A Győr ellen javított a Hoya

  • Hoya-Pannon Egyetem Veszprém
  • 2018.01.06
  • 15:58
  • veszpremkosar.hu
Kiköszörülte az év végén, Oroszlányban elszenvedett csorbát a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém, kosárlabdázóink dicséretesen küzdve, illetve a taktikát megvalósítva „bedarálták” a riválist: diadalnak örülhettek az NB I/B Piros csoportban.

A felek bemutatásánál Nebojsa Pavlovic kapta a legnagyobb tapsot, aki a szülőföldjéről a napokban költözött vissza a királynék városába, ráadásul a feldobás előtt emlékplakettet vehetett át Naményi Miklóstól, a klubot működtető gazdasági társaság ügyvezetőjétől, mint az előző szezon legjobb veszprémi játékosa. A bosnyák légiós „ennek megfelelően” az új összetételű és szerkezetű kezdőötös tagjaként futhatott ki a pályára, ahol Pável Dániel kezébe került a karmesteri pálca. A vendégek az előzetes ígéretükhöz híven próbálták megnehezíteni az esélyesebb második helyezett dolgát, de mert Körtélyesi Gergelyék remekül megszervezték a védelmüket, három és fél perc után kettő–kettő állt az eredményjelző-táblán. A hazaiak eztán tovább szigorítottak a hátsó alakzatukon, letámadva megzavarták a labdafelhozatalt is, mindemellett a másik palánknál az addiginál kevesebbet hibáztak (8-2). Aggodalomra nem volt ok: kisvártatva már tíz ponttal mentek (14-4), az attakjaikba ugyan csúsztak pontatlanságok, ám a megingásaikból eleinte nem származott gond – sikerült kevés ponton tartani az ellenfelet. A Rába-partiak az időkérésük után feltüzelték magukat, két triplával jelentősen faragtak a hátrányukon (16-13); ez azt jelentette, hogy a vendéglátók nem engedhettek meg maguknak ilyen-olyan könnyelműséget.

Magabiztosan nyert a Veszprém (archív fotó)

A helyi kedvencek a folytatásban is nehezen találtak rá a ritmusra, némi szerencsére is szükségük volt ahhoz, hogy a képzeletbeli olló tovább nyíljon (22-15). Talán a kötelező győzelem ténye tette görcsössé a Mérész-tanítványokat, mert közelről és távolról is sokat rontottak, a kiírásban idegenben még nyeretlen kisalföldiek pedig nem csak bizakodtak, hanem tettek is érte, hogy megszakítsák a negatív sorozatukat: kihasználták, hogy a labdákat eladott legjobbjaink nem mindig értettek meg egymást a parketten (25-24). Teljesen magukra engedték a másik oldalt, viszont az ex-veszprémi Gáll Dominik és társai nem tudták átvenni a vezetést. A HOYA-mezesek a kísérleteikkel ekkortájt „szétforgácsolták a gyűrű tövét”, majd hirtelen megrázták magukat (32-26). A nézők is érezték, hogy ennél több kell, ha nem is teli torokból, de elkezdték bíztatni az övéiket, és ennek meg is lett a látszata. A nagyszünet előtt gyors kosárlabdára váltva „meglógtak”, igaz, a henger csak később indult be (37-28).

A fordulást követően éppen annyi gikszer jellemezte a csatát, mint az első félidő jelentős részét, a helyzetek kidolgozásával még nem volt baj, ám a palánk alatti befejezéseknél – a tiszta dobások elpuskázásánál – a hívek is felhördültek (41-34). Helmeczi András próbált életet lehelni a bakonyiak műsorába, majd ezután a labdát a gyűrűbe húzott Hegedűs Gergely és a kintről eredményes Kovács Soma érdemelt ki tapsot (48-35). Immáron egységesebbnek, elszántabbnak és energikusabbnak tűntek a mieink, kiváltképp a védőmunkájuk ment élményszámba, de mind több ötletesség is felfedezhető volt az előadásukban (52-37). Közben a kiállított Csaba Györgyöt végleg elveszített vetélytársnak alkalmanként az egyszerű passzokkal is meggyűlt a baja, hiszen Körtélyesiék minden bejátszásra nagyon ügyeltek (59-40). Ekkor már egyértelmű volt, hogy a hazaiak túltették magukat az oroszlányi csúcsrangadó elvesztésén, a mind ritkább kihagyásaik mellett magabiztosak voltak és tisztességgel helytálltak (61-43). Az ellennek már alig maradt keresnivalója mifelénk, az idő haladtával tompának és erőtlennek tűntek.

Mivel a záró felvonás tizenhat pontos előnyről indult, a hazaiak a kezükben érezhették a találkozót. Ha nehezen is, de Gombás Gáborék kezdtek beletörődni a sorsukba (63-49), vagyis különösebben nem kellett izgulni a végeredményt illetően. A festékből kicsit „kiszorult” Hegedűs az igazi arcát mutatta: kulcsemberré vált, elől és hátul is meghatározó szerepet osztott magára, ám a zsenialitásáról többször tanúbizonyságot tett Körtélyesi, valamint Kovács és Pavlovic is sokat tett a sikerért (72-52). A veszprémiek biztosan tartották az előnyüket, néha a publikumot is szórakoztatták, azon túl, hogy a lefújásig több támadólepattanót gyűjtöttek, mint védőt. Mérész-mester a hajrában valamennyi nevezett fiataljának szereplési lehetőséget adott, de az összesen két tucat labdát eladott győriek már nem tudtak, s valójában nem is akartak kibontakozni.

Kosárlabda NB I/B Piros csoport, 13. forduló:
HOYA-Pannon Egyetem Veszprém–Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 83-61 (19-15, 20-15, 24-17, 20-14)
Veszprém, 400 néző. Vezette: Esztergályos, dr. Magyari, Földesi.
Veszprém: Pável, Kovács 13/6, Hegedűs 17/6, Pavlovic 17, Körtélyesi 14/3. Csere: Helmeczi 10, Schéda 7/6, Lógár 5, Bodó, Simon M., Bagó, Schmitz. Vezetőedző: Mérész Csaba.
Győr: Ruják 6/3, Gáll 12/3, Csaba 9, Horváth 2, Nárai 14. Csere: Gombás 12, Kámán 3, Nagy 3/3, Varga, Telek. Vezetőedző: Bukics Zsolt.

Edzői értékelés

Mérész Csaba: – Ma igazi csapatként funkcionáltunk, sok más mellett ezért is jár gratuláció a srácoknak. Úgy vélem, hogy támadásban és védekezésben is jó teljesítményt nyújtottunk.

Tabella
Férfi kosárlabda NB I/B Piros-csoport
1. OSE Lions 27
2. HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 26
3. Nyíregyháza Blue Sharks 24
4. PVSK-Kronosz Kiadó 19
5. Vasas Akadémia 22
6. Tehetséges Fiatalok Basketball 18
7. MEAFC 22
8. MTK Törökbálint 20
9. Calle Pubfood Békés 20
10. Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC 20
11. Nagykőrösi Sólymok KE 19
12. Vásárhelyi Kosársuli 16
13. Bonyhádi KSE 18
14. Budapesti Honvéd SE 14
utolsó módosítás 2018. január 13. 21:57
tovább »