Vranjes csalódott néhány játékosában

  • Telekom Veszprém
  • 2018.02.14
  • 07:30
A svéd szakember a válogatottnál átélt kultúrsokkról, s a Telekom Veszprém vezetőedzőjeként tervezett változtatásokról is a rá jellemző nyíltsággal beszélt.

A magyar kézilabda-válogatott várakozáson aluli Eb-szereplése kapcsán elindult egyfajta párbeszéd a sportág hazai világában. Ennek a közös gondolkodásnak az egyik szószólója nem más, mint Ljubomir Vranjes, a férfi válogatott szövetségi kapitánya, aki egyben a Telekom Veszprém vezetőedzői posztját is betölti 2017 szeptembere óta.

A svéd szakembert a veszprémiek kedd délutáni edzését követően arról kérdeztük, mi a véleménye arról a párbeszédről-vitáról, amit nyilatkozatai indítottak szakmai berkeken belül és a szurkolók között egyaránt. – Örülök, hogy végre kezd felébredni a magyar kézilabdás társadalom. Az is örvendetes, hogy egyre több szakember hallatja a véleményét, még akkor is, ha negatívumokat fogalmaznak meg irányomban. Beszélni kell a hiányosságokról és a pozitív dolgokról is ahhoz, hogy meg tudjuk fogalmazni, mi legyen a következő lépés. Azt gondolom, hogy azok állnak a magyar kézilabda szolgálatában, akik őszintén beszélnek annak helyzetéről. Aki nem így tesz, az csak a saját érdekeit tartja szem előtt, és azt, hogy mennyi pénzt tud keresni – osztotta meg véleményét, a rá jellemző sugárzó optimizmussal, de ezúttal némi keserűséggel a hangjában.

Archív fotó

Az egyszeres Bajnokok Ligája-győztes tréner levélben kereste fel a hazai klubokat, hogy segítséget kérjen a közös munkához. ­– Egy átfogóbb képet szerettem volna kapni a magyar viszonyokról, különösképp azokról a fiatal tehetségekről, akik képbe kerülhetnek a válogatottnál. Néhány klub válaszolt, de több egyesülettől nem érkezett meg a segítség – konstatálta szomorúan Vranjes, aki megjegyezte, ez a németeknél vagy a svédeknél nem fordulhatott volna elő. – Azért jöttem, hogy jobbá tegyem a magyar kézilabdát, de nem kényszeríthetek senkit, hogy csatlakozzon hozzám ebben a munkában. A magyar nemzeti válogatott férfi vonalon nem nyert semmit az elmúlt harminc évben. Akkor mi a gond azzal, ha valaki nulláról szeretne valamit újrakezdeni és felépíteni? ­– tette fel a költői kérdést a tréner, aki elismerte, „kultúrsokként” élte meg a sok esetben „csőlátásról” árulkodó véleményeket.

Emlékeztetett, teljesen új csapatot kellett építenie, egy új játékrendszerrel. – Egy olyan szisztémát szeretnék meghonosítani, ami jól működik a németeknél, a svédeknél, Norvégiában és Dániában, s gyakorlatilag mindenhol. Úgy néz ki, itt nincs meg az ehhez kellő türelem. A sikert itt tegnapra kellene szállítani, de ez lehetetlen ­– fűzte hozzá kissé csalódottan.

Természetesen a Telekom Veszprémről is szó esett a villáminterjú során. Mint ismeretes, a Bajnokok Ligája tavaszi nyitófordulójában kétgólos vereséget szenvedett a magyar rekordbajnok Kielben. – Csalódtam néhány játékosomban a meccs után. Néha olyan dolgok is befolyásolják a játékunkat, aminek nincs köze a kézilabdához, s amikre nincs befolyásom. Azért vagyok mérges, mert voltak, akik nem tudták kizárni ezeket a tényezőket – árulta el.

Archív fotó

A Vác elleni bajnoki győzelmet követő sajtótájékoztatón a változás szelét lebbentette fel a csapat játékstílusával kapcsolatban. – Mostantól rohanni fogunk. Belefáradtam, hogy bár jó a védekezésünk, nem tudjuk kihasználni azt. A jövőben azok kapnak nagyobb szerepet, akik képesek azon a sebességen kézilabdázni, amit elvárok – jelentette ki a sajtó képviselői előtt.

­– Szeretem az agresszív, kemény védekezést, amely után le lehet rohanni az ellenfelet. Szeretem a gyors támadásépítéséket, de be kell látni, ez nem lehetséges néhány játékosommal, mert nincs meg a sebességük ehhez. Amikor idejöttem, egy új szisztéma kialakítását határoztam el. Nem akartam egyik pillanatról a másikra váltani a korábbi játékról, lépésről lépésre terveztem az építkezést. Ugyanakkor még mindig a régi játékot látom a csapaton. Úgy vélem, ez már nem is fog sokat változni az idény végéig, leszámítva, hogy nagyobb sebességi fokozatba kapcsolunk. Nem kell új kezdősorra számítani a Breszt ellen, de gyorsabb játékot várok és néhány taktikai változtatást is szeretnék viszontlátni ­– fejtette ki bővebben terveit.

Szombaton (17.30) a Meskov Breszt csapata érkezik a Veszprém Arénába BL-mérkőzésre. – Szeretném, ha újra egységes csapatként működne a társaság. Minden játékosomtól abszolút fókuszált állapotot várok el, s azt, hogy pontosan tudják, mi a feladatuk és mit, miért csinálnak a pályán – összegezte várakozásait Vranjes, aki hazai pályán csak a győzelmet tartja elfogadható eredménynek.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 22
2. Telekom Veszprém 15
3. SG Flensburg-Handewitt 15
4. THW Kiel 15
5. Kielce 11
6. Meskov Breszt 8
7. Aalborg Handbold 5
8. RK Celje 5
utolsó módosítás 2018. február 19. 06:14
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Rába ETO Győr 35
2. MVFC Berettyóújfalu 34
3. Swietelsky Haladás VSE 29
4. Dunaferr 28
5. Nyírgyulaj KSE 22
6. 1. FC Veszprém 20
7. Ferencvárosi TC 16
8. Debreceni Egyetemi AC 12
9. Aramis SE 11
10. Bőny 9
utolsó módosítás tegnap 19:43
tovább »