Hét éve mondják a magukét

  • kézilabda
  • 2017.11.09
  • 09:00
Nemrégiben ünnepelte fennállásának hetedik évfordulóját a Hatosfal, Magyarország vezető kézilabdás blogja. Peresztegi Csillával, vagyis „MomirCsiliccsel” beszélgettünk, aki az alapítás óta meghatározó alakja a karakteres véleményéről ismert médiumnak.

Magyarország első számú sportnapilapjának szerkesztősége hét évvel ezelőtt gondolt egy merészet, összeverbuvált egy bloggerekből álló csapatot, majd a kezükbe adta a hatalmat, pontosabban a billentyűzetet. Röviden így lehetne leírni a nemzetisport.hu égisze alatt induló Népsport blogcsoport születését, amely a Hatosfal mellett számos sportágspecifikus aloldalt indított hódító útjára a 2010 őszén.

Peresztegi Csilla

A kézilabda szimpatizánsai az elmúlt hét évben több formában és helyen is találkozhattak a szépen lassan mértékadó médiummá formálódó Hatosfallal, amely ma már önálló oldalként funkcionál. ­Egy dolog azonban változatlan maradt: a véleményszabadság – nyomatékosította Peresztegi Csilla, veszprémi blogger, aki a 2010-es alapítás óta tagja a szerzői csapatnak. A bloggerek szemüvegén keresztül a hazai Bajnokok Ligája résztvevő együttesek, valamint a férfi és női kézilabda-válogatottak életéről olvashatunk a megszokottól merőben eltérő köntösben.

A véleményszabadsághoz szókimondó stílus is párosult, s így vagy úgy, de a Hatosfalon megjelent írások egyhamar beszivárogtak a kézilabdás társadalom mindennapjaiba. Országos médiumok hivatkoznak az ott megjelentekre, beszédtémát szolgáltatnak a lelátókra, de talán a posztok vitaindító jellege tette igazán népszerűvé a hiánypótló kezdeményezést. – Első perctől fogva hidegen hagytak minket a nézettségi mutatók. Szerelemből vágtunk bele, s ma is hobbiként tekintünk az írásra, nem pedig kereseti lehetőségként. Akkor is lejegyezném valahova a véleményem, ha senki sem olvasná. Talán abban léptünk valamennyit előre az évek során, hogy ma már próbáljuk rentábilissá tenni azt, hogy igen sok időt ölünk az oldal üzemeltetésébe – árulta el Peresztegi Csilla, akit MomirCsilics néven ismerhetnek olvasói.

A „művésznév” háttértörténete egyébként nem a Telekom szerb sztárjának, Momir Ilicnek imádatából fakad. Mindössze ez passzolt Csilla keresztnevéhez az éppen csúcson lévő kézisek közül.

A Hatosfal stábja nem riad vissza attól, hogy a sportág szakmai kérdéseibe is belebonyolódjon. Adódik a kérdés, honnan fakad az ehhez szükséges ismeret. ­– Jómagam huszonöt évig kézilabdáztam, de a többi kollegám is rendelkezik némi múlttal a kézilabdapályáról. Emellett az átlag szurkolónál talán nagyobb a rálátásunk a klubok körül folyó háttérre, s az sem mellékes, hogy több ezer kézilabdameccset láttunk az évek során – válaszolta a blogger, aki korántsem tartja magát tévedhetetlennek.

A szerzők egymás írásait is megvitatják, értékelik egy-egy „kényes téma” megjelentetése előtt, ez is egyfajta kontroll, ami a túlzott szubjektivitást igyekszik koordinálni. ­– Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Hatosfal cikkeiben nem általánosan elfogadott tézisekkel, hanem egyének véleményével találkozik az olvasó ­– tette hozzá.

Mint mondta, a Hatosfal legnagyobb értékének épp azt a közösségépítő erőt tulajdonítja, amit egy-egy vitatott poszt képes generálni. Ilyenkor kommentek formájában olyan beszélgetés veszi kezdetét, amely újabb gondolatokat kérdéseket szül vagy válaszol meg.

– Nehéz kordában tartani azt, hogy miről érdemes írni és miről jobb hallgatni. Óriási szabadságunk van. Ha nekem tele a tudatom valamivel, azt leírhatom, s senkinek sem kell megfelelnem. Felesleges fröcsögésbe nem kezdünk, annak nem látjuk értelmét. Lehet, hogy korábban voltak olyan kirohanások, amikre, ha aludtunk volna még egyet, akkor finomabbra sikerülnek, de ez a műfaj sajátossága. Akadt olyan cikkem, ami igen komoly vihart kavart az újságírók és a szurkolók között is, s azt is megkaptam már, hogy elfelejtettem, hogy a billentyűzet fegyver. Ezeket bloggerként vállalni kell. Van, hogy elővesznek, máskor meg dicséretet kapunk, de sosem ártanék szándékosan a veszprémi klubnak vagy a magyar kézilabdának – hangsúlyozta.

A közeljövő terveiről is szó esett: az elképzelések szerint az angol nyelvű megjelenés felé nyithat a blog.

Hatosfal - A kézilabda blogja

Hatosfal: kizárólag kézilabdáról, a világ legjobb sportjáról, amiben minden összegyűlt, ami a többi labdajátékban jó.

Tabellák
Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, 2017/18
1. Paris Saint-Germain 14
2. SG Flensburg-Handewitt 12
3. Telekom Veszprém 11
4. Kielce 8
5. THW Kiel 7
6. Meskov Breszt 5
7. RK Celje 5
8. Aalborg Handbold 2
utolsó módosítás tegnap 21:24
tovább »
Férfi kézilabda NB I, 2017/18
1. Telekom Veszprém 18
2. MOL-Pick Szeged 18
3. Grundfos Tatabánya KC 16
4. Balatonfüredi KSE 16
5. Dabas KC VSE 14
6. Sport36-Komló 12
7. Eger SBS Eszterházy 9
8. CYEB Budakalász 8
9. Ceglédi KKSE 7
10. Csurgói KK 6
11. Orosházi FKSE- LINAMAR 4
12. B.Braun Gyöngyös 3
13. Váci KSE 3
14. Ferencvárosi TC 2
utolsó módosítás tegnap 21:29
tovább »
Férfi kézilabda NB I/B Nyugati csoport, 2017/18
1. AGROFEED ETO SZESE 16
2. VECSÉS SE ÉL-TEAM 16
3. PLER-Budapest 14
4. Szigetszentmiklósi KSK 13
5. Balatonfüredi KSE U20 10
6. Telekom Veszprém U20 9
7. Tatai AC 9
8. Százhalombattai KE 8
9. Veszprémi KKFT 7
10. NEKA 7
11. Pécsi VSE 6
12. Grundfos Tatabánya KC U20 6
13. KK Ajka 5
14. Csurgói KK U20 0
utolsó módosítás tegnap 21:30
tovább »
Női kézilabda NB II Észak-nyugati csoport, 2017/18
1. Vady Mosonszolnok 17
2. Bajnok DSE Nemesvámos 16
3. Győri Audi ETO KC U21 14
4. Sárvári Kinizsi SE 11
5. Büki TK 10
6. Szombathelyi KKA U21 9
7. Veszprém Pannon SE 9
8. Komárom VSE 8
9. Körmendi DMTE 5
10. SZESE Győr 5
11. Celldömölki VSE 4
12. Egerszegi KK 2
utolsó módosítás tegnap 21:28
tovább »