást.

Nagy nyomás alatt is jó döntések kellenek

­– Komoly lemaradásunk van az világ élvonalához képest gondolkodási sebességben. Azt a feladatot kaptuk, hogy edzésen helyezzük minél nagyobb nyomás alá a fiatalokat, hogy stresszhelyzetben is felismerjék, mi a legjobb döntés – osztotta meg a további részleteket portálunkkal Donát Máté, aki kollegáival videós alátámasztást is kapott a beépítendő edzéselemek megismeréséhez.

Kevés a ballábas belső bekk, nem elég komplexek a szélső védőink

A posztspecifikus képzés is szóba került. Az MLSZ utánpótlásszakemberei szerint komolyabb erőfeszítéseket kellene tennie a hazai futballtársadalomnak néhány hiányposzt eltűntetéséhez. Kevés a jól képzett ballábas belső védő, a szélső védők pedig nem kellően komplexek. – Elhangzott, hogy a szélső védőink közül a jó védő képességekkel rendelkezők bátortalannak bizonyulnak a támadásokat segítése során, míg azok, akik fel tudják vinni a labdát, hátul sebezhetőek – tudtuk meg Donát Mátétól.

– További kiemelt kérés volt, hogy akinek lehetősége van rá, folyamatosan mérje labdarúgói edzésmunkáját, mert várja ezeket a statisztikákat a szövetség. A cél, hogy minél alaposabb és pontosabb képet kapjanak a kiemelt tehetségek hosszútávú fejlődéséről – árulta el VFC USE szakembere.

Záróakkordként a jelenlévők megtekintették a Magyarország–Írország U16-os labdarúgó mérkőzést. A mieink 3-2-es győzelmét követően pedig a meccset elemző interaktív beszélgetés zárta a szakmai fórumot.

Tabella
Férfi labdarúgás, NB III Nyugati csoport, 2017/18
1. Kaposvári Rákóczi FC 41
2. Érdi VSE 38
3. Tarr Andráshida SC 34
4. FC Ajka 34
5. III. Ker. TVE 31
6. Puskás Akadémia FC II. 29
7. Pápai Perutz FC 28
8. Videoton FC II. 28
9. Csepel FC 26
10. Dunaharaszti MTK 24
11. BKV Előre 20
12. Pénzügyőr SE 17
13. Csornai SE 14
14. THSE-Szabadkikötő 14
15. VLS Veszprém 14
16. Gyirmót FC Győr II. 12
utolsó módosítás 2018. március 18. 17:45
tovább »