Sterbik: Egy jó védelem mögött a kapusnak is könnyebb a dolga

  • Telekom Veszprém
  • 2018.02.13
  • 17:03
Mi volt az első gondolata amikor behívták a válogatottba az Eb alatt? Számít-e a kor a kapusoknál? Félnek-e tőle az ellenfelek? – többek közt ezekre a kérdésekre adott választ a jövőre ismét Veszprém-mezt öltő Sterbik Árpád.

Idén nyártól ismét a Veszprém kapuját védi Sterbik Árpád, a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes, korábbi világ- és friss Európa-bajnok hálóőr. A bakonyi szimpatizánsok közül sokan úgy vélik, a Sterbik-faktor lehet az utolsó kirakós darab, amely a Telekom gépezetéből hiányzik, ahhoz, hogy végre a királynék városába kerüljön a BL-trófea.

A SEHA-liga hivatalos oldalán megjelent interjú Sterbikkel kapcsolatban kiemeli: amellett, hogy védései gyakran meccsdöntőnek bizonyulnak, az előtte álló védelemnek is pluszt önbizalmat nyújt, míg az ellenfél támadóinak keze megremeghet, ha a 38 éves klasszist látják magukkal szemben.

archív fotó - SEHA

– Nem gondolom, hogy igazán számít, hogy hány éves egy kapus a kézilabdában. Ahogy idősödsz, úgy leszel egyre tapasztaltabb, ugyanakkor veszítesz valamennyit a gyorsaságodból és más fizikális tényezők terén is. A védekezésünk (Vardar Szkopjéé – a szerk.) jól muzsikál az idén, a fiúk nagyon kemény munkát végeznek, talán ezért mutatunk ilyen remek formát. A kapusnak és a védekezésnek mindig együtt kell működnie. Sokkal könnyebb a dolgunk, ha a védelem megfelelően működik – válaszolta a Sterbik a teljesítménye kulcsát érintő kérdésre.

A vajdasági születésű hálóőr azt is elárulta, az volt az első gondolata, hogy nemet mond a spanyol szövetségi kapitány hívó szavára, aki a horvátországi Európa-bajnokság elődöntője előtt cserélte be Perez de Vargas sérülése miatt, a későbbi Eb-győztes keretébe. ­– Ekkor azonban eszembe jutott, hogy csak egy juniorkorú hálóőr szerepel a 28-as listán, így elindultam Zágrábba. Nem éreztem magam jó formában, hiszen majd egy hónapja nem játszottam tétmeccset, ezért mondtam is a szövetségi kapitánynak, hogy csak csereként számítson rám. Szerencsére végül minden sikeresen alakult – emlékezett vissza Sterbik, aki aztán az elődöntőben és a svédek elleni döntőben is komoly pluszt tudott hozzátenni csapata sikeréhez.

Sterbiket arról is megkérdezték, mit gondol, megremeg-e az ellenfél támadóinak a keze, ha őt látják a kapu előtt. ­– A lelátóról talán így tűnhet. A kilenc-tíz méterről érkező lövéseknél, nem elég, hogy túl kell járniuk Borozan vagy Kristopans eszén, még én is ott állok. Ez bizonyára igen kemény feladat olykor – árulta el Sterbik, aki arról is beszélt, nincs olyan játékos, akinek a lövéseitől különösen tartana, minden ellenfelét egyformán tiszteli.

­– A mezünkön levő név még sosem nyert mérkőzést, ezért minden alkalommal bizonyítanunk kell. Nem egyszerű folyton maximumot nyújtani. Előfordul, hogy csak nyolc labdát fog az ember, máskor meg húszat, de ha tudod, hogy mindent kiadtál magadból, akkor könnyebb hazamenni, függetlenül az eredménytől – beszélt a belső motivációjának ébren tartásáról.

Végül az idény célkitűzéseiről is szó esett. ­– Mindig a legjobb eredményekre törekszem. Azt szeretném, ha június elején én és a csapatom is elégedetten tekinthetnék vissza erre a szezonra.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 22
2. Telekom Veszprém 15
3. SG Flensburg-Handewitt 15
4. THW Kiel 15
5. Kielce 11
6. Meskov Breszt 8
7. Aalborg Handbold 5
8. RK Celje 5
utolsó módosítás 2018. február 19. 06:14
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Rába ETO Győr 35
2. MVFC Berettyóújfalu 34
3. Swietelsky Haladás VSE 29
4. Dunaferr 28
5. Nyírgyulaj KSE 22
6. 1. FC Veszprém 20
7. Ferencvárosi TC 16
8. Debreceni Egyetemi AC 12
9. Aramis SE 11
10. Bőny 9
utolsó módosítás tegnap 19:43
tovább »