Mindent adjunk ki magunkból! – Lékai

  • kézilabda
  • 2018.01.10
  • 10:37
  • Fotó: jp.se
A Telekom Veszprém klasszis irányítója már nagyon várja az Eb-rajtot. Tudja, nemcsak a pályán kell vezérnek lennie a válogatottban.

A magyar férfi kézilabda-válogatott szombaton, Dánia ellen kezdi meg szereplését a horvátországi Európa-bajnokságon. A nemzeti csapatnál nem túlzás egy új korszak első megmérettetéséről beszélni. Olyan klasszisok vonultak vissza nemrégiben a válogatott szerepléstől, mint Nagy László, Iváncsik Gergő, Iváncsik Tamás, Gulyás Péter, Fazekas Nándor, Ilyés Ferenc vagy Zubai Szabolcs. A kapitány is új a fedélzeten, a nyáron érkező Ljubomir Vranjes első tétmérkőzésére készülhet Magyarország színeiben.

A válogatott alaposan megfiatalított kerete októberben egy hetet tudott együtt edzeni, december végén pedig kezdetét vette az Eb-felkészülési program. A mieink két tesztmérkőzést játszottak, mindkétszer Svédország legjobbjaival mérték össze tudásukat.

Lékai Máté

A 29-29-es döntetlenre, s a kétgólos vereséggel záruló találkozók tapasztalatairól Lékai Mátét, a Telekom Veszprém és a magyar válogatott irányítóját kérdezte a vehirsport.hu. – Nyilván mindig lehet jobban kézilabdázni, de összességében úgy érzem két jó mérkőzés van a hátunk mögött. Főként annak tükrében, hogy ez volt az első fellépése ennek az új összeállítású keretnek. Sajnos nem sikerült nyernünk egyik meccsen sem, így semmiképp sem lehetünk elégedettek, de azt tudni kell, hogy egy nagyon erős svéd válogatott ellen készülhettünk, amelyet tavaly csak a házigazda franciák tudtak megállítani a világbajnokságon – összegzett az Európai Kézilabda Szövetség közönségszavazásán második helyen végző irányító.

Mint mondta, akad még javítani való az együttes játékában kontinenstorna rajtjáig. – A védekezés feszességével nem lehetünk elégedettek, így elmaradtak a lerohanásgólok, amik szinte duplát érnek a mai kézilabdában. Emellett rendezetlen védelem ellen is szeretnénk több gyors gólt szerezni, de most első sorban a védekezésünket kell feljavítani és akkor minden könnyebben fog menni – tette hozzá.

A huszonkilenc esztendős klasszis arról is mesélt, miként változott a pályán kívüli szerepe a rutinosabb játékostársak távozásával. – Irányítóként eddig is vezérnek kellett lennem a pályán, hiszen ezen a poszton sosem bújhatunk el a felelősség elől, s úgy érzem az elmúlt években meghatározó szerep jutott nekem a válogatottban. Ami a pályán kívüli dolgokat illeti, érzem, hogy amit korábban Nagy Laciék jelentettek nekünk, azt most nekünk kell visszaadni a fiataloknak egy-egy jó tanáccsal vagy bátorító szóval.

Szöllősi Szabolcs, Bartók Donát, Ancsin Gábor, Bodó Richárd, Lékai Máté és Császár Gábor – fotó: Markus Ericsson

A nemzeti együttes szerdára szünnapot kapott a Vranjes-mestertől. A társaság csütörtök délelőtt még Magyarországon edz, majd Horvátország felé veszi az irányt, ahol pénteken tart edzést a szövetségi kapitány, melyen a dánok elleni taktika kerül fókuszba – tudtuk meg Lékaitól.

– Egységes a csapatunk, ez mindkét meccsen meglátszott, amikor négygólos hátrányból is fel tudtunk állni. Személy szerint én eredménytől függetlenül azt várom az Eb-n, hogy minden alkalommal úgy hagyjuk el a pályát, hogy mi mindent megtettünk a siker érdekében. Ha ne adj’ Isten ez nem ér győzelmet, mi akkor is emelt fővel vonulhatunk le a pályáról. Ám, ha mindent megteszünk, s jól megy a csapatnak a játék, akkor ehhez eredményesség is szokott társulni. Én ebben bízom, s már nagyon várom a rajtot – összegezte várakozásait Lékai.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 18
2. SG Flensburg-Handewitt 14
3. Telekom Veszprém 13
4. THW Kiel 11
5. Kielce 8
6. Meskov Breszt 7
7. RK Celje 5
8. Aalborg Handbold 4
utolsó módosítás 2017. december 02. 21:03
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 30
2. MOL-Pick Szeged 26
3. Grundfos Tatabánya KC 24
4. Balatonfüredi KSE 24
5. Eger SBS Eszterházy 17
6. CYEB Budakalász 15
7. Sport36-Komló 14
8. Dabas KC VSE 14
9. Csurgói KK 12
10. Ceglédi KKSE 9
11. B.Braun Gyöngyös 8
12. Ferencvárosi TC 7
13. Váci KSE 6
14. Orosházi FKSE- LINAMAR 6
utolsó módosítás 2017. december 22. 20:30
tovább »